Novosti

Bečka škola – biciklistička parada vredna pamćenja


Pre nešto više od mesec dana, Beč je bio grad domaćin najznačajnije i najveće biciklističke konferencije ’Velo City’, na kojoj je učestvovala i Novosadska biciklistička inicijativa. Ova manifestacija se održava svake godine u različitim gradovima širom sveta, i okuplja sve one koji se profesionalno bave planiranjem, unapređenjem i promocijom biciklističkog saobraćaja. Organizatori ovogodišnje Velo konferencije su ceo program događaja osmislili kao jednonedeljnu manifestaciju, koja je obilovala raznovrsnim i zaista zanimljivim sadržajem – od raznoraznih predavanja i diskusija do društvenih događaja. Jedno od najzanimljivijih i najimpresivnijih dešavanja bila je svakako Biciklistička parada (WienerRADcorso) u kojoj je prema zvaničnim podacima učestvovalo preko 4000 biciklista.

Okupljanje je počelo ispred Gradske kuće, u kojoj je bio održavan veći deo programa konferencije, a vožnja se nastavila duž većih gradskih ulica. Učesnici u ovoj biiklističkoj vožnji su bili raznovrsni – od samih učesnika konferencija iz svih delova sveta pa do žitelja Beča – studenata, roditelja sa decom, starijih osoba, pa čak i trudnica.

Za dobru atmosferu tokom vožnje pobrinuli su se oni koji su od svojih bicikala napravili prave muzičke kutije u pokretu iz kojih su dopirali snažni zvuci energičnih elektro bitova,  Jazz-a i i svojevrsne hippy- disco-funky muzike. Jedan veoma inovativan muzički guru ove vožnje, svoje uređaje je snabedevao energijom pomoću solarnih panela – genijalno, nema šta.

Veoma dobra i odlično prihvaćena ideja organizatora ove vožnje je bila da na svim značajnijim raskrsnicama bicikliste uvesele i raznorazni umetnici koji su uglavnom pevali i plesali u momentu kada je kolona prolazila pored njih. Tako, da je na jednoj raskrsnici vozače pozdravila grupa trubača, na drugoj grupa sa udaračkim instrumentima, na trećoj hor, a dok je na poslednjoj i najzanimljivijoj za mnoge učesnike bila postavljena mala bina na kojoj je izvođena takozvana Balkansa muzika.

Posebnu draž su davali i oni učesnici koji su vozili neobična bicikla, tricikla, kao i oni koji su koristili posebne i veoma inovativne dodatke na svojim dvotočkašima. 

Konačno, cilj vožnje je bio gradski park u kojem je bio priređen muzički sadržaj kao i tradicionalni austrijski specijalitet -kolač Kaiserschmarrn za registrovane učesnike vožnje. 

Eh da, beše jednom u Vieni – vidimo se na novosadskoj Kritičnoj masi u petak u 17h

Slične vesti

categoryNovosti

Koliko dobro poznaješ pravila?

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Oni koji su prisustvovali fantastičnoj vožnji krajem aprila (da, pričamo o novosadskoj kritičnoj masi) verovatno su imali prilike da popune kratku anketu o poznavanju Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima…

tag kritična masa saobraćajna pravila
Saznaj više
categoryAktivnosti

Izložba fotografija “Novi Sad – tako blizu, a tako daleko”

01.12.2022.
Autor: Marko Mazalica

Još jedan mesec je iza nas, rekli bi prepun zanimljivih dešavanja i projekata. Neke od novosti su bile i početak izgradnje novih staza u gradu. A još jedan interesantan događaj…

tag foto izložba fotografije fotokonkurs
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: “Veća gužva, više nasilja u saobraćaju”

22.05.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Nadamo se da je talas kišnih dana iza nas, tako da izlazimo na ulice Novog Sada u subotu 27. maja, da se zajedno vozimo sa jednim ciljem – da ukažemo…

tag kritična masa bezbednost
Saznaj više