Događaji

Kritična masa: Nasip je za bicikliste!


Dragi novosadski biciklisti, posle četvoromesečne pauze, Kritična masa ponovo vozi ulicama našeg grada!

Ovaj put sa veoma važnom temom: “Nasip je za bicikliste!”

Prošle godine je završena izgradnja kompletne deonice biciklističke staze od Novog Sada do Begeča, odnosno faze III Novi Sad-Futog, i time kompletirana deonica od preko 20 kilometara, koja je ujedno i deo međunarodne biciklističke rute EuroVelo 6.

Biciklistička staza se celom svojom dužinom kroz Novi Sad, potom pored Veternika, te kroz Futog i Begeč proteže na odbrambenom nasipu. Jednim delom nasipa kroz Novi Sad u delu Telepa i Adica postoji kolovoz i kretanje motornih vozila je dozvoljeno. Međutim na delu od Ulice Heroja Pinkija do Ribarskog ostrva je zabranjeno kretanje motornim vozilima, kao i od Nove 1 u Veterniku pa sve do Begeča. Ovim delom nasipa je zabranjeno kretanje motornim vozilima jer na nasipu postoji samo biciklistička staza, dok u delu kod Futoga postoji i pešačka staza. Celim potezom ova staza predstavlja i servisnu saobraćajnicu za potrebe vozila JVP “Vode Vojvodine” a u cilju održavanja nasipa i vodoplavnog područja. Međutim, u blizini Ulice Nova 1 u Veterniku kod rampe, automobili koriste biciklističku stazu kako bi ilegalno zaobišli rampu i nastavili kretanje nasipom. Iako jasno postoje saobraćajni znakovi koji zabranjuju kretanje motornih vozila, do nedavno su postojali i stubići na biciklističkoj stazi koji su sprečavali prolazak vozila. Međutim, nesavesni građani su ove stubiće počupali i sada nesmetano krše Zakon i ugrožavaju bezbednost biciklista.

Sličan slučaj je i na nasipu kroz Futog, koji sugrađani nelegalno koriste da vozilima dođu do obližnjih čardi i objekata uz reku, iako duž nasipa postoji nekoliko raskrsnica kojima je moguće iz Futoga preći preko nasipa i nastaviti dalje ka obali reke. Ovaj deo nasipa je godinama veoma poznato i popularno šetalište među Futožanima, i tokom cele godine, a posebno tokom leta, velik je intenzitet pešaka i biciklista na nasipu. Međutim to ne sprečava nesavesne sugrađane da prolaze kolima iako je to zabranjeno i jasno navedeno saobraćajnom signalizacijom.

Novosadska biciklistička inicijativa upozoravala je na ovaj problem prilikom izgradnje ove staze, a nakon završetka izgradnje pokazalo se da su naša upozorenja bila opravdana. Međutim, isti problem se dešavao i pre izgradnje staze o čemu smo pisali pre dve godine kao i lokalni medij Radio.021

Na sastanku sa GU za građevinsko zemljište i investicije početkom oktobra prošle godine razgovarali smo o ovom problemu i mogućim rešenjima o čemu smo takođe izveštavali. Međutim, kako deluje, rešenje nije na pomolu, a bezbednost biciklista na ovom potezu se iz dana u dan sve više narušava. Ono još gore jeste da ovim potezom kao međunarodnom rutom prolaze i inostrani cikloturisti, te da je i njihova bezbednost veoma ugrožena, a slika Novog Sada koja se šalje u svet veoma loša.

Okupljamo se u petak 23. februara u 16:50 u Limanskom parku, a polazimo u 17 časova, i ovom vožnjom od oko 15 kilometara želimo da skrenemo pažnju na problem sa kojim se suočavaju biciklisti na nasipu i ugrožavanjem bezbednosti biciklista.

Krećemo iz Limanskog parka, a potom se krećemo ulicama: Narodnog fronta, Ive Andrića, Heroja Pinkija, Podunavskom (nasipom), gde idemo do rampe u Veterniku. Tu ćemo napraviti kratak predah od oko 15-20 minuta, porazgovarati o problemu sa kojim se susrećemo, potencijalnim rešenjima, a nakon toga se vraćamo sličnom rutom u grad: Podunavska do Ribarskog ostrva, 1300 kaplara, Balzakova, Bulevar despota Stefana sa završetkom ispred Kreativnog distrikta. Iako dugačka 15 kilometara, vožnja je prilagođena svim uzrastima uz lagano kretanje kolovozom od 10-15 km/h u proseku, a ceo skup obezbeđuje redarska služba, te su svi uzrasti biciklista dobrodošli. Naravno, imate mogućnost isključiti se i pre završetka vožnje, ili nam se pridružiti negde usput ukoliko ne stignete na sam početak, i time skratite rutu ukoliko vam je predugačka.

Dođite na svojim biciklima, trotinetima, rolerima, skejtovima, da zajedno provozamo ulicama Novog Sada i pošaljemo jasnu poruku: NASIP JE ZA BICIKLISTE!

Prijavite se na Facebook event-u: https://fb.me/e/4m0Sn75mb

Slične vesti

categoryNovosti

U petak najezda biciklista u Novom Sadu

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Treća godišnjica novosadske Kritične mase koja se održava 24. aprila biće obeležena brojem biciklista kakav nije dugo zapamćen na ulicama Novog Sada. Prognoze u ovom trenutku idu i do 2.000…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Podrška veteranima biciklizma u Italiji

26.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Italijani ne bi bili to što jesu kada ne bi udahnuli u život herojsku romantiku i epiku. Biciklistička “trka” L’Eroica koja prerasta u epski doživljaj i oživljava stara vremena održava…

Saznaj više
categoryDogađaji

Projekcija filma “Motherload” pogodila majke na biciklu

25.10.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Diskusiju koja je trajala gotovo sat i po vremena otvorila je projekcija filma „Motherload” o roditeljima koji na biciklima prevoze decu, u Kulturnoj stanici „Eđšeg”. Mame na biciklu Agneš Asodi i Ivana Šenk…

tag motherload bioskop
Saznaj više