Novosti

Sedištima za bicikle za veću bezbednost dece


Savet za bezbednost saobraćaja Grada Sombora i ove godine obezbedio je 200 sedišta za vožnju dece biciklom i ovim putem upućuje JAvni poziv roditeljima/starateljima dece uzrasta od jedne pune godine do pet godina ukoliko im je potrebno sedište, da se prijave slanjem podataka na mejl bezbednost@sombor.rs 

Uslovi za dobijanje besplatnog sedišta za vožnju dece biciklom su da je dete uzrasta od punih 12 meseci do 5 godina, da stanuje na teritoriji grada Sombora i da već nije dobilo sedište za vožnju biciklom na poklon od Grada. Mejl treba obavezno da sadrži sledeće podatke: ime i prezime roditelja/staratelja, adresu stanovanja, kontakt broj telefona i datum rođenja deteta.

Prijavu šalje roditelj/staratelj (ne može se slati bez njihove saglasnosti) i slanjem jednog mejla može se dobiti jedno sedište.

Javni poziv je otvoren od utorka, 13. juna 2023. godine u 12 časova do petka, 16. juna 2023. godine u 12 časova.

Prvih 200 roditelja/staratelja koji pošalju mejl sa svim traženim podacima i ispunjavaju navedene uslove dobiće sedište za vožnju dece biciklom i biće obavešteni o vremenu i mestu preuzimanja.

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Sombora nabavku sedišta finansirao je preko naplate kazni nesavesnim vozačima na teritoriji grada Sombora, kao što se finansiraju i druge aktivnosti koje Savet sprovodi.

Izvor: 025.rs Fotografija: 025.rs

Da li je Grad Novi Sad spreman da pokrene ovu inicijativu?

Iako se Novi Sad kako u Srbiji tako i u regionu smatra biciklističkim gradom, ovakva praksa nije pokrenuta u Novom Sadu. Naprotiv, Savet za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada godinama sprovodi aktivnosti podele dečijih autosedišta roditeljima.

Da li je Grad Novi Sad spreman da pokrene istu inicijativu i pokaže da je pravi biciklistički grad? Novi Sad je prvi grad koji je pokrenuo podelu subvencija za kupovinu bicikala. Iako ne bi bio prvi u podeli dečijih sedišta za bicikle, ovakva praksa bi svakako uticala na veći broj biciklista u Novom Sadu ali prevashodno na bezbednost dece u saobraćaju.

Slične vesti

categoryNovosti

Melodija Kritične mase

26.04.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Poslednjeg petka u martu, imali smo prvu ovogodišnju Kritičnu masu, sa temom “Novosadsko biciklističko proleće sa Kritičnom masom”. Biciklisti svih uzrasta, od najmlađih do onih najstarijih, njih nešto više od…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

U Nišu planirane ograde za pešake, biciklisti u opasnosti

27.01.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Povodom nedavne saobraćajne tragedije u Nišu, Savet za bezbednost saobraćaja Niša odlučio je da se na više lokacija u gradu postave zaštitne pešačke ograde i da se u Knjaževačkoj ulici…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Međunarodni dan bicikla – bici doručak, kritična masa, bici bioskop

27.05.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Međunarodni dan bicikla obeležava se u svetu već četiri godine. Na 72. Sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 12. aprila 2018. godine, proglašen je međunarodni dan bicikla, koji se obeležava 3….

tag kritična masa bici doručak bici bioskop međunarodni dan bicikla
Saznaj više