Novosti

Sastanak Novosadske biciklističke inicijative sa predstavnicima grada


Danas smo u Gradskoj kući u jednočasovnom sastanku sa predstavnicima Grada Novog Sada razgovarali o unapređenju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture. Sastanku su ispred Grada Novog Sada prisustvovali gradonačelnik Milan Đurić, članovi gradskog veća: za zaštitu životne sredine Mira Radenović, za budžet i finansije Adrijana Mesarović i za saobraćaj i puteve Aleksandar Bulajić a na stolu su se našle veoma važne teme.

Gradonačelniku i članovima gradskog veća smo predložili kandidaturu Grada Novog Sada za najprestižniju svetsku konferenciju u pogledu biciklističkog saobraćaja i urbane mobilnosti – Velo City konferenciju, a nakon kratke prezentacije ove konferencije gradonačelnik Milan Đurić je iskazao veliko interesovanje za samu konferenciju. Velo City konferencija okuplja mnogobrojne svetske stručnjake iz oblasti bicikliranja i urbane mobilnosti a gradovi domaćini imaju višestruke benefite. S tim u vezi, smatramo da je Novi Sad kao biciklistička prestonica u regionu zreo da bude domaćin jedne ovakve prestižne konferencije.

Takođe, razgovarali smo o unapređenju sistema za iznajmljivanje bicikala NSbike i izneli predloge, koji obuhvataju povećanje broja stajališta širom grada ali i bicikala u sistemu, izradu mobilne aplikacije za iznajmljivanje i online plaćanje kao i mogućnost ostavljanja bicikala van stanica na za to predviđenim i pogodnim mestima. Cilj naših predloga je omogućavanje građanima lakše i pristupačnije korišćenje NSbike sistema kao i veći broj korisnika, što direktno utiče i na broj biciklista na ulicama. Sve sa ciljem da se građanima omogući lakše iznajmljivanje bicikala.

Takođe, predstavili smo i projekat “Mapiranja problema i oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi sa predlozima za unapređenje” koji smo sproveli početkom godine u okviru kog smo na terenu zabeležili više od 370 oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi, identifikovali oko 140 kilometara površina za kretanje biciklista u koje spadaju delovi pešačke zone, biciklističke staze i trake, te trake za dvosmerno kretanje biciklista u jednosmernim ulicama.

Takođe, razgovarali smo i o inovativnim rešenjima za parkiranje bicikala u našem gradu gde smo spomenuli postavljanje spratnih parkinga za bicikle. Iako su ovi radovi najavljeni još prošle godine, zbog izrade studije su odloženi, te se iskreno nadamo da će u narednoj godini Novi Sad dobiti svoje prve spratne parkinge.

Nezaobilazna tema sastanka bila je i statistika. Optimistični smo kada je u pitanju procenat učešća biciklista u saobraćaju. Izneli smo podatak da je u toku izrada revizije SMART plana te da očekujemo da će studija pokazati da Novi Sad ima oko 12% biciklista. S druge strane gradonačelnik je izrazio svoj veoma optimističan stav i rekao da veruje da Novi Sad ima čak i 15% biciklista.

Podržavamo napore Grada Novog Sada u unapređenju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture i nadamo se da će Grad preduzeti sve neophodne mere i uložiti dodatne napore kako bi se broj biciklista u gradu još više povećao čime će se stvoriti prijatnije okruženje za sve njegove stanovnike.

Autor fotografija: Vladimir Zubac

Slične vesti

categoryNovosti

U ponedeljak počinje ovogodišnji krug subvencija!

09.05.2024.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosađani od ponedeljka, 13. maja, mogu da se prijave za subvencije za bicikle u iznosu od po 12 hiljada dinara. Pravo učešća imaju sva fizička lica sa prebivalištem na teritoriji…

tag subvencije novi sad bicikl
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa “Letnji raspust”

20.06.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Završava nam se još jedna školska godina, a ovaj put Kritična masa obeležava početak letnjeg raspusta jednom laganom letnjom vožnjom kroz grad. Posebnu pažnju skrećemo na sve veće ulaganje u…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Počinje rekonstrukcija biciklističkih staza na Futoškom putu

25.08.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Firma kojoj je pripao posao rekonstrukcije pešačkih i biciklističkih staza i zelenih površina na delu Futoškog puta biće zvanično uvedena u posao, a radovi u će obuhvatiti rekonstrukciju na deonici od Hajduk…

tag infrastruktura futoški put
Saznaj više