Novosti

Bečka škola – biciklistička parada vredna pamćenja


Pre nešto više od mesec dana, Beč je bio grad domaćin najznačajnije i najveće biciklističke konferencije ’Velo City’, na kojoj je učestvovala i Novosadska biciklistička inicijativa. Ova manifestacija se održava svake godine u različitim gradovima širom sveta, i okuplja sve one koji se profesionalno bave planiranjem, unapređenjem i promocijom biciklističkog saobraćaja. Organizatori ovogodišnje Velo konferencije su ceo program događaja osmislili kao jednonedeljnu manifestaciju, koja je obilovala raznovrsnim i zaista zanimljivim sadržajem – od raznoraznih predavanja i diskusija do društvenih događaja. Jedno od najzanimljivijih i najimpresivnijih dešavanja bila je svakako Biciklistička parada (WienerRADcorso) u kojoj je prema zvaničnim podacima učestvovalo preko 4000 biciklista.

Okupljanje je počelo ispred Gradske kuće, u kojoj je bio održavan veći deo programa konferencije, a vožnja se nastavila duž većih gradskih ulica. Učesnici u ovoj biiklističkoj vožnji su bili raznovrsni – od samih učesnika konferencija iz svih delova sveta pa do žitelja Beča – studenata, roditelja sa decom, starijih osoba, pa čak i trudnica.

Za dobru atmosferu tokom vožnje pobrinuli su se oni koji su od svojih bicikala napravili prave muzičke kutije u pokretu iz kojih su dopirali snažni zvuci energičnih elektro bitova,  Jazz-a i i svojevrsne hippy- disco-funky muzike. Jedan veoma inovativan muzički guru ove vožnje, svoje uređaje je snabedevao energijom pomoću solarnih panela – genijalno, nema šta.

Veoma dobra i odlično prihvaćena ideja organizatora ove vožnje je bila da na svim značajnijim raskrsnicama bicikliste uvesele i raznorazni umetnici koji su uglavnom pevali i plesali u momentu kada je kolona prolazila pored njih. Tako, da je na jednoj raskrsnici vozače pozdravila grupa trubača, na drugoj grupa sa udaračkim instrumentima, na trećoj hor, a dok je na poslednjoj i najzanimljivijoj za mnoge učesnike bila postavljena mala bina na kojoj je izvođena takozvana Balkansa muzika.

Posebnu draž su davali i oni učesnici koji su vozili neobična bicikla, tricikla, kao i oni koji su koristili posebne i veoma inovativne dodatke na svojim dvotočkašima. 

Konačno, cilj vožnje je bio gradski park u kojem je bio priređen muzički sadržaj kao i tradicionalni austrijski specijalitet -kolač Kaiserschmarrn za registrovane učesnike vožnje. 

Eh da, beše jednom u Vieni – vidimo se na novosadskoj Kritičnoj masi u petak u 17h

Slične vesti

categoryDogađaji

Kritična masa: “Dan bez automobila” i tribina “Biciklisti pitaju grad”

19.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Svake godine uoči Evropske nedelje mobilnosti, imamo taj jedan specijalan dan, a to je “Dan bez automobila”. Uoči obeležavanja tog dana, planiramo par aktivnosti da uradimo, naravno jedna od njih…

tag kritična masa biciklisti pitaju grad evropska nedelja mobilnosti
Saznaj više
categoryDogađaji

Evropska nedelja mobilnosti – Bici radionica

14.09.2022.
Autor: Marko Mazalica

16. septembra, počinje već tradicionalna Evropska nedelja mobilnosti, nedelja tokom koje mnogi evropski gradovi podstiču svoje građane da u svrhu smanjenja zagađenja i globalnog zagrevanja, koriste alternativne vrste prevoza. Kao…

tag evropska nedelja mobilnosti radionica
Saznaj više
categoryDogađaji

Prva nacionalna biciklistička konferencija

26.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Ubrzo nakon završetka Evropske nedelje mobilnost, i obeležavanja Dana bez automobila, aktivnosti i dešavanja definitivno ne manjkaju. Ovoga puta u fokus nam dolazi Prva nacionalna biciklistička konferencija, koja će se…

tag konferencija
Saznaj više