Događaji

Biciklisti o izmenama zakona: “Ne napredujemo”


Novosadsku Kritičnu masu u avgustu biciklisti posvećuju temi od nacionalnog značaja – izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja. Prema Novosadskoj biciklističkoj inicijativi, predložene izmene zakona su propuštena prilika za povećanje bezbednosti biciklista, dok se za trotinete uvode destimulišuća rešenja. Biciklisti očekuju da će situacija postati još gora i da će pored destimulisanja korišćenja lakih električnih vozila, morati da se bore protiv uvođenja loših rešenja i za bicikliste. 

Kritična masa se održava 25. avgusta sa početkom u 17 časova iz Limanskog parka i grupna je biciklistička vožnja koja proteklih 10 godina okuplja novosadske gradske bicikliste čiji se broj zvanično procenjuje na gotovo 40.000 redovnih biciklista.

Pijaca iza zatvorenih vrata

Uz zaključak “ne napredujemo” biciklisti ocenjuju proces javne rasprave koji je vodilo ministarstvo kao ispunjavanje forme. Predlog izmena zakona došao je pred narodne poslanike uz odbacivanje gotovo svih predloga koja su udruženja u oblasti biciklističkog saobraćaja iznela sa ciljem poboljšanja bezbednosti biciklista i trotinetaša. Osim navedenog, u izmenama su se našli i predlozi o kojima se u toku javne rasprave uopšte nije vodila diskusija i javnost uopšte nije mogla da se izjašnjava o njima ili daje konstruktivne predloge. 

Nezvanično, biciklistima je poručeno da deo predloga koji su upućeni mogu da prođu ukoliko prihvate “paket aranžman” sa predlozima koje želi da unese i ministarstvo i koje su biciklisti ocenili kao neefikasne, štetne ili nepovezane sa predlozima biciklista.

Među predlozima biciklista nalazile su se promene koje se odnose na obavezno rastojanje prilikom preticanja, kretanje u kontra-smeru (koje u Novom Sadu postoji više od decenije),  mogućnost korišćenja žute trake (npr. mostovi), pojašnjenje kretanja biciklista u pešačkoj zoni, ali i sugestija da se električni trotineti izjednače sa biciklistima. Tema zabrane vožnje bicikla deci mlađoj od 12 godina na ulicama ostala je u zapećku, kao i zakonsko regulisanje prevoza dece u dečjim prikolicama za bicikle. 

Trotineti signal za uzbunu biciklistima

Posebnu pažnju privlači sadržaj strogih i destimulišućih pravila koja se odnose na električne trotinete poput zaštitne opreme, guranja trotineta prilikom prelaska kolovoza, tehničkih pregleda i ograničenja u pogledu kretanja, jer se neformalno pominje da bi ovakva pravila trebalo uvoditi i biciklistima. Ovakve mere će snažno destimulisati korišćenje bicikla u saobraćaju i poništiti pozitivne promene i vrednost ulaganja u gradovima Srbije, poput Novog Sada.

Autorka grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryDogađaji

Prvi dan festivala otvara Kritična masa

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska Kritična masa održaće se 29. put po redu danas sa startom u 17 časova iz Limanskog parka. Zbog biciklističkog festivala koji obeležava današnji dan i u toku vikenda očekuje…

tag kritična masa biciklana fest
Saznaj više
categoryNovosti

Da li je potrebno zameniti NSBike sistem?

13.06.2023.
Autor: Marko Trifkovic

Ukoliko vam je bicikl pokvaren, ne želite da ga kupite ili ste u turističkoj poseti Novom Sadu, rentiranje bicikla je prava opcija za vas. U Novom Sadu je NSBike javni…

tag rent a bike nsbike
Saznaj više
categoryAktivnosti

Grad razmatra probleme biciklista

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Istraživanje na temu mapiranje problema na biciklističkim stazama u Novom Sadu koje je realizovala Novosadska biciklistička inicijativa 2015. godine rezultovalo je sa preko 300 prepoznatih i fotodokumentovanih problema, njihovom analizom i preporukama za njihovo…

tag mapiranje infrastruktura
Saznaj više