Događaji

Biciklistički oktobar: Kritična masa, konferencija, radionice


Kišovito i sveže vreme koje je najavljivano za oktobarsku Kritičnu masu nagoveštavalo je uobičajene probleme u logističkim procenama – koliko će redara biti neophodno, koliko nalepnica, da li će ruta biti predugačka… Kako to sa vremenskim prognozama ponekad biva, Kritičnu masu je dočekao sunčan i topao dan, što je izmamilo u vožnju gotovo duplo više biciklista i biciklistkinja nego što je bilo očekivano. Iskusni organizatori na licu mesta su mobilisali dodatne redare i u dobroj koordinaciji sa policijom omogućili još jednu bezbednu i opuštenu vožnju gradskim ulicama ljubiteljima dvotočkaša na nožni pogon. 

U vožnji je učestvovalo između 420 i 440 biciklista (prema brojanjima na startu i u toku vožnje), “provozano” je oko 10 kilometara novosadskih ulica, a grupu su obezbeđivala dva vozila saobraćajne policije i 10-ak redara. Prijatno iznenađenje predstavlja i pojava velikog broja pravilno osvetljenih biciklista. 

Početak Kritične mase vremenski se podudarao i sa završetkom IV međunarodnog savetovanja “U susret humanom gradu”, koje je održano u zgradi Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. Među brojnim temama koje su se našle u stručnim i naučnim radovima, značajno mesto pripalo je biciklistima i ulozi biciklista u saobraćaju.

“Ako smo ravnopravni, prvo nogostup, pa biciklistička staza, pa jedna traka” – deo je izlaganja koje je izneo dr Ljupko Šimunović sa Sveučilišta u Zagrebu. Po prvi put učešće u ovakvom savetovanju uzeli su i predstavnici nevladinih organizacija i biciklistički aktivisti, što je doprinelu otvaranju nekih značajnih pitanja (naročito u oblasti menadžmenta parkiranja). Michael Cramer, član Evropskog parlamenta i koordinator Komiteta za transport, govorio je o ruti EuroVelo 13 (“Trag Gvozdene zavese”) čiji je bio inicijator, kao i o biciklističkom turizmu i njegovom značaju.

Više:

IV Međunarodno savetovanje “U susret humanom gradu”

http://www.humanecityns.org/sr/

Aktivističko veče

https://www.facebook.com/events/1426484580900069/

Kritična masa (Facebook page)

https://www.facebook.com/CMNoviSad

Radionica “Ciklokrp” 

https://www.facebook.com/events/559514214127598/

Radionica za izradu biciklističkog stalka za samostalnu popravku bicikala “Ciklokrp”, iako ne previše posećena, dala je rezultat kojom su svi učesnici izuzetno zadovoljni. Opuštena i kreativna atmosfera po lepom danu, zanimljivo društvo i finalni rezultat postaju deo pozitivnih promena u Novom Sadu. Učesnici (i učesnice) su u dve petosatne radionice sekli, brusili, varili, farbali, šmirglali, spajali, dizajnirali i usput prepričavali biciklističke anegdote. Radionica predstavlja završni deo sedmomesečnog projekta “Do posla i škole biciklom svi vole” koji je NSBI realizovala u saradnji sa Trag fondacijom (bivši BCIF). Finalni rezultat ovog događaja biće postavljen i predstavljen u dogovoru sa JKP “Tržnica” na Ribljoj pijaci u sredu 30. oktobra.

Akcija “Mapiram da mogu lakše da bajkiram” koja je trajala od 19. do 26. oktobra nastavak je prošlogodišnje akcije NSBI o mapiranju problema na biciklističkim stazama. Ova akcija po drugi put uključuje između 5 i 10 volontera i volonterki koji dokumentuju svoja zapažanja o problemima na biciklističkim stazama u gradu u jedinstven dokument. Ova akcija predstavlja jednostavan način skretanja pažnje gradskim institucijama na infrastrukturne probleme sa kojima se susreću biciklisti i aktivan doprinos rešavanju tih problema. U narednim danima se očekuje predstavljanje rezultata ove akcije.

Kraj oktobra će obeležiti “Aktivističko veče”, otvorena komunikacija NSBI aktivista sa svima koje interesuje šta je NSBI, šta je biciklistički aktivizam, kako neko može da se uključi u biciklističke akcije, volontiranje, pisanje projekata i slično. Biće reči o do sada realizovanim akcijama i projektima, idejama i sugestijama.

Slične vesti

categoryDogađaji

Kritična masa: “Veća gužva, više nasilja u saobraćaju”

22.05.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Nadamo se da je talas kišnih dana iza nas, tako da izlazimo na ulice Novog Sada u subotu 27. maja, da se zajedno vozimo sa jednim ciljem – da ukažemo…

tag kritična masa bezbednost
Saznaj više
categoryNovosti

Jubilarni 30. fruškogorski MTB maraton Ivan Davosir

24.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Svake godine se u Novom Sadu i njegovoj okolini organizuje mnoštvo sportskih biciklističkih događaja. Nedavno je na Petrovaradinskoj tvrđavi održana Serbia Epic serija u organizaciji Serbia Epic-a i Biciklističkog kluba…

tag mtb biciklizam Ivan Davosir
Saznaj više
categoryAktivnosti

Foto konkurs “Novi Sad – tako blizu, a tako daleko”

26.10.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

— PRODUŽENO DO 11. NOVEMBRA 2022. — Kako vidiš bici infrastrukturu u Novom Sadu? Mi je vidimo kao mrežu mogućnosti, sa mnogim preprekama koje želimo da uklonimo! Ugledamo se na…

tag fotokonkurs novi sad
Saznaj više