Novosti

Sastanak sa predstavnicima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije


U sredu 20. septembra predstavnici Novosadske biciklističke inicijative prisustvovali su sastanku sa predstavnicima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Tokom sastanka koji je trajao sat i po vremena glavne teme koje su se našle na stolu su rešavanje problema prelaska biciklista preko Mosta sloboda, gde su predstavnici Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu izneli rezultate studije izvodljivosti izgradnje biciklističke staze. Rešenje ovog višedecenijskog problema je sve bliži, a prema navodima nadležnih, novosadski biciklisti u narednim godinama mogu očekivati novu stazu na ovom mostu.

Jedna od tema bila je i nastavak radova na rekonstrukciji biciklističkih i pešačkih staza duž Futoške i Futoškog puta. Prema navodima nadležne gradske uprave, sa radovima na rekonstrukciji biciklističkih staza se privremeno stalo zbog radova na rekonstrukciji podzemnih instalacija – kanalizacije i vodovoda, te optičkih kablova. Čim se stvore uslovi odnosno završe predmetni radovi (u toku su i radovi na rekonstrukciji kanalizacije u Ulici Nikole Tesle), radovi na rekonstrukciji biciklisitčkih staza će biti nastavljeni. Nadamo se da će ovi radovi uslediti u narednoj godini.

Takođe, istakli smo i problem nedostatka biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina, gde se biciklisti zbog straha od motornog saobraćaja najčešće kreću trotoarom. Da bi se osigurala bezbednost ne samo biciklista već i pešaka, na ovom potezu je neophodno izgraditi odvojenu biciklističku stazu, za šta postoji i projekat kao i građevinska dozvola. Očekujemo da će se i ova investicija kao i prethodne navedene naći u budžetu za narednu godinu.

Osim navedenih velikih investicija, svake godine se u budžetu izdvajaju sredstva za saniranje biciklističkih staza kroz redovno održavanje, pa je tako i ove godine izdvojeno 50 miliona dinara za redovno održavanje biciklističkih staza. Kroz ove radove uklonjeni su ivičnjaci na Bulevaru Patrijarha Pavla i u Cara Dušana, rekonstruisana je biciklistička staza na Bulevaru kralja Petra I od Pariske komune do Paje Markovića Adamova i obostrano na potezu od Bulevara oslobođenja do Braće Jovandić. Uklonjeni su ivičnjaci i u Ulici Kornelija Stankovića kao i na Bulevaru Evrope a rekonstruisana su i pojedinačna oštećenja na biciklističkoj stazi na Bulevaru oslobođenja na potezu od Bulevara kralja Petra I do Bulevara Jaše Tomića. Takođe, u okviru redovnog održavanja u prethodnim godinama rekonstruisane su biciklističke staze u Hajduk Veljkovoj, od Sajma do ulaza u bolnički kompleks, uklonjeni su ivičnjaci u Hadži Ruvimovoj, obnovljen je potez biciklističke staze na Bulevaru oslobođenja uz Most slobode, uklonjeni su ivičnjaci u Fruškogorskoj a proširivane su i lepeze na ukrštanjima biciklističkih staza duž Bulevara oslobođenja.

Novosadska biciklistička inicijativa je predstavnicima ove Gradske uprave predstavila završen projekat “Mapiranje problema i oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi sa predlozima za unapređenje na teritoriji Grada Novog Sada”, tokom kog su volonteri našeg udruženja zabeležili oko 500 oštećenja na celoj mreži a mapirali oko 140 kilometara biciklističkih saobraćajnica. Najčešća oštećenja su rupe i izdignuća odnosno ulegnuća asfalta. Primetno je da je sve manje ivičnjaka na spoju biciklističke staze i kolovoza što je za pohvalu. 

Naše udruženje će nastaviti sa aktivnostima na javnom zagovaranju i lobiranju za unapređenje biciklističke infrastrukture u našem gradu, kako bi naš grad postao bolji za bicikliste.

Slične vesti

categoryNovosti

NSBI učestvuje na festivalu “Kampus fest”

01.10.2013.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) promovisaće biciklizam u četvrtak 10. oktobra u studentskom gradu u okviru festivala “Kampus fest”. NSBI štand u periodu od 13 do 17 časova biće postavljen u…

Saznaj više
categoryAktivnosti

Kako uveriti institucije da nešto urade?

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kako da mlada osoba od internet komentatora postane kreator društvenih promena u svom okruženju i sve to bez stranke ili gomile novca? Tokom dva dana, 7. i 8. decembra, Novosadska biciklistička inicijativa…

tag opens javno zagovaranje
Saznaj više
categoryDogađaji

Evropska nedelja mobilnosti – Bici radionica

14.09.2022.
Autor: Marko Mazalica

16. septembra, počinje već tradicionalna Evropska nedelja mobilnosti, nedelja tokom koje mnogi evropski gradovi podstiču svoje građane da u svrhu smanjenja zagađenja i globalnog zagrevanja, koriste alternativne vrste prevoza. Kao…

tag evropska nedelja mobilnosti radionica
Saznaj više