Aktivnosti

Veća osvetljenost za bezbedno bicikliranje


Iako nam zima još uvek kalendarski nije stigla, ipak, mrak dočekujemo ranije. Bez obzira na hladnije vreme, Novosađani ne odustaju od svojih dvotočkaša. Svakodnevno na ulicama grada možemo videti velik broj biciklista koji zadovoljni i srećni voze svoj bicikl na posao, do škole, u nabavku i slično. Međutim, velik je broj onih koji nemaju adekvatna ili nemaju uopšte svetla na svom biciklu.

Pravilna osvetljenost biciklista, uz adekvatnu infrastrukturu, jedan je od glavnih preduslova za bezbedno bicikliranje, kako u gradu tako i van naseljenog mesta. U poređenju sa bilo kojim reflektujućim materijalima, dobra svetla na biciklu su mnogo bolje rešenje za veću vidljivost i bebzednost biciklista. Osim toga, pravilno postavljena svetla na biciklu su i zakonska obaveza za bicikliste. 

Da bi povećali bezbednost biciklista u saobraćaju, ali i podigli svest o obavezi svetala kao i njihovom doprinosu za bezbednije bicikliranje, Novosadska biciklistička inicijativa je uz pomoć svojih volontera, a u saradnji sa udruženjima Ulice za bicikliste, Sigurne staze Bor i Dunavski centar za kompetenciju, organizovala podelu besplatnih svetala za Novosadske bicikliste. Tako smo prošlog petka, sve bicikliste koje smo zatekli bez svetala na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Pap Pavla obradovali besplatnim setom svetala. Cilj akcije je prvenstveno da skrene pažnju svim biciklistima na potrebu i obavezu da budu dobro osvetljeni tokom noći i u uslovima smanjene vidljivosti, te samim tim i povećanje bezbednosti biciklista u saobraćaju. Na ovoj akciji podelili smo oko 70 kompleta svetala biciklistima (belo+crveno), a uz to smo i popričali o važnosti svetala i povećanju bezbednosti biciklista.

Druga akcija podele svetala usledila je već u utorak, kada smo obišli vaspitačice i decu u vrtiću Dreamland na Podbari. Sa decom smo porazgovarali o vožnji bicikla, pravilnoj osvetljenosti i osnovnim pravilima u saobraćaju. Iako među decom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta postoji veliko interesovanje za vožnju bicikla, zakonski okviri ih na žalost sprečavaju u tome, obzirom da deca tek sa navršenih 12 godina mogu samostalno učestvovati u saobraćaju kao biciklisti.  Deci smo nakon kraće edukativne aktivnosti podelili oko 30 svetala.

Tu naravno nije kraj. Nastavićemo i u narednom periodu da delimo svetla Novosadskim biciklistima kako bi podigli procenat osvetljenosti biciklista na što veći nivo. Vidimo se u narednom periodu na ulicama Novog Sada, i ne zaboravite, dobro svetlo glavu čuva.

Akcija podele svetala organizovana je u saradnji sa udruženjima članicama “Biciklističke Unije Srbije”, pod sponzorstvom ACT – Zajedno za aktivno društvo.

Slične vesti

categoryNovosti

Primedbe na plan Futoškog puta: više zelenila i bolji biciklistički saobraćaj

06.08.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Plan generalne regulacije opštegradskog centra južno od Futoškog puta u Novom Sadu našao se na javnom uvidu predviđa osim visokih stambeno-poslovnih objekata i jednu novinu. U planu je izgradnja režijske…

tag infrastruktura planiranje
Saznaj više
categoryDogađaji

Biciklistički oktobar: Kritična masa, konferencija, radionice

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kišovito i sveže vreme koje je najavljivano za oktobarsku Kritičnu masu nagoveštavalo je uobičajene probleme u logističkim procenama – koliko će redara biti neophodno, koliko nalepnica, da li će ruta biti predugačka……

tag kritična masa konferencija radionice
Saznaj više