Novosti

Oduzeta prednost biciklistima na turbo kružnom toku


Na nedavno završenom turbo kružnom toku napravljen je biciklistički prelaz koji se nalazi pored pešačkog prelaza preko kolovoza. Međutim, postoji jedan problem koji je veoma važno razmotriti: biciklisti nemaju prednost nad vozilima, dok pešaci imaju tu privilegiju. U nastavku su izneseni razlozi zašto ova situacija nije povoljna i zašto je važno promeniti pravila kako bi biciklisti bili bezbedniji i bolje integrisani u saobraćajni sistem.

1. Konfuzija među učesnicima u saobraćaju

Biciklisti ali i vozači motornih vozila navikli su na opšte pravilo da biciklisti imaju prednost na prelazu biciklističke staze preko kolovoza u kružnim tokovima. Uksraćivanjem prednosti biciklista na prelazu među učesnicima u saobraćaju se uvodi konfuzija, jer će vozači očekivati da imaju prednost u odnosu na bicikliste i u drugim kružnim tokovima u gradu.

2. Brzina i ubrzanje biciklista

Biciklisti imaju sposobnost da postignu značajno veće brzine od pešaka, a takođe su u mogućnosti da se brže ubrzaju. Ako biciklisti nemaju prednost nad vozilima na prelazu, oni se suočavaju sa izazovom usporavanja ili čekanja da vozila prođu. Ova situacija može biti frustrirajuća i demotivišuća za bicikliste, a takođe može dovesti do opasnih situacija, jer će mnogi biciklisti pokušati da se “uguraju” između vozila kako bi prešli prelaz.

3. Povećan rizik od sudara

Oduzimanje prednosti biciklistima može dovesti do povećanog rizika od sudara sa vozilima. Ako biciklisti nemaju prioritet na prelazu, vozači automobila možda neće biti dovoljno pažljivi prilikom prelaska preko biciklističkog prelaza. To može dovesti do neželjenih situacija u kojima biciklisti moraju izbegavati vozila ili čak naglo kočiti kako bi izbegli sudar. Dajući prednost biciklistima, smanjujemo rizik od ovakvih incidenata.

4. Promocija bicikliranja kao održivog prevoznog sredstva

Promovisanje bicikliranja kao održivog načina prevoza ima brojne prednosti, uključujući smanjenje saobraćajne gužve, zagađenja vazduha i poboljšanje zdravlja ljudi. Međutim, ako biciklisti nemaju prednost nad vozilima na prelazu, to šalje poruku da se bicikliranje ne smatra jednako važnim i da je manje bezbedno. Dajući prednost biciklistima, šaljemo jasnu poruku da podržavamo bicikliranje i da želimo da biciklisti budu bezbedni i poštovani u saobraćaju. Suprotno tome, kada se prvi put biciklistima uskrati prednost u saobraćaju šalje se loša slika u javnosti i samim tim se odobrava dalje uskraćivanje prednosti biciklistima u odnosu na motorni saobraćaj.

5. Unapređenje saobraćajne kulture

Promena pravila i davanje prednosti biciklistima na prelazu može imati pozitivan uticaj na opštu saobraćajnu kulturu. Kada vozači automobila vide da se biciklistima pridaje pažnja i da se oni tretiraju sa jednakim pravima kao i pešaci, to može podstaći veće poštovanje i svest o biciklistima među ostalim učesnicima u saobraćaju. Ovo može rezultirati bezbednijim uslovima za sve učesnike u saobraćaju i smanjiti konflikte između različitih vrsta prevoza.

Ukratko, davanje prednosti biciklistima na biciklističkom prelazu pored pešačkog prelaza preko kolovoza donosi brojne benefite. To povećava bezbednost biciklista, smanjuje rizik od sudara, promoviše biciklizam kao održivu opciju prevoza i unapređuje opštu saobraćajnu kulturu. Važno je da se pravila saobraćaja prilagode kako bi se odrazila važnost biciklističkog prevoza i osigurala bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Slične vesti

categoryNovosti

Stanje radova na Futoškom putu

17.10.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kao što je novosadska biciklistička javnost već upoznata, u toku su radovi na rekonstrukciji biciklističkih staza i trotoara na Futoškom putu i Futoškoj ulici, na potezu od garaže JGSP-a do…

tag infrastruktura futoški put
Saznaj više
categoryNovosti

OPREZ! Radovi u toku – vozite bicikl!

16.03.2023.
Autor: Marko Mazalica

Prošlogodišnje saobraćajne gužve usled izvođenja radova na sanaciji kolovoznih površina u Novom Sadu, čini se, nastaviće se i u ovoj godini. Nedavno delimično zatvaranje Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryDogađaji

Bici kultura i ove godine na Biciklana fest-u!

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Prošle godine grupa omladinaca i omladinki je uz pomoć Novosadske biciklističke inicijative organizovala izložbu na temu biciklističke kulture. Učesnici i učesnice su kreirali torbe za bicikle, nakit, rančeve, trakice za…

tag bici kultura bici moda biciklana fest
Saznaj više