Novosti

Bicikliranje ili biciklizam? Koja je razlika?


Svi smo već upoznati sa činjenicom da bicikl preuzima vođstvo na ulicama Evropskih gradova kao praktično, ekološko i održivo prevozno sredstvo. Većina nas je od malih nogu naučila da vozi bicikl. U početku je to bila zabava za društvo iz kvarta, igra i trkanje, a nekima od nas je to kasnije postalo i svakodnevno prevozno sredstvo u gradu. Definitivno je da nam bicikl olakšava život u mnogobrojnim svakodnevnim situacijama – od odlaska na posao ili u prodavnicu, preko prevoza dece u školu pa sve do rekreacije i opuštanja.

Međutim, svi smo od malena naučeni da se vožnja bicikla naziva biciklizam. Što je u suštini u srpskom jeziku i ispravno. Ali da li umemo da razlikujemo biciklizam kao sport i rekreaciju i biciklizam kao prevozno sredstvo za svakodnevne potrebe?

Naše društvo bicikl generalno prepoznaje kao vid sporta i rekreacije, te odatle potiču i mnoge predrasude, poput onih da nam je potrebna neka specijalna biciklistička oprema pa sve do predrasuda koje bicikl etiketiraju kao sezonsko prevozno sredstvo.

Iako se u mnogim gradovima Evrope bicikl koristi kao svakodnevno prevozno sredstvo tokom cele godine, bez obzira na vremenske uslove, u Srbiji je na žalost drugačija slika. Bicikl se vozi sa drugarima po kvartu, pravi se krug po keju ili na nekoj planini, a sve vreme se biciklisti posmatraju ne kao ravnopravni učesnici u saobraćaju, već kao smetnja na putu, uz česte opaske “Idi vozi bicikl na keju ili po Adi, nije ti mesto u gradu”. Zbog čestih predrasuda da je bicikl sportski rekvizit ili predmet rekreacije, mi iz Novosadske biciklističke inicijative želeli smo da razgraničimo pojmove koji će građanima Srbije pomoći da bolje razumeju položaj biciklista koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo.

I baš zbog toga smo došli na ideju da osmislimo novu reč koju želimo da plasiramo u javnost – BICIKLIRANJE.

Bicikliranje – gradska vožnja bicikla. Fotografija: NSBI

Dakle, biciklizam predstavlja sportsku i rekreativnu vožnju bicikla, dok bicikliranje predstavlja vožnju bicikla kao prevoznog sredstva.

Biciklizam – sportska i rekreativna vožnja bicikla. Fotografija: Tour de Fruška

Da bi se ova reč i zvanično našla u našem rečniku, potrebno je podneti inicijativu Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, za uvođenje nove reči. Međutim da bi inicijativa bila prihvaćena, neophodno je da reč zaživi u svakodnevnom govoru i da bude rasprostranjena. Baš zbog toga pozivamo sve građane da počnu koristiti reč bicikliranje i pomognu nam da na ovaj način napravimo razliku u sportskom biciklizmu i gradskom BICIKLIRANJU.

Slične vesti

categoryNovosti

Novi holandski AI alat unapređuje javni prostor gradova

29.12.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Većina nas vrlo dobro zna da je Holandija u samom svetskom vrhu po pitanju saobraćajnih rešenja. Zastupljenost biciklista od čak 40% u dnevnom saobraćaju na nivou države i veoma malo…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Da li su one najopuštenije majke u svetu? Šta sve možemo naučiti od Holanđanki?

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Studije su otkrile da su holandska deca najsrećnija deca na svetu i da su njihove majke takođe prilično srećne. Nakon sedam godina života među njima, mislim da postoji prilično dobra šansa i…

tag holandija
Saznaj više
categoryDogađaji

Besplatan ride in bioskop

25.07.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa vas zove da dođete na vašim biciklima, koje ćemo čuvati k’o točkove u glavi, da zajedno uživamo u četvrtak 26. jula od 21h na stepeništu Spensa (preko…

tag bioskop
Saznaj više