Događaji

Biciklistički oktobar: Kritična masa, konferencija, radionice


Kišovito i sveže vreme koje je najavljivano za oktobarsku Kritičnu masu nagoveštavalo je uobičajene probleme u logističkim procenama – koliko će redara biti neophodno, koliko nalepnica, da li će ruta biti predugačka… Kako to sa vremenskim prognozama ponekad biva, Kritičnu masu je dočekao sunčan i topao dan, što je izmamilo u vožnju gotovo duplo više biciklista i biciklistkinja nego što je bilo očekivano. Iskusni organizatori na licu mesta su mobilisali dodatne redare i u dobroj koordinaciji sa policijom omogućili još jednu bezbednu i opuštenu vožnju gradskim ulicama ljubiteljima dvotočkaša na nožni pogon. 

U vožnji je učestvovalo između 420 i 440 biciklista (prema brojanjima na startu i u toku vožnje), “provozano” je oko 10 kilometara novosadskih ulica, a grupu su obezbeđivala dva vozila saobraćajne policije i 10-ak redara. Prijatno iznenađenje predstavlja i pojava velikog broja pravilno osvetljenih biciklista. 

Početak Kritične mase vremenski se podudarao i sa završetkom IV međunarodnog savetovanja “U susret humanom gradu”, koje je održano u zgradi Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. Među brojnim temama koje su se našle u stručnim i naučnim radovima, značajno mesto pripalo je biciklistima i ulozi biciklista u saobraćaju.

“Ako smo ravnopravni, prvo nogostup, pa biciklistička staza, pa jedna traka” – deo je izlaganja koje je izneo dr Ljupko Šimunović sa Sveučilišta u Zagrebu. Po prvi put učešće u ovakvom savetovanju uzeli su i predstavnici nevladinih organizacija i biciklistički aktivisti, što je doprinelu otvaranju nekih značajnih pitanja (naročito u oblasti menadžmenta parkiranja). Michael Cramer, član Evropskog parlamenta i koordinator Komiteta za transport, govorio je o ruti EuroVelo 13 (“Trag Gvozdene zavese”) čiji je bio inicijator, kao i o biciklističkom turizmu i njegovom značaju.

Više:

IV Međunarodno savetovanje “U susret humanom gradu”

http://www.humanecityns.org/sr/

Aktivističko veče

https://www.facebook.com/events/1426484580900069/

Kritična masa (Facebook page)

https://www.facebook.com/CMNoviSad

Radionica “Ciklokrp” 

https://www.facebook.com/events/559514214127598/

Radionica za izradu biciklističkog stalka za samostalnu popravku bicikala “Ciklokrp”, iako ne previše posećena, dala je rezultat kojom su svi učesnici izuzetno zadovoljni. Opuštena i kreativna atmosfera po lepom danu, zanimljivo društvo i finalni rezultat postaju deo pozitivnih promena u Novom Sadu. Učesnici (i učesnice) su u dve petosatne radionice sekli, brusili, varili, farbali, šmirglali, spajali, dizajnirali i usput prepričavali biciklističke anegdote. Radionica predstavlja završni deo sedmomesečnog projekta “Do posla i škole biciklom svi vole” koji je NSBI realizovala u saradnji sa Trag fondacijom (bivši BCIF). Finalni rezultat ovog događaja biće postavljen i predstavljen u dogovoru sa JKP “Tržnica” na Ribljoj pijaci u sredu 30. oktobra.

Akcija “Mapiram da mogu lakše da bajkiram” koja je trajala od 19. do 26. oktobra nastavak je prošlogodišnje akcije NSBI o mapiranju problema na biciklističkim stazama. Ova akcija po drugi put uključuje između 5 i 10 volontera i volonterki koji dokumentuju svoja zapažanja o problemima na biciklističkim stazama u gradu u jedinstven dokument. Ova akcija predstavlja jednostavan način skretanja pažnje gradskim institucijama na infrastrukturne probleme sa kojima se susreću biciklisti i aktivan doprinos rešavanju tih problema. U narednim danima se očekuje predstavljanje rezultata ove akcije.

Kraj oktobra će obeležiti “Aktivističko veče”, otvorena komunikacija NSBI aktivista sa svima koje interesuje šta je NSBI, šta je biciklistički aktivizam, kako neko može da se uključi u biciklističke akcije, volontiranje, pisanje projekata i slično. Biće reči o do sada realizovanim akcijama i projektima, idejama i sugestijama.

Slične vesti

categoryNovosti

Za vikend na bici izlet

25.10.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Iskoristite jedan od poslednjih sunčanih vikenda ove godine tako što ćete u subotu 27. oktobra otići na zajedničku vožnju bicikla do jednog od prigradskih naselja sa Novosadskom biciklističkom inicijativom! Za…

tag pogon19
Saznaj više
categoryAktivnosti

Nakon vožnje biciklom japanske trešnje dobile dom

07.12.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Naš biciklistički entuzijazam nagrađen je vedrom i sunčanom subotom! Sa volonterima, volonterkama i ponekim volonterčićima smo sadili japanske trešnje na Novom naselju i u dvorištu srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput”….

tag holandija opens
Saznaj više
categoryDogađaji

IT kompanije dominiraju: proglašeni pobednici “Samo ne autom” u Novom Sadu

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Prebrojali smo kilometre, preračunali bodove i dobili pobednike prvog izazova “Samo ne Autom” u Novom Sadu! Iako je takmičenje prvi put organizovano u našem gradu, veliki broj učesnika se prijavilo…

tag bici doručak samo ne autom
Saznaj više