Novosti

Kako izgleda kada je motorni saobraćaj prioritet?


Nedavno je završena izgradnja podvožnjaka u Partizanskoj ulici u okviru izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta. Iako je prvobitni rok za završetak radova bio u oktobru, rok je pomeran nekoliko puta, da bi ulica konačno bila otvorena početkom februara.

Otvaranje podvožnjaka upriličeno je posetom gradonačelnika Novog Sada Gospodina Milana Đurića i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića. Tom prilikom, ministar Vesić je izjavio da je ulica delimično otvorena, odnosno da je pušten motorni saobraćaj, dok će pešački i biciklistički saobraćaj još malo sačekati na završetak biciklističke i pešačke staze. Prema rečima ministra Vesića, pešački i biciklistički saobraćaj nije prioritet, i zbog toga će pešaci i biciklisti sačekati završetak izgradnje staze, jer kako kaže, važno je da je ulica otvorena za motorni saobraćaj.

Posle ovakve izjave postavlja se pitanje, kako je moguće da u gradu koji ima više od 10% biciklista, završetak izgradnje biciklističke staze i otvaranje ulice za biciklistički saobraćaj nije prioritet? Kako je moguće da u ovakvim situacijama, biiklisti i pešaci predstavljaju poslednju rupu na društvenoj lestvici i da za njih infrastruktura može da sačeka, dok je infrastruktura za motorni saobraćaj prioritet?

Iako Partizanska ulica predstavlja važnu saobraćajnicu u Novom Sadu za motorni saobraćaj, takođe je bitna i za biciklistički saobraćaj, jer spaja grad sa industrijskom zonom, te dalje sa Klisom. 

Međutim, ovo nije jedini primer presecanja biciklističke i pešačke infrastrukture. Često se dešava širom grada, da tokom izvođenja radova bilo na saobraćajnicama, bilo na objektima, bude zatvorena pešačka i biciklistička staza, a pešaci se preusmeravaju na drugu stranu ulice. U svemu tome izostaje naravno bezbedno vođenje pešačkog i biciklističkog saobraćaja u zoni radova, pa su pešaci i biciklisti primorani najčešće koristiti kolovoz, ili zbog neblagovremenog obaveštavanja o izvođenju i poziciji radova, čak i prelazak ulice van obeleženog pešačkog prelaza.

Ovakvo ophođenje prema pešacima i biciklistima kao najranjivijim učesnicima u saobraćaju veoma je neodgovorno i opasno u pogledu bezbednosti pešaka i biciklista.

Slične vesti

categoryNovosti

Svetleća biciklistička staza u Holandiji inspirisana Van Gogovom zvezdanom noći

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Holandski umetnik i dizajner Daan Roosegaarde stvorio je biciklističku stazu od led lampica i svetlećih kamenčića, koja kada se noću osvetli, neodoljivo podseća na Van Gogovu čuvenu sliku “Zvezdana noć”.  Staza…

tag infrastruktura holandija
Saznaj više
categoryDogađaji

Evropska nedelja mobilnosti – Bici radionica

14.09.2022.
Autor: Marko Mazalica

16. septembra, počinje već tradicionalna Evropska nedelja mobilnosti, nedelja tokom koje mnogi evropski gradovi podstiču svoje građane da u svrhu smanjenja zagađenja i globalnog zagrevanja, koriste alternativne vrste prevoza. Kao…

tag evropska nedelja mobilnosti radionica
Saznaj više
categoryAktivnosti

Biciklisti ozelenjavaju Beograd i Novi Sad uz podršku Holanđana

04.12.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kao deo odgovora na globalne klimatske promene i zagađenje u gradovima, udruženja Ulice za bicikliste i Novosadske biciklističke inicijative uz podršku holandske ambasade promovišu korišćenje teretnih bicikala i ozelenjavanje gradova….

tag holandija lale cargo bicikl ozelenjavanje
Saznaj više