Novosti

Bicikliranje ili biciklizam? Koja je razlika?


Svi smo već upoznati sa činjenicom da bicikl preuzima vođstvo na ulicama Evropskih gradova kao praktično, ekološko i održivo prevozno sredstvo. Većina nas je od malih nogu naučila da vozi bicikl. U početku je to bila zabava za društvo iz kvarta, igra i trkanje, a nekima od nas je to kasnije postalo i svakodnevno prevozno sredstvo u gradu. Definitivno je da nam bicikl olakšava život u mnogobrojnim svakodnevnim situacijama – od odlaska na posao ili u prodavnicu, preko prevoza dece u školu pa sve do rekreacije i opuštanja.

Međutim, svi smo od malena naučeni da se vožnja bicikla naziva biciklizam. Što je u suštini u srpskom jeziku i ispravno. Ali da li umemo da razlikujemo biciklizam kao sport i rekreaciju i biciklizam kao prevozno sredstvo za svakodnevne potrebe?

Naše društvo bicikl generalno prepoznaje kao vid sporta i rekreacije, te odatle potiču i mnoge predrasude, poput onih da nam je potrebna neka specijalna biciklistička oprema pa sve do predrasuda koje bicikl etiketiraju kao sezonsko prevozno sredstvo.

Iako se u mnogim gradovima Evrope bicikl koristi kao svakodnevno prevozno sredstvo tokom cele godine, bez obzira na vremenske uslove, u Srbiji je na žalost drugačija slika. Bicikl se vozi sa drugarima po kvartu, pravi se krug po keju ili na nekoj planini, a sve vreme se biciklisti posmatraju ne kao ravnopravni učesnici u saobraćaju, već kao smetnja na putu, uz česte opaske “Idi vozi bicikl na keju ili po Adi, nije ti mesto u gradu”. Zbog čestih predrasuda da je bicikl sportski rekvizit ili predmet rekreacije, mi iz Novosadske biciklističke inicijative želeli smo da razgraničimo pojmove koji će građanima Srbije pomoći da bolje razumeju položaj biciklista koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo.

I baš zbog toga smo došli na ideju da osmislimo novu reč koju želimo da plasiramo u javnost – BICIKLIRANJE.

Bicikliranje – gradska vožnja bicikla. Fotografija: NSBI

Dakle, biciklizam predstavlja sportsku i rekreativnu vožnju bicikla, dok bicikliranje predstavlja vožnju bicikla kao prevoznog sredstva.

Biciklizam – sportska i rekreativna vožnja bicikla. Fotografija: Tour de Fruška

Da bi se ova reč i zvanično našla u našem rečniku, potrebno je podneti inicijativu Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, za uvođenje nove reči. Međutim da bi inicijativa bila prihvaćena, neophodno je da reč zaživi u svakodnevnom govoru i da bude rasprostranjena. Baš zbog toga pozivamo sve građane da počnu koristiti reč bicikliranje i pomognu nam da na ovaj način napravimo razliku u sportskom biciklizmu i gradskom BICIKLIRANJU.

Slične vesti

categoryNovosti

Prva decenija Novosadske biciklističke inicijative i kako vidimo budućnost

21.09.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa ove godine puni 10 godina borbe za bolju biciklističku infrastrukturu, veću bezbednost biciklista u saobraćaju, zdraviji vazduh i popularizaciju vožnje bicikla u Novom Sadu. Sa našim naporima…

tag rođendan
Saznaj više
categoryNovosti

I zbog bezbednosti nam treba zelenilo!

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Opisujući značaj, funkciju i stanje zelenih površina u Novom Sadu, u Strategiji za pristupačnost Grada Novog Sada 2012-2018 je napisano (str. 35-36.): „Količina zelene površine u gradu ima značajan uticaj na zdravlje…

tag bezbednost zelenilo
Saznaj više
categoryDogađaji

Biciklisti o izmenama zakona: “Ne napredujemo”

17.08.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadsku Kritičnu masu u avgustu biciklisti posvećuju temi od nacionalnog značaja – izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja. Prema Novosadskoj biciklističkoj inicijativi, predložene izmene zakona su propuštena prilika za povećanje bezbednosti…

tag kritična masa bezbednost zakon o bezbednosti zobs
Saznaj više