Novosti

Novi Sad u svetski dan bicikla ulazi ukidanjem biciklističkih staza!


Bezbroj puta smo do sada hvalili naš grad kao biciklističku prestonicu regiona. Iako Novi Sad kontinuirano ulaže u unapređenje biciklističke infrastrukture, usled čega raste i broj biciklista na ulicama, nismo ni mogli da zamislimo da će doći do ukidanja biciklističkih staza.

Da, dobro ste pročitali, početkom godine je po prvi put u istoriji grada ukinuta jedna biciklistička staza! I to ne bilo koja staza, već jedna od najvažnijih – staza na Sentandrejskom putu koja povezuje Klisu sa centrom grada.

Na delu Sentandrejskog puta od NIS benzinske pumpe do raskrsnice sa Partizanskom, i u delu Kisačke od raskrsnice sa Partizanskom do raskrsnice sa Bulevarom Kralja Petra I (obostrano), ukinuto je čak 1 kilometar i 120 metara biciklističke staze!

Razlog ukidanja biciklističke staze je zapravo nepostojanje trotoara, te je da bi se obezbedilo kretanje pešaka, postojeća biciklistička staza ukinuta saobraćajnim znakom i time pretvorena u pešačku. Iako je naše udruženje godinama u nazad predlagalo institucijama da se uz biciklističku stazu izgradi trotoar za šta i postoji prostor i svi uslovi, te da se biciklistička staza rekonstruiše, Gradska uprava se ove godine ipak odlučila za lakšu opciju – da ukine kilometar biciklističke staze!

I dok se Novosađani nadaju većem ulaganju u infrastrukturu, institucije bez bilo kakvog prethodnog savetovanja sa predstavnicima biciklističke zajednice i građanima, ukidaju biciklističke staze.

Zašto je ovaj potez važan biciklistima?

Kao deonica koja spaja Klisu sa centrom grada, ovaj potez predstavlja jedan od važnijih biciklističkih koridora u Novom Sadu. Obzirom da je saobraćajnim znakom biciklistička staza pretvorena u trotoar, biciklisti se sada moraju kretati kolovozom. Kako je predmetna saobraćajnica veoma prometna a njome se kreće intenzivan putnički i teretni saobraćaj, kretanje biciklista kolovozom je veoma nebezbedno. Potez Gradske uprave da ukine ovu biciklističku stazu predstavlja veoma rizičan potez i preti da na ovoj deonici bude saobraćajnih nezgoda između vozila i biciklista, a obzirom na vrstu i intenzitet saobraćaja, posledice po bicikliste mogu biti kobne.

NSBI apelovala na kompletno povezivanje deonice!

Još pre 5 godina, naše udruženje je apelovalo na Gradsku upravu da se postojeća biciklistička staza rekonstruiše, a pored nje izgradi trotoar, kako bi se omogućilo nesmetano i bezbedno kretanje pešaka i biciklista. Takođe smo apelovali i da se završi krak staze na Sentrandrejskom putu (sa desne strane) u smeru od Partizanske ka Teodora Mandića (naspram Univerexport objekta). Na ovom potezu je pre nekoliko godina završena izgradnja dela biciklističke staze do raskrsnice sa Šajkaškom, a preostalo je da se kod NIS benzinske pumpe izgrade pešačka i biciklistička staza.

Međutim, i pored brojnih apela našeg udruženja, Gradska uprava ne da nije izgradila preko potrebne staze, već je ove godine i ukinula, napominjemo kilometar i 120 metara biciklističke staze čime su direktno ugrozili bezbednost biciklista u saobraćaju.

Ovim putem, ponovo javno upućujemo apel Gradskoj upravi, da se po hitnom postupku, rebalansom budžeta, planira projektovanje i izvođenje radova na izgradnji neophodnih pešačkih i biciklističkih staza, pre nego se na pomenutoj deonici dogode teške saobraćajne nezgode koje za rezultat mogu imati i smrtni ishod biciklista, a što će biti odgovornost nadležne Gradske uprave!

Slične vesti

categoryNovosti

Novi krug subvencija za kupovinu bicikala

14.06.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Grad Novi Sad raspisao je konkurs preko Gradske uprave za zaštitu životne sredine u vezi sa subvencionisanjem kupovine bicikala. Na konkurs je aplicirala Unija studenata, koja će sprovoditi i pratiti…

tag subvencije
Saznaj više
categoryNovosti

Veoma originalan način u borbi protiv krađa

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Rezultati istraživanja sprovedenog od strane Univerziteta u Njukastlu pokazali su da posteri na kojima su prikazane oči i koji su okačeni u blizini biciklističkih parkirališta smanjuju broj krađa bicikala za…

tag krađa bicikla
Saznaj više
categoryNovosti

Švedska: u bezbednosti saobraćaja izostavljeno javno zdravlje

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Švedski savet za bezbednost saobraćaja u aktivnoj i održivoj mobilnosti predstavio je novu kampanju javnog zagovaranja aktivnog transporta “Moving Beyond Zero”. Seminar je otvorila Švedska ministarka za životnu sredinu Karolina Skog koja…

tag bezbednost
Saznaj više