Novosti

Novi holandski AI alat unapređuje javni prostor gradova


Većina nas vrlo dobro zna da je Holandija u samom svetskom vrhu po pitanju saobraćajnih rešenja. Zastupljenost biciklista od čak 40% u dnevnom saobraćaju na nivou države i veoma malo procenat saobraćajnih nezgoda jedna su od glavnih karakteristika holandskog saobraćaja. Međutim, ono što verujemo mnogi ne znaju, jeste izuzetno visok stepen uticaja holandske saobraćajne infrastrukture koja pozitivno utiče na ovu statistiku.

Ulice namenjeno prvenstveno pešacima, biciklistima i javnom prevozu, istima daju prioritet, a dizajn saobraćajnica sam po sebi sprečava potencijalne greške učesnika u saobraćaju i utiču da se građani u saobraćaju ponašaju odgovorno.

Baš takav dizajn javnog prostora predstavljen je nedavno na sajtu Dutch Cycling Lifestyle kroz interaktivni AI alat koji korisnicima nudi mogućnost vizuelne promene javnog prostora gradova iz kojih dolaze.

Pomoću ovog besplatnog alata građani širom sveta imaju mogućnost da bilo kojoj ulici u svom gradu daju malo holandskog dizajna i dobiju ulicu dizajniranu za ljude.

Kome je namenjen ovaj alat?

Alat na sajtu Dutch Cycling Lifestyle mogu besplatno koristiti svi širom sveta, jer postoji mogućnost odabira tačne lokacije bilo koje ulice na Zemlji. Dovoljno je samo da unesete željenu adresu i grad i prepustite ovom AI alatu da uradi sav svoj posao redizajna javnog prostora. Ovaj AI alat osebno može biti interesantan urbanistima, jer na jednostavan način mogu prikazati javnosti kako ulice u njihovom gradu mogu izgledati lepše i bolje, u svojstvu građana.

I mi smo isprobali ovaj alat, pa evo nekoliko primera ulica u užem centru grada koje mogu biti redizajnirane:

Nadamo se da će ovaj alat poslužiti i našim urbanistima kako bi dobili inspiraciju za redizajniranje javnog prostora Novog Sada u humanije i lepše prostore za ljude. Do tad, budite slobodni da se poigrate i isprobate alat na svojoj ulici, ili pak nekoj drugoj ulici u gradu. I budite slobodni da sa nama na društvenim mrežama podelite rezultate redizajna ulica.

Slične vesti

categoryNovosti

Melodija Kritične mase

26.04.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Poslednjeg petka u martu, imali smo prvu ovogodišnju Kritičnu masu, sa temom “Novosadsko biciklističko proleće sa Kritičnom masom”. Biciklisti svih uzrasta, od najmlađih do onih najstarijih, njih nešto više od…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Svi vi što maštate o stazi!: nevidljivi rat pešaka i biciklista

06.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Često se može čuti od osoba koje redovno koriste bicikl u Novom Sadu o problemima koje im svakodnevno zadaju pešaci. Za njih, pešaci su potpuno nemarni i nesmotreni učesnici saobraćaja,…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryAktivnosti

Jesenje bici akcije i kako da im se priključiš?

08.10.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

“Kakve akcije možemo da izvodimo po ovom groznom vremenu” je pitanje koje najčešće dobijamo od mladih u toku jeseni? I odgovor je jednostavan: najveći deo aktivnosti koje izvodimo i inače! Najavljeno…

tag aktivizam
Saznaj više