Novosti

Sastanak Novosadske biciklističke inicijative sa predstavnicima grada


Danas smo u Gradskoj kući u jednočasovnom sastanku sa predstavnicima Grada Novog Sada razgovarali o unapređenju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture. Sastanku su ispred Grada Novog Sada prisustvovali gradonačelnik Milan Đurić, članovi gradskog veća: za zaštitu životne sredine Mira Radenović, za budžet i finansije Adrijana Mesarović i za saobraćaj i puteve Aleksandar Bulajić a na stolu su se našle veoma važne teme.

Gradonačelniku i članovima gradskog veća smo predložili kandidaturu Grada Novog Sada za najprestižniju svetsku konferenciju u pogledu biciklističkog saobraćaja i urbane mobilnosti – Velo City konferenciju, a nakon kratke prezentacije ove konferencije gradonačelnik Milan Đurić je iskazao veliko interesovanje za samu konferenciju. Velo City konferencija okuplja mnogobrojne svetske stručnjake iz oblasti bicikliranja i urbane mobilnosti a gradovi domaćini imaju višestruke benefite. S tim u vezi, smatramo da je Novi Sad kao biciklistička prestonica u regionu zreo da bude domaćin jedne ovakve prestižne konferencije.

Takođe, razgovarali smo o unapređenju sistema za iznajmljivanje bicikala NSbike i izneli predloge, koji obuhvataju povećanje broja stajališta širom grada ali i bicikala u sistemu, izradu mobilne aplikacije za iznajmljivanje i online plaćanje kao i mogućnost ostavljanja bicikala van stanica na za to predviđenim i pogodnim mestima. Cilj naših predloga je omogućavanje građanima lakše i pristupačnije korišćenje NSbike sistema kao i veći broj korisnika, što direktno utiče i na broj biciklista na ulicama. Sve sa ciljem da se građanima omogući lakše iznajmljivanje bicikala.

Takođe, predstavili smo i projekat “Mapiranja problema i oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi sa predlozima za unapređenje” koji smo sproveli početkom godine u okviru kog smo na terenu zabeležili više od 370 oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi, identifikovali oko 140 kilometara površina za kretanje biciklista u koje spadaju delovi pešačke zone, biciklističke staze i trake, te trake za dvosmerno kretanje biciklista u jednosmernim ulicama.

Takođe, razgovarali smo i o inovativnim rešenjima za parkiranje bicikala u našem gradu gde smo spomenuli postavljanje spratnih parkinga za bicikle. Iako su ovi radovi najavljeni još prošle godine, zbog izrade studije su odloženi, te se iskreno nadamo da će u narednoj godini Novi Sad dobiti svoje prve spratne parkinge.

Nezaobilazna tema sastanka bila je i statistika. Optimistični smo kada je u pitanju procenat učešća biciklista u saobraćaju. Izneli smo podatak da je u toku izrada revizije SMART plana te da očekujemo da će studija pokazati da Novi Sad ima oko 12% biciklista. S druge strane gradonačelnik je izrazio svoj veoma optimističan stav i rekao da veruje da Novi Sad ima čak i 15% biciklista.

Podržavamo napore Grada Novog Sada u unapređenju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture i nadamo se da će Grad preduzeti sve neophodne mere i uložiti dodatne napore kako bi se broj biciklista u gradu još više povećao čime će se stvoriti prijatnije okruženje za sve njegove stanovnike.

Autor fotografija: Vladimir Zubac

Slične vesti

categoryAktivnosti

Naš spot razbija na fejsu!

20.12.2015.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U okviru projekta Novosadske biciklističke inicijative “Biciklom noću” 26. decembra biće organizovana obuka iz oblasti filmske produkcije za predstavnike i predstavnice udruženja za mlade i udruženja mladih. Periodično slabljenje tehničkih…

tag biciklom noću
Saznaj više
categoryAktivnosti

Nakon vožnje biciklom japanske trešnje dobile dom

07.12.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Naš biciklistički entuzijazam nagrađen je vedrom i sunčanom subotom! Sa volonterima, volonterkama i ponekim volonterčićima smo sadili japanske trešnje na Novom naselju i u dvorištu srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput”….

tag holandija opens
Saznaj više
categoryNovosti

Oprema za put

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kada je oprema za put u pitanju, postoji mogućnost da nešto nedostaje ili da se spakuju nepotrebne stvari. Ovo se najčešće dešava ukoliko se osoba tek upušta u avanture putovanja…

tag cikloturizam
Saznaj više