Novosti

Bečka škola – biciklistička parada vredna pamćenja


Pre nešto više od mesec dana, Beč je bio grad domaćin najznačajnije i najveće biciklističke konferencije ’Velo City’, na kojoj je učestvovala i Novosadska biciklistička inicijativa. Ova manifestacija se održava svake godine u različitim gradovima širom sveta, i okuplja sve one koji se profesionalno bave planiranjem, unapređenjem i promocijom biciklističkog saobraćaja. Organizatori ovogodišnje Velo konferencije su ceo program događaja osmislili kao jednonedeljnu manifestaciju, koja je obilovala raznovrsnim i zaista zanimljivim sadržajem – od raznoraznih predavanja i diskusija do društvenih događaja. Jedno od najzanimljivijih i najimpresivnijih dešavanja bila je svakako Biciklistička parada (WienerRADcorso) u kojoj je prema zvaničnim podacima učestvovalo preko 4000 biciklista.

Okupljanje je počelo ispred Gradske kuće, u kojoj je bio održavan veći deo programa konferencije, a vožnja se nastavila duž većih gradskih ulica. Učesnici u ovoj biiklističkoj vožnji su bili raznovrsni – od samih učesnika konferencija iz svih delova sveta pa do žitelja Beča – studenata, roditelja sa decom, starijih osoba, pa čak i trudnica.

Za dobru atmosferu tokom vožnje pobrinuli su se oni koji su od svojih bicikala napravili prave muzičke kutije u pokretu iz kojih su dopirali snažni zvuci energičnih elektro bitova,  Jazz-a i i svojevrsne hippy- disco-funky muzike. Jedan veoma inovativan muzički guru ove vožnje, svoje uređaje je snabedevao energijom pomoću solarnih panela – genijalno, nema šta.

Veoma dobra i odlično prihvaćena ideja organizatora ove vožnje je bila da na svim značajnijim raskrsnicama bicikliste uvesele i raznorazni umetnici koji su uglavnom pevali i plesali u momentu kada je kolona prolazila pored njih. Tako, da je na jednoj raskrsnici vozače pozdravila grupa trubača, na drugoj grupa sa udaračkim instrumentima, na trećoj hor, a dok je na poslednjoj i najzanimljivijoj za mnoge učesnike bila postavljena mala bina na kojoj je izvođena takozvana Balkansa muzika.

Posebnu draž su davali i oni učesnici koji su vozili neobična bicikla, tricikla, kao i oni koji su koristili posebne i veoma inovativne dodatke na svojim dvotočkašima. 

Konačno, cilj vožnje je bio gradski park u kojem je bio priređen muzički sadržaj kao i tradicionalni austrijski specijalitet -kolač Kaiserschmarrn za registrovane učesnike vožnje. 

Eh da, beše jednom u Vieni – vidimo se na novosadskoj Kritičnoj masi u petak u 17h

Slične vesti

categoryAktivnosti

Novi biciklistički poligon za decu

15.11.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Đaci Osnovne škole “Đura Daničić” iz Novog Sada, su proteklog vikenda dobili svoj prvi poligon za vežbanje vožnje bicikla i saobraćajnih propisa.  Kako nas je obradovalo lepše sunčano vreme, odlučili…

tag biciklistički poligon
Saznaj više
categoryNovosti

Novi Sad dobio prvu mešovitu pešačko-biciklističku stazu

12.02.2022.
Autor: Marko Mazalica

Iako u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, mešovita pešačko-biciklistička staza postoji već neko vreme, a saobraćajni znak za ovu stazu je određen 2021. godine, ovakve staze nismo imali prilike da vidimo…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Biciklisti vedri i srećni ljudi

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kao i većini dece, i meni su san i želja bili da učinim nešto značajno, dobro i veliko po čemu bih ostao upamćen. Naravno, u mašti je to uvek kreirano…

Saznaj više