Novosti

Da li je bezbedno biciklirati EuroVelo 6 rutom kroz Novi Sad?


Početkom godine završena je biciklistička staza od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske u Futogu, čime je deonica međunarodne EuroVelo 6 biciklističke rute kroz Novi Sad u potpunosti završena. Izgradnjom ove staze na nasipu, spojeni su Begeč i Futog sa Novim Sadom. Osim za lokalno stanovništvo kojem je ova omogućila lakše i bezbednije bicikliranje do grada, cikloturistima koji prolaze kroz Srbiju na međunarodnoj ruti EuroVelo 6 će biti još od većeg značaja, obzirom da su pre izgradnje staze morali koristiti kolovoz. To je u mnogome uticalo na izbor rute biciklista, koji su izbegavali vožnju nasipom zbog bezbednosti i mešanja sa motornim saobraćajem.

Međutim, iako je izgrađena biciklistička staza, bezbednost biciklista na ovom potezu nije unapređena. Nova biciklistička staza ne utiče na veću bezbednost iz više razloga, a glavni razlog je taj što nije fizički zaštićena od motornih vozila koja neretko koriste stazu kako bi se okrenuli, parkirali ili čak i zaobišli rampu. Blatnjavi tragovi od točkova automobila su primetni skoro duž čitave trase što tokom mokrog puta može biti veoma opasno za bicikliste. 

Automobili svakodnevno tokom celog dana zaobilaze rampu na nasipu kod Karin komerca, kako bi prešli vozilom do dela nasipa na kom je zabranjen saobraćaj motornih vozila. Ovo dodatno utiče na bezbednost biciklista i građani ali i cikloturisti koji tuda idu biciklom se ne osećaju bezbedno. Sve više objava na društvenim mrežama je dodatni pokazatelj da je tema veoma bitna a da se problem širi iz dana u dan i postaje sve veći. 

Uprava saobraćajne policije u Novom Sadu je u nekoliko navrata kontrolisala kretanje motornih vozila duž nasipa na mestima gde je zabranjeno kretanje motornih vozila, međutim te aktivnosti su se pokazale kao bezuspešne, obzirom da se svaki dan sve više vozila kreće biciklističkom stazom na nasipu.

Jedno od mogućih i najrealnijih rešenja jeste postavljanje saobraćajnih kamera za automatsku detekciju prekršaja i automatsko slanje prekršajne prijave na adresu prekršioca, odnosno vozača. Ovakve kamere bi vrlo brzo imale velik uticaj na poštovanje saobraćajnih propisa i sprečavanje njihovog kršenja. Ovo je Novosadska biciklistička inicijativa i predložila na nedavnom sastanku sa predstavnicima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Osim što se ugrožava bezbednost biciklista, na ovaj način se direktno utiče na manji broj cikloturista koji zbog smanjene bezbednosti i osećaja nelagodnosti, zaobilaze naš grad, a time se utiče i na smanjen turistički potencijal grada.

Novosadska biciklistička inicijativa je početkom oktobra održala sastanak sa predstavnicima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije a na stolu se našao i ovaj problem. Predlozi obe strane su bili da se postave saobraćajne kamere na ovom potezu. Međutim nije poznato kada je u planu da se ovaj projekat sprovede, a problem je iz dana u dan sve veći i bezbednost biciklista veoma narušena.

Pogledajte video ispod i uverite se sami.

Slične vesti

categoryNovosti

Predložena izgradnja privremenih biciklističkih staza u centru grada

12.07.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Početkom ove nedelje uputili smo predlog Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije i Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve za izgradnju privremenih biciklističkih staza i traka u centru grada…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryAktivnosti

Naš spot razbija na fejsu!

20.12.2015.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U okviru projekta Novosadske biciklističke inicijative “Biciklom noću” 26. decembra biće organizovana obuka iz oblasti filmske produkcije za predstavnike i predstavnice udruženja za mlade i udruženja mladih. Periodično slabljenje tehničkih…

tag biciklom noću
Saznaj više