Novosti

Od početka godine upućeno nekoliko desetina predloga i primedbi za unapređenje biciklističke infrastrukture i saobraćaja


Novosadska biciklistička inicijativa je od početka godine nadležnim institucijama Grada Novog Sada uputila više desetina predloga za unapređenje biciklističkog saobraćaja i infrastrukture i unapređenja bezbednosti biciklista.

Početkom godine Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) upućen je predlog za dozvolu kretanja biciklistima u delovima pešačke zone brzinom kretanja pešaka i to u Ulicama Pašićeva, Gimnazijska, Dunavska, Kralja Aleksandra kao i na Trgu slobode i Trgu republike. Ovaj predlog je uzet u razmatranje a konačan ishod odluke nadležnih će biti poznat uskoro.

Takođe, ovoj upravi smo uputili i predlog za uvođenje dvosmernog kretanja u Železničkoj ulici što je delimično i prihvaćeno i realizovano.

Još dva predloga upućena su ovoj upravi i to: predlog za uređenje javnih površina i izgradnju biciklističke staze u Futoškoj ulici kod nedavno završenog stambeno-poslovnog kompleksa na broju 80 i uređenje javnih površina i izgradnju biciklističke staze na Bulevaru kralja Petra I kod nedavno završenog kompleksa od Ul. Pariske komune do Rumenačke.

U junu smo Savetu za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada poslali predlog za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju. Ovaj predlog obuhvatio je preduzimanje aktivnosti na polju podele sedišta za decu za bicikle roditeljima sa teritorije Grada Novog Sada.

Gradskoj upravi za urbanizam smo slali nekoliko primedbi i sugestija na urbanističke planove. Od planova koje smo obrađivali na stolu su se našli plan detaljne regulacije urbanističke celine “Sajlovo”, br. 2420, gde smo primedbovali na nepostojanje ucrtanih biciklističkih staza u planu, dok smo za plan generalne regulacije opštegradskog centra južno od Futoškog puta u Novom Sadu podneli nekoliko primedbi.

U maju smo Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve poslali predlog za uvođenje biciklističkih staza u Ulice Šafarikova, Jovana Subotića i Temerinska. Na ovaj predlog još nismo dobili odgovor.

Prethodno smo tokom proleća ovoj upravi poslali predlog za uklanjanje dva parking mesta na Bulevaru oslobođenja u zoni raskrsnice sa Ulicom Danila Kiša kako bi se povećala preglednost raskrsnice a samim tim unapredila bezbednost biciklista.

Nedavno smo na sastanku sa gradonačelnikom Novog Sada i članovima gradskog veća predložili kandidaturu Grada Novog Sada za domaćina Velo City konferencije ali i unapređenje NSbike sistema.

JKP “Parking servis”-u smo početkom godine uputili predloge sa lokacijama za postavljanje držača za bicikle, koje je ovo preduzeće i prihvatilo.

Daljim radom udruženja i saradnjom sa gradskim institucijama nastojimo da unapredimo stanje biciklističkog saobraćaja i infrastrukture u Novom Sadu kako bi svim našim sugrađanima omogućili bolji, kvalitetniji, brži i čistiji saobraćaj, što bicikl svakako jeste.

I u narednom periodu nas čeka mnoštvo predloga za unapređenje biciklističkog saobraćaja i infrastrukture, ali i mnogo zanimljivih i interesantnih događaja i aktivnosti.

Zato, nastavite da nas pratite i vidimo se na biciklima negde na ulicama Novog Sada.

Slične vesti

categoryNovosti

Dugo očekivana staza između Detelinare i Novog naselja

28.11.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Posle lepog letnjeg perioda i mnoštva radova na rekonstrukcijama biciklističkih staza, usledila je kraća pauza u građevinskom sektoru. Međutim, pre nekoliko dana nas je iznenadila jedna lepa vest – spaja…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

One su snaga na biciklu

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

One su žene kojima je bicikl snaga, stil života i inspiracija. One inspirišu druge biciklom. One ne odustaju, one su snažne. Ko su one? Upoznaj naš izbor inspirativnih biciklistkinja za…

tag aktivizam
Saznaj više
categoryNovosti

I zbog bezbednosti nam treba zelenilo!

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Opisujući značaj, funkciju i stanje zelenih površina u Novom Sadu, u Strategiji za pristupačnost Grada Novog Sada 2012-2018 je napisano (str. 35-36.): „Količina zelene površine u gradu ima značajan uticaj na zdravlje…

tag bezbednost zelenilo
Saznaj više