Događaji

Biciklisti o izmenama zakona: “Ne napredujemo”


Novosadsku Kritičnu masu u avgustu biciklisti posvećuju temi od nacionalnog značaja – izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja. Prema Novosadskoj biciklističkoj inicijativi, predložene izmene zakona su propuštena prilika za povećanje bezbednosti biciklista, dok se za trotinete uvode destimulišuća rešenja. Biciklisti očekuju da će situacija postati još gora i da će pored destimulisanja korišćenja lakih električnih vozila, morati da se bore protiv uvođenja loših rešenja i za bicikliste. 

Kritična masa se održava 25. avgusta sa početkom u 17 časova iz Limanskog parka i grupna je biciklistička vožnja koja proteklih 10 godina okuplja novosadske gradske bicikliste čiji se broj zvanično procenjuje na gotovo 40.000 redovnih biciklista.

Pijaca iza zatvorenih vrata

Uz zaključak “ne napredujemo” biciklisti ocenjuju proces javne rasprave koji je vodilo ministarstvo kao ispunjavanje forme. Predlog izmena zakona došao je pred narodne poslanike uz odbacivanje gotovo svih predloga koja su udruženja u oblasti biciklističkog saobraćaja iznela sa ciljem poboljšanja bezbednosti biciklista i trotinetaša. Osim navedenog, u izmenama su se našli i predlozi o kojima se u toku javne rasprave uopšte nije vodila diskusija i javnost uopšte nije mogla da se izjašnjava o njima ili daje konstruktivne predloge. 

Nezvanično, biciklistima je poručeno da deo predloga koji su upućeni mogu da prođu ukoliko prihvate “paket aranžman” sa predlozima koje želi da unese i ministarstvo i koje su biciklisti ocenili kao neefikasne, štetne ili nepovezane sa predlozima biciklista.

Među predlozima biciklista nalazile su se promene koje se odnose na obavezno rastojanje prilikom preticanja, kretanje u kontra-smeru (koje u Novom Sadu postoji više od decenije),  mogućnost korišćenja žute trake (npr. mostovi), pojašnjenje kretanja biciklista u pešačkoj zoni, ali i sugestija da se električni trotineti izjednače sa biciklistima. Tema zabrane vožnje bicikla deci mlađoj od 12 godina na ulicama ostala je u zapećku, kao i zakonsko regulisanje prevoza dece u dečjim prikolicama za bicikle. 

Trotineti signal za uzbunu biciklistima

Posebnu pažnju privlači sadržaj strogih i destimulišućih pravila koja se odnose na električne trotinete poput zaštitne opreme, guranja trotineta prilikom prelaska kolovoza, tehničkih pregleda i ograničenja u pogledu kretanja, jer se neformalno pominje da bi ovakva pravila trebalo uvoditi i biciklistima. Ovakve mere će snažno destimulisati korišćenje bicikla u saobraćaju i poništiti pozitivne promene i vrednost ulaganja u gradovima Srbije, poput Novog Sada.

Autorka grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

Novi krug subvencija za kupovinu bicikala

14.06.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Grad Novi Sad raspisao je konkurs preko Gradske uprave za zaštitu životne sredine u vezi sa subvencionisanjem kupovine bicikala. Na konkurs je aplicirala Unija studenata, koja će sprovoditi i pratiti…

tag subvencije
Saznaj više
categoryDogađaji

Modna revija: vrhunac Biciklana festa 2016

30.09.2016.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Svetski dan bez automobila je u Novom Sadu obeležen sa stilom. Na modnoj reviji „Red Carpet“ u okviru biciklističkog fest   ivala „Biciklana“ biciklisti su pokazali da je vožnja bicikla prilika da…

tag bici moda biciklana fest red carpet
Saznaj više
categoryNovosti

Da li je kažnjiva šetnja biciklističkom stazom?

06.03.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Na preko 100 kilometara novosadskih biciklističkih staza situcaija je daleko od glatkog i slatkog. Osim parkiranih automobila, izbočina, ivičnjaka, nedovršenih radova i prekinutih deonica, biciklisti se tradicionalno susreću i sa…

tag infrastruktura
Saznaj više