Događaji

Kritična masa: Nasip je za bicikliste!


Dragi novosadski biciklisti, posle četvoromesečne pauze, Kritična masa ponovo vozi ulicama našeg grada!

Ovaj put sa veoma važnom temom: “Nasip je za bicikliste!”

Prošle godine je završena izgradnja kompletne deonice biciklističke staze od Novog Sada do Begeča, odnosno faze III Novi Sad-Futog, i time kompletirana deonica od preko 20 kilometara, koja je ujedno i deo međunarodne biciklističke rute EuroVelo 6.

Biciklistička staza se celom svojom dužinom kroz Novi Sad, potom pored Veternika, te kroz Futog i Begeč proteže na odbrambenom nasipu. Jednim delom nasipa kroz Novi Sad u delu Telepa i Adica postoji kolovoz i kretanje motornih vozila je dozvoljeno. Međutim na delu od Ulice Heroja Pinkija do Ribarskog ostrva je zabranjeno kretanje motornim vozilima, kao i od Nove 1 u Veterniku pa sve do Begeča. Ovim delom nasipa je zabranjeno kretanje motornim vozilima jer na nasipu postoji samo biciklistička staza, dok u delu kod Futoga postoji i pešačka staza. Celim potezom ova staza predstavlja i servisnu saobraćajnicu za potrebe vozila JVP “Vode Vojvodine” a u cilju održavanja nasipa i vodoplavnog područja. Međutim, u blizini Ulice Nova 1 u Veterniku kod rampe, automobili koriste biciklističku stazu kako bi ilegalno zaobišli rampu i nastavili kretanje nasipom. Iako jasno postoje saobraćajni znakovi koji zabranjuju kretanje motornih vozila, do nedavno su postojali i stubići na biciklističkoj stazi koji su sprečavali prolazak vozila. Međutim, nesavesni građani su ove stubiće počupali i sada nesmetano krše Zakon i ugrožavaju bezbednost biciklista.

Sličan slučaj je i na nasipu kroz Futog, koji sugrađani nelegalno koriste da vozilima dođu do obližnjih čardi i objekata uz reku, iako duž nasipa postoji nekoliko raskrsnica kojima je moguće iz Futoga preći preko nasipa i nastaviti dalje ka obali reke. Ovaj deo nasipa je godinama veoma poznato i popularno šetalište među Futožanima, i tokom cele godine, a posebno tokom leta, velik je intenzitet pešaka i biciklista na nasipu. Međutim to ne sprečava nesavesne sugrađane da prolaze kolima iako je to zabranjeno i jasno navedeno saobraćajnom signalizacijom.

Novosadska biciklistička inicijativa upozoravala je na ovaj problem prilikom izgradnje ove staze, a nakon završetka izgradnje pokazalo se da su naša upozorenja bila opravdana. Međutim, isti problem se dešavao i pre izgradnje staze o čemu smo pisali pre dve godine kao i lokalni medij Radio.021

Na sastanku sa GU za građevinsko zemljište i investicije početkom oktobra prošle godine razgovarali smo o ovom problemu i mogućim rešenjima o čemu smo takođe izveštavali. Međutim, kako deluje, rešenje nije na pomolu, a bezbednost biciklista na ovom potezu se iz dana u dan sve više narušava. Ono još gore jeste da ovim potezom kao međunarodnom rutom prolaze i inostrani cikloturisti, te da je i njihova bezbednost veoma ugrožena, a slika Novog Sada koja se šalje u svet veoma loša.

Okupljamo se u petak 23. februara u 16:50 u Limanskom parku, a polazimo u 17 časova, i ovom vožnjom od oko 15 kilometara želimo da skrenemo pažnju na problem sa kojim se suočavaju biciklisti na nasipu i ugrožavanjem bezbednosti biciklista.

Krećemo iz Limanskog parka, a potom se krećemo ulicama: Narodnog fronta, Ive Andrića, Heroja Pinkija, Podunavskom (nasipom), gde idemo do rampe u Veterniku. Tu ćemo napraviti kratak predah od oko 15-20 minuta, porazgovarati o problemu sa kojim se susrećemo, potencijalnim rešenjima, a nakon toga se vraćamo sličnom rutom u grad: Podunavska do Ribarskog ostrva, 1300 kaplara, Balzakova, Bulevar despota Stefana sa završetkom ispred Kreativnog distrikta. Iako dugačka 15 kilometara, vožnja je prilagođena svim uzrastima uz lagano kretanje kolovozom od 10-15 km/h u proseku, a ceo skup obezbeđuje redarska služba, te su svi uzrasti biciklista dobrodošli. Naravno, imate mogućnost isključiti se i pre završetka vožnje, ili nam se pridružiti negde usput ukoliko ne stignete na sam početak, i time skratite rutu ukoliko vam je predugačka.

Dođite na svojim biciklima, trotinetima, rolerima, skejtovima, da zajedno provozamo ulicama Novog Sada i pošaljemo jasnu poruku: NASIP JE ZA BICIKLISTE!

Prijavite se na Facebook event-u: https://fb.me/e/4m0Sn75mb

Slične vesti

categoryDogađaji

Drugi rođendan Kritične mase u Novom Sadu

08.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

25. aprila, u petak, 25. po redu, 360 ljudi je okretalo pedale na svojim dvotočkašima u rođendanskoj povorci. Kao i obično oko 17 časova  kolona je krenula se iz Limanskog…

tag rođendan kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Poziv za biciklističke volontere u Letoniji

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Želite li da provedete nezaboravnih 8 meseci u Letoniji? Imamo savršen program volontiranja za vas. Osim što treba da budete punoletna osoba, mlađa od 30 godina, morate voleti bicikle i…

tag volonter
Saznaj više
categoryNovosti

Sastanak Novosadske biciklističke inicijative sa predstavnicima grada

02.08.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Danas smo u Gradskoj kući u jednočasovnom sastanku sa predstavnicima Grada Novog Sada razgovarali o unapređenju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture. Sastanku su ispred Grada Novog Sada prisustvovali gradonačelnik Milan Đurić,…

tag mapiranje infrastruktura nsbike gradonačelnik velocity
Saznaj više