Novosti

Sastanak sa predstavnicima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije


U sredu 20. septembra predstavnici Novosadske biciklističke inicijative prisustvovali su sastanku sa predstavnicima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Tokom sastanka koji je trajao sat i po vremena glavne teme koje su se našle na stolu su rešavanje problema prelaska biciklista preko Mosta sloboda, gde su predstavnici Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu izneli rezultate studije izvodljivosti izgradnje biciklističke staze. Rešenje ovog višedecenijskog problema je sve bliži, a prema navodima nadležnih, novosadski biciklisti u narednim godinama mogu očekivati novu stazu na ovom mostu.

Jedna od tema bila je i nastavak radova na rekonstrukciji biciklističkih i pešačkih staza duž Futoške i Futoškog puta. Prema navodima nadležne gradske uprave, sa radovima na rekonstrukciji biciklističkih staza se privremeno stalo zbog radova na rekonstrukciji podzemnih instalacija – kanalizacije i vodovoda, te optičkih kablova. Čim se stvore uslovi odnosno završe predmetni radovi (u toku su i radovi na rekonstrukciji kanalizacije u Ulici Nikole Tesle), radovi na rekonstrukciji biciklisitčkih staza će biti nastavljeni. Nadamo se da će ovi radovi uslediti u narednoj godini.

Takođe, istakli smo i problem nedostatka biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina, gde se biciklisti zbog straha od motornog saobraćaja najčešće kreću trotoarom. Da bi se osigurala bezbednost ne samo biciklista već i pešaka, na ovom potezu je neophodno izgraditi odvojenu biciklističku stazu, za šta postoji i projekat kao i građevinska dozvola. Očekujemo da će se i ova investicija kao i prethodne navedene naći u budžetu za narednu godinu.

Osim navedenih velikih investicija, svake godine se u budžetu izdvajaju sredstva za saniranje biciklističkih staza kroz redovno održavanje, pa je tako i ove godine izdvojeno 50 miliona dinara za redovno održavanje biciklističkih staza. Kroz ove radove uklonjeni su ivičnjaci na Bulevaru Patrijarha Pavla i u Cara Dušana, rekonstruisana je biciklistička staza na Bulevaru kralja Petra I od Pariske komune do Paje Markovića Adamova i obostrano na potezu od Bulevara oslobođenja do Braće Jovandić. Uklonjeni su ivičnjaci i u Ulici Kornelija Stankovića kao i na Bulevaru Evrope a rekonstruisana su i pojedinačna oštećenja na biciklističkoj stazi na Bulevaru oslobođenja na potezu od Bulevara kralja Petra I do Bulevara Jaše Tomića. Takođe, u okviru redovnog održavanja u prethodnim godinama rekonstruisane su biciklističke staze u Hajduk Veljkovoj, od Sajma do ulaza u bolnički kompleks, uklonjeni su ivičnjaci u Hadži Ruvimovoj, obnovljen je potez biciklističke staze na Bulevaru oslobođenja uz Most slobode, uklonjeni su ivičnjaci u Fruškogorskoj a proširivane su i lepeze na ukrštanjima biciklističkih staza duž Bulevara oslobođenja.

Novosadska biciklistička inicijativa je predstavnicima ove Gradske uprave predstavila završen projekat “Mapiranje problema i oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi sa predlozima za unapređenje na teritoriji Grada Novog Sada”, tokom kog su volonteri našeg udruženja zabeležili oko 500 oštećenja na celoj mreži a mapirali oko 140 kilometara biciklističkih saobraćajnica. Najčešća oštećenja su rupe i izdignuća odnosno ulegnuća asfalta. Primetno je da je sve manje ivičnjaka na spoju biciklističke staze i kolovoza što je za pohvalu. 

Naše udruženje će nastaviti sa aktivnostima na javnom zagovaranju i lobiranju za unapređenje biciklističke infrastrukture u našem gradu, kako bi naš grad postao bolji za bicikliste.

Slične vesti

categoryNovosti

NSBI učestvovala na stručnom skupu o bezbednosti biciklista

13.11.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Predstavnici Novosadske biciklističke inicijative, predsednik udruženja Marko Mazalica i predsednik skupštine udruženja Nikola Veselinović, učestvovali su na stručnom skupu o bezbednosti biciklista, motociklista i traktorista pod nazivom “Vozi bezbedno-poštuj propise”…

tag bezbednost
Saznaj više
categoryNovosti

Kako destimulisati vožnju i ujedno zaraditi na električnim trotinetima?

07.03.2024.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Ono o čemu se nije razmišljalo prilikom donošenja predloga zakona, je činjenica, da su e-trotineti još jedan delić fleksibilnog multi-modalnog prevoznog sistema, koji ljudima pruža pristupačnije i održivije izbore mobilnosti….

tag bezbednost trotinet
Saznaj više