Novosti

Novi holandski AI alat unapređuje javni prostor gradova


Većina nas vrlo dobro zna da je Holandija u samom svetskom vrhu po pitanju saobraćajnih rešenja. Zastupljenost biciklista od čak 40% u dnevnom saobraćaju na nivou države i veoma malo procenat saobraćajnih nezgoda jedna su od glavnih karakteristika holandskog saobraćaja. Međutim, ono što verujemo mnogi ne znaju, jeste izuzetno visok stepen uticaja holandske saobraćajne infrastrukture koja pozitivno utiče na ovu statistiku.

Ulice namenjeno prvenstveno pešacima, biciklistima i javnom prevozu, istima daju prioritet, a dizajn saobraćajnica sam po sebi sprečava potencijalne greške učesnika u saobraćaju i utiču da se građani u saobraćaju ponašaju odgovorno.

Baš takav dizajn javnog prostora predstavljen je nedavno na sajtu Dutch Cycling Lifestyle kroz interaktivni AI alat koji korisnicima nudi mogućnost vizuelne promene javnog prostora gradova iz kojih dolaze.

Pomoću ovog besplatnog alata građani širom sveta imaju mogućnost da bilo kojoj ulici u svom gradu daju malo holandskog dizajna i dobiju ulicu dizajniranu za ljude.

Kome je namenjen ovaj alat?

Alat na sajtu Dutch Cycling Lifestyle mogu besplatno koristiti svi širom sveta, jer postoji mogućnost odabira tačne lokacije bilo koje ulice na Zemlji. Dovoljno je samo da unesete željenu adresu i grad i prepustite ovom AI alatu da uradi sav svoj posao redizajna javnog prostora. Ovaj AI alat osebno može biti interesantan urbanistima, jer na jednostavan način mogu prikazati javnosti kako ulice u njihovom gradu mogu izgledati lepše i bolje, u svojstvu građana.

I mi smo isprobali ovaj alat, pa evo nekoliko primera ulica u užem centru grada koje mogu biti redizajnirane:

Nadamo se da će ovaj alat poslužiti i našim urbanistima kako bi dobili inspiraciju za redizajniranje javnog prostora Novog Sada u humanije i lepše prostore za ljude. Do tad, budite slobodni da se poigrate i isprobate alat na svojoj ulici, ili pak nekoj drugoj ulici u gradu. I budite slobodni da sa nama na društvenim mrežama podelite rezultate redizajna ulica.

Slične vesti

categoryNovosti

[ANKETA] Biciklisti, koliko nas ima?

29.03.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Iako Novi Sad već duže nosi epitet biciklističkog grada, dolaskom lepšeg vremena Novosadske ulice postaju preplavljene biciklistima. Rezultat SMART analize iz 2017. godine navodi da je Novi Sad tada imao…

tag anketa smart
Saznaj više
categoryDogađaji

Modna revija: vrhunac Biciklana festa 2016

30.09.2016.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Svetski dan bez automobila je u Novom Sadu obeležen sa stilom. Na modnoj reviji „Red Carpet“ u okviru biciklističkog fest   ivala „Biciklana“ biciklisti su pokazali da je vožnja bicikla prilika da…

tag bici moda biciklana fest red carpet
Saznaj više
categoryAktivnosti

Peticija za staze u Petrovaradinu

26.04.2024.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Grupa građana “Za Bolji Petrovaradin” u saradnji sa Udruženjem građana Novosadska biciklistička inicijativa, pokreće peticiju za izgradnju biciklističkih staza u Petrovaradinu. Nakon martovske Kritične mase koja je ukazivala na probleme…

tag infrastruktura peticija petrovaradin
Saznaj više