Novosti

Akcija mapiranja oštećenja biciklističke infrasturkture


Još jedna uspešna godina je iza nas, prepuna radova na biciklističkim stazama. Krajem 2022. započeli smo akciju mapiranja problema i oštećenja na biciklističkim stazama u Novom Sadu, koju smo završili tokom februara i marta 2023. godine. Naši volonteri su na terenu zabeležili više od 400 oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi u Novom Sadu. Na osnovu dobijenih informacija sa terena, sastavili smo dokument sa nekoliko stotina predloga za unapređenje biciklističke infrastrukture, koji sadrži i detaljan prikaz oštećenja biciklističke infrastrukture u gradu, sa tačnim lokacijama oštećenja.

Na osnovu ovog dokumenta, Novosadska biciklistička inicijativa šalje Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije predloge za sanaciju biciklističke infrastrukture, a Parking servisu šaljemo predloge lokacija za postavljanje parkinga za bicikle. Ova saradnja sa nadležnim gradskim institucijama podržana je i kroz Radnu grupu za sagledavanje stanja i predlaganje mera i aktivnosti za poboljšanje uslova u biciklističkom saobraćaju na teritoriji Grada Novog Sada, osnovana od strane Gradske uprave za saobraćaj i puteve. 

Koje još aktivnosti ima Radna grupa?

Radna grupa oformljena je 2016. godine sa ciljem povezivanja institucija sa civilnim sektorom, radi unapređenja biciklističke infrastrukture u Novom Sadu i promocije bicikla kao dominantnog prevoznog sredstva. Uz pomoć ove Radne grupe Novosadska biciklistička inicijativa ostvaruje dobru saradnju i komunikaciju sa predstavnicima lokalnih gradskih institucija.

I u narednom periodu ćemo nastojati da kroz saradnju sa gradskim institucijama unapredimo stanje u biciklističkom saobraćaju i javnim zagovaranjem podstaknemo gradske institucije i donosioce odluka da još više unaprede urbanu mobilnost u Novom Sadu kroz promociju bicikla i električnih trotineta, kao i kroz unapređenje biciklističke infrastrukture.
Akcija “Mapiranje problema i oštećenja sa predlozima na biciklističkoj infrastrukturi na teritoriji Grada Novog Sada” sprovodi se u okviru programa “Mladi u Centru održive zajednice, u saradnji sa Omladinskim savezom udruženja OPENS, a koji se finansira od strane Gradske uprave za sport i omladinu, Kancelarije za mlade.

Slične vesti

categoryNovosti

Nakon više godina osmišljen znak za pešačko-biciklističku stazu

22.02.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Tri godine nakon uvođenja “pešačko-biciklističke staze” u Zakon o bezbednosti saobraćaja i nakon insistiranja biciklističkih udruženja, ova saobraćajna površina dobila je zvanično i svoj saobraćajni znak. U odnosu na biciklističku…

tag infrastruktura signalizacija
Saznaj više
categoryAktivnosti

Novosadska kritična masa

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Možda ste se u proteklih godinu i po dana zadesili u saobraćajnom zastoju u Novom Sadu krajem meseca i nervirali se nekoliko minuta, dok saobraćaj nije nastavio ležerno da teče…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Ko je nadležan?

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U poslednjih par dana u Novom Sadu su se desile dve nezgode u kojima je povređeno dvoje naših sugrađana – biciklista. Pošto okolnosti u kojima su se povrede desile predstavljaju…

tag infrastruktura
Saznaj više