Novosti

Od početka godine upućeno nekoliko desetina predloga i primedbi za unapređenje biciklističke infrastrukture i saobraćaja


Novosadska biciklistička inicijativa je od početka godine nadležnim institucijama Grada Novog Sada uputila više desetina predloga za unapređenje biciklističkog saobraćaja i infrastrukture i unapređenja bezbednosti biciklista.

Početkom godine Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) upućen je predlog za dozvolu kretanja biciklistima u delovima pešačke zone brzinom kretanja pešaka i to u Ulicama Pašićeva, Gimnazijska, Dunavska, Kralja Aleksandra kao i na Trgu slobode i Trgu republike. Ovaj predlog je uzet u razmatranje a konačan ishod odluke nadležnih će biti poznat uskoro.

Takođe, ovoj upravi smo uputili i predlog za uvođenje dvosmernog kretanja u Železničkoj ulici što je delimično i prihvaćeno i realizovano.

Još dva predloga upućena su ovoj upravi i to: predlog za uređenje javnih površina i izgradnju biciklističke staze u Futoškoj ulici kod nedavno završenog stambeno-poslovnog kompleksa na broju 80 i uređenje javnih površina i izgradnju biciklističke staze na Bulevaru kralja Petra I kod nedavno završenog kompleksa od Ul. Pariske komune do Rumenačke.

U junu smo Savetu za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada poslali predlog za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju. Ovaj predlog obuhvatio je preduzimanje aktivnosti na polju podele sedišta za decu za bicikle roditeljima sa teritorije Grada Novog Sada.

Gradskoj upravi za urbanizam smo slali nekoliko primedbi i sugestija na urbanističke planove. Od planova koje smo obrađivali na stolu su se našli plan detaljne regulacije urbanističke celine “Sajlovo”, br. 2420, gde smo primedbovali na nepostojanje ucrtanih biciklističkih staza u planu, dok smo za plan generalne regulacije opštegradskog centra južno od Futoškog puta u Novom Sadu podneli nekoliko primedbi.

U maju smo Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve poslali predlog za uvođenje biciklističkih staza u Ulice Šafarikova, Jovana Subotića i Temerinska. Na ovaj predlog još nismo dobili odgovor.

Prethodno smo tokom proleća ovoj upravi poslali predlog za uklanjanje dva parking mesta na Bulevaru oslobođenja u zoni raskrsnice sa Ulicom Danila Kiša kako bi se povećala preglednost raskrsnice a samim tim unapredila bezbednost biciklista.

Nedavno smo na sastanku sa gradonačelnikom Novog Sada i članovima gradskog veća predložili kandidaturu Grada Novog Sada za domaćina Velo City konferencije ali i unapređenje NSbike sistema.

JKP “Parking servis”-u smo početkom godine uputili predloge sa lokacijama za postavljanje držača za bicikle, koje je ovo preduzeće i prihvatilo.

Daljim radom udruženja i saradnjom sa gradskim institucijama nastojimo da unapredimo stanje biciklističkog saobraćaja i infrastrukture u Novom Sadu kako bi svim našim sugrađanima omogućili bolji, kvalitetniji, brži i čistiji saobraćaj, što bicikl svakako jeste.

I u narednom periodu nas čeka mnoštvo predloga za unapređenje biciklističkog saobraćaja i infrastrukture, ali i mnogo zanimljivih i interesantnih događaja i aktivnosti.

Zato, nastavite da nas pratite i vidimo se na biciklima negde na ulicama Novog Sada.

Slične vesti

categoryDogađaji

Kritična masa: “Veća gužva, više nasilja u saobraćaju”

22.05.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Nadamo se da je talas kišnih dana iza nas, tako da izlazimo na ulice Novog Sada u subotu 27. maja, da se zajedno vozimo sa jednim ciljem – da ukažemo…

tag kritična masa bezbednost
Saznaj više
categoryNovosti

Nakon više godina osmišljen znak za pešačko-biciklističku stazu

22.02.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Tri godine nakon uvođenja “pešačko-biciklističke staze” u Zakon o bezbednosti saobraćaja i nakon insistiranja biciklističkih udruženja, ova saobraćajna površina dobila je zvanično i svoj saobraćajni znak. U odnosu na biciklističku…

tag infrastruktura signalizacija
Saznaj više
categoryAktivnosti

Letnje kuliranje sa kritičnom masom

26.07.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Poslednjeg petka u julu (30. jul) u 17h u Limanskom parku okupiće se biciklisti, skejteri, roleraši, monociklisti i svi oni koji svojim prevoznim sredstvima ne zagađuju okolinu, kako bismo svi…

tag kritična masa
Saznaj više