Novosti

NSBI dopisima u borbi za bolje biciklističke uslove


Novosadska biciklistička inicijativa kontinuiranim naporima radi na unapređenju biciklističke infrastrukture i saobraćaja u Novom Sadu. Jedna od okosnica našeg rada jeste i javno zagovaranje kroz koje primenjujemo različite alate.

Od početka godine gradskim institucijama smo poslali na desetine dopisa sa ciljem unapređenja biciklističkog saobraćaja i infrastrukture. U ovim dopisima izneli smo predloge i ideje za stvaranje sigurnijeg, ugodnijeg i pristupačnijeg okruženja za bicikliste u Novom Sadu. Predloge koje šaljemo nisu samo predlozi članova udruženja već i predlozi građana koji nam kontinuirano stižu.

Neki od dopisa koje smo poslali nadležnim gradskim institucijama su:

  1. Gradskoj upravi za inspekcijske poslove smo poslali xxx dopisa koji se uglavnom bave oštećenjima biciklističke infrastrukture. Prijavili smo oštećenja parkinga na Pozorišnom trgu i u Uspenskoj ulici, oštećenje zaštitnih stubića u Ilije Ognjanovića, nekoliko oštećenja saobraćajne signalizacije, kao i nekoliko oštećenja biciklističkih staza na više lokacija u gradu (u Ulici Narodnog fronta, u Branka Bajića te na Bulevaru oslobođenja i u Jevrejskoj). Takođe, ovoj Gradskoj upravi smo prosledili i dopise za uređivanje niskog granja iznad biciklističkih staza koje otežavaju kretanje biciklista na nekoliko lokacija u gradu.
  2. Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije smo uputili nekoliko dopisa, uglavnom za rekonstrukciju biciklističkih staza i uklanjanje ivičnjaka, na više lokacija u gradu. Takođe, ovoj gradskoj upravi smo više puta upućivali i dopise za postavljanje saobraćajnih kamera na nasipu kod Veternika a u cilju sprečavanja nepropisnog kretanja automobila po biciklističkoj stazi.
  3. JKP “Parking servis” Novi Sad smo uputili početkom godine predloge lokacija za postavljanje držača za bicikle.
  4. JVP Vode Vojvodine smo uputili dopis da se na nasipu kanala DTD od prevodnice do Temerinskog mosta pored najavljene izgradnje pešačke i inspekcijske staze, izgradi i biciklistička staza, obzirom da je ona i planirana u više urbanističkih i planskih dokumenata.
  5. Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve smo uputili nekoliko dopisa sa predlozima za uspostavljanje dvosmernog biciklističkog saobraćaja u jednosmernim ulicama. Jedan od tih predloga je i prihvaćen, a odnosi se na dvosmerno kretanje biciklista u Železničkoj ulici.
  6. JP “Urbanizam” Novi Sad smo poslali primedbe na PDR naseljenog mesta Sajlovo, sa predlogom za planiranje biciklističkih staza na svim prometnijim saobraćajnim pravcima na Sajlovu, kao i primedbe na PDR Futoškog puta, sa primedbom na planiranje servisne saobraćajnice i parkinga uz Futoški put i predlogom da se servisna saobraćajnica ukloni iz planskih dokumenata. Oba predloga su prihvaćena.

Iako se ne prihvate svi predlozi koje uputi naše udruženje, predlozi koje upućujemo su konstruktivni, naučno utemeljeni i realni za sprovođenje, a njihova implementacija predstavlja unapređenje biciklističkog saobraćaja, infrastrukture a samim tim i povećanje bezbednosti biciklista u saobraćaju.

Naravno, pozivamo i vas da nam pišete i šaljete predloge za unapređenje i rekonstrukciju biciklističke infrastrukture.

Slične vesti

categoryNovosti

Vodič za organizovanje aktivnosti NSBI – brošura za aktiviste

08.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa već više od 10 godina nastoji da unapredi biciklistički saobraćaj u Novom Sadu. To činimo kroz mnogobrojne aktivnosti koje u saradnji sa donatorima i ostalim partnerima organizujemo…

tag aktivizam organizacija
Saznaj više
categoryAktivnosti

Češljajući češljeve, pročešljali smo bitne stvari

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Nedavna akcija JKP „Parking Servis“ obradovala je mnoge građane kojima je bicikl jedno od glavnih prevoznih sredstava. Naime, na više lokacija u gradu (gde su i bili u većini slučajeva potrebni) postavljeni su…

tag parking
Saznaj više
categoryAktivnosti

Akcija “Mapiranje problema na stazama”

10.09.2012.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Udruženje “Novosadska biciklistička inicijativa” organizuje akciju “Mapiranje problema na stazama”  sa početkom 13. septembra u 17 časova, kada će se održati javni sastanak povodom akcije u Jovana Subotića 21 (Bike Cafe). …

tag mapiranje infrastruktura
Saznaj više