Novosti

Kako izgleda kada je motorni saobraćaj prioritet?


Nedavno je završena izgradnja podvožnjaka u Partizanskoj ulici u okviru izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta. Iako je prvobitni rok za završetak radova bio u oktobru, rok je pomeran nekoliko puta, da bi ulica konačno bila otvorena početkom februara.

Otvaranje podvožnjaka upriličeno je posetom gradonačelnika Novog Sada Gospodina Milana Đurića i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića. Tom prilikom, ministar Vesić je izjavio da je ulica delimično otvorena, odnosno da je pušten motorni saobraćaj, dok će pešački i biciklistički saobraćaj još malo sačekati na završetak biciklističke i pešačke staze. Prema rečima ministra Vesića, pešački i biciklistički saobraćaj nije prioritet, i zbog toga će pešaci i biciklisti sačekati završetak izgradnje staze, jer kako kaže, važno je da je ulica otvorena za motorni saobraćaj.

Posle ovakve izjave postavlja se pitanje, kako je moguće da u gradu koji ima više od 10% biciklista, završetak izgradnje biciklističke staze i otvaranje ulice za biciklistički saobraćaj nije prioritet? Kako je moguće da u ovakvim situacijama, biiklisti i pešaci predstavljaju poslednju rupu na društvenoj lestvici i da za njih infrastruktura može da sačeka, dok je infrastruktura za motorni saobraćaj prioritet?

Iako Partizanska ulica predstavlja važnu saobraćajnicu u Novom Sadu za motorni saobraćaj, takođe je bitna i za biciklistički saobraćaj, jer spaja grad sa industrijskom zonom, te dalje sa Klisom. 

Međutim, ovo nije jedini primer presecanja biciklističke i pešačke infrastrukture. Često se dešava širom grada, da tokom izvođenja radova bilo na saobraćajnicama, bilo na objektima, bude zatvorena pešačka i biciklistička staza, a pešaci se preusmeravaju na drugu stranu ulice. U svemu tome izostaje naravno bezbedno vođenje pešačkog i biciklističkog saobraćaja u zoni radova, pa su pešaci i biciklisti primorani najčešće koristiti kolovoz, ili zbog neblagovremenog obaveštavanja o izvođenju i poziciji radova, čak i prelazak ulice van obeleženog pešačkog prelaza.

Ovakvo ophođenje prema pešacima i biciklistima kao najranjivijim učesnicima u saobraćaju veoma je neodgovorno i opasno u pogledu bezbednosti pešaka i biciklista.

Slične vesti

categoryNovosti

[ANKETA] Biciklisti, koliko nas ima?

29.03.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Iako Novi Sad već duže nosi epitet biciklističkog grada, dolaskom lepšeg vremena Novosadske ulice postaju preplavljene biciklistima. Rezultat SMART analize iz 2017. godine navodi da je Novi Sad tada imao…

tag anketa smart
Saznaj više
categoryAktivnosti

Počinje drugi biciklistički foto safari

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U okviru projekta “Novi Sad Biciklograd” održava se drugi po redu biciklistički foto safari. U subotu u 12 časova, učesnici i učesnice će obaviti početni sastanak, dok će foto “lov”…

Saznaj više
categoryNovosti

Velika Britanija: nacionalna kampanja protiv tesnog preticanja biciklista

20.04.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Britanska policija prepoznaje “tesno preticanje bicikliste” kao faktor doprinosa u čak 25% sudara između biciklista i velikih vozila. Neprofitna organizacija Cycling UK u saradnji sa policijom radi upravo na sprečavanju ovih nezgoda i u tome…

tag preticanje biciklista
Saznaj više