Novosti

Bečka škola – biciklistička parada vredna pamćenja


Pre nešto više od mesec dana, Beč je bio grad domaćin najznačajnije i najveće biciklističke konferencije ’Velo City’, na kojoj je učestvovala i Novosadska biciklistička inicijativa. Ova manifestacija se održava svake godine u različitim gradovima širom sveta, i okuplja sve one koji se profesionalno bave planiranjem, unapređenjem i promocijom biciklističkog saobraćaja. Organizatori ovogodišnje Velo konferencije su ceo program događaja osmislili kao jednonedeljnu manifestaciju, koja je obilovala raznovrsnim i zaista zanimljivim sadržajem – od raznoraznih predavanja i diskusija do društvenih događaja. Jedno od najzanimljivijih i najimpresivnijih dešavanja bila je svakako Biciklistička parada (WienerRADcorso) u kojoj je prema zvaničnim podacima učestvovalo preko 4000 biciklista.

Okupljanje je počelo ispred Gradske kuće, u kojoj je bio održavan veći deo programa konferencije, a vožnja se nastavila duž većih gradskih ulica. Učesnici u ovoj biiklističkoj vožnji su bili raznovrsni – od samih učesnika konferencija iz svih delova sveta pa do žitelja Beča – studenata, roditelja sa decom, starijih osoba, pa čak i trudnica.

Za dobru atmosferu tokom vožnje pobrinuli su se oni koji su od svojih bicikala napravili prave muzičke kutije u pokretu iz kojih su dopirali snažni zvuci energičnih elektro bitova,  Jazz-a i i svojevrsne hippy- disco-funky muzike. Jedan veoma inovativan muzički guru ove vožnje, svoje uređaje je snabedevao energijom pomoću solarnih panela – genijalno, nema šta.

Veoma dobra i odlično prihvaćena ideja organizatora ove vožnje je bila da na svim značajnijim raskrsnicama bicikliste uvesele i raznorazni umetnici koji su uglavnom pevali i plesali u momentu kada je kolona prolazila pored njih. Tako, da je na jednoj raskrsnici vozače pozdravila grupa trubača, na drugoj grupa sa udaračkim instrumentima, na trećoj hor, a dok je na poslednjoj i najzanimljivijoj za mnoge učesnike bila postavljena mala bina na kojoj je izvođena takozvana Balkansa muzika.

Posebnu draž su davali i oni učesnici koji su vozili neobična bicikla, tricikla, kao i oni koji su koristili posebne i veoma inovativne dodatke na svojim dvotočkašima. 

Konačno, cilj vožnje je bio gradski park u kojem je bio priređen muzički sadržaj kao i tradicionalni austrijski specijalitet -kolač Kaiserschmarrn za registrovane učesnike vožnje. 

Eh da, beše jednom u Vieni – vidimo se na novosadskoj Kritičnoj masi u petak u 17h

Slične vesti

categoryNovosti

Električni bicikl sa motorom na vodonik za 7.500 eura

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Prvi električni bicikli za koje struju proizvodi motor na vodonik, predstavljeni su u ponedeljak u Sen-Lou, u Normandiji, u Francuskoj. Kristof Bruno, direktor prodaje “Pragma Indastris”, male firme koja je…

tag elektro bicikl
Saznaj više
categoryAktivnosti

Nakon vožnje biciklom japanske trešnje dobile dom

07.12.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Naš biciklistički entuzijazam nagrađen je vedrom i sunčanom subotom! Sa volonterima, volonterkama i ponekim volonterčićima smo sadili japanske trešnje na Novom naselju i u dvorištu srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput”….

tag holandija opens
Saznaj više
categoryDogađaji

Novosadska kritična masa – poziv za volontere

12.04.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Zdravo drugari! Novosadska biciklistička inicijativa će sa vama da proslavi Dan planete Zemlje i to tokom tri događaja, od 20. do 22. aprila (petak, subota i nedelja). Voleli bismo kada…

tag kritična masa
Saznaj više