Fotografija: Biciklista na planini

Sistem iznajmljivanja bicikala u istočnoj Srbiji?

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije istražuje da li je istočnoj Srbiji sistem rentiranja bicikala potreban. Ankete su upućene stručnoj javnosti i potencijalnim korisnicima.

Evropski parlament je 2012. godine u istraživanju o ekonomskim efektima biciklističkog turizma procenio da se godišnje u Evropi realizuje 2.2 milijarde biciklističkih turističkih putovanja sa 20 miliona turističkih putovanja na biciklu koje uključuju noćenje. Procena ekonomskog uticaja polazi od cifre od oko 44 milijarde eura. Prema podacima Turističke organizacije Majdanpek, iste godine je oko 15.000 biciklista prošlo Eurovelo 6 (Dunavskom) rutom kroz Srbiju. Pored ove, Srbija ima još 2 biciklističke rute: Eurovelo 11 i Eurovelo 13.

Doprinos lokalnim ekonomijama daje i "mali" cikloturizam sa biciklistima koji se voze na kraćim deonicama, ali i turisti koji razgledaju destinacije na iznajmljenim biciklima. U susednoj Hrvatskoj, 2006. godine stara istarska pruga Parenzana pretvorena je u biciklističke staze namenjene turistima. Sadržaji su obogaćeni festivalima, prekograničnim biciklijadama, muzejima i drugim sadržajima. 

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije trenutno vrši istraživanje o izvodljivosti uspostavljanja sistema za iznajmljivanje bicikala u istočnoj Srbiji. Istraživanje bi trebalo da pokaže da li je ovakav sistem istočnoj Srbiji potreban, i ako jeste na koji način bi trebao da bude uspostavljen.

Istraživanje traje do 5. februara, anketu možete popuniti ovde.