Novosti

Akcija mapiranja oštećenja biciklističke infrasturkture


Još jedna uspešna godina je iza nas, prepuna radova na biciklističkim stazama. Krajem 2022. započeli smo akciju mapiranja problema i oštećenja na biciklističkim stazama u Novom Sadu, koju smo završili tokom februara i marta 2023. godine. Naši volonteri su na terenu zabeležili više od 400 oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi u Novom Sadu. Na osnovu dobijenih informacija sa terena, sastavili smo dokument sa nekoliko stotina predloga za unapređenje biciklističke infrastrukture, koji sadrži i detaljan prikaz oštećenja biciklističke infrastrukture u gradu, sa tačnim lokacijama oštećenja.

Na osnovu ovog dokumenta, Novosadska biciklistička inicijativa šalje Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije predloge za sanaciju biciklističke infrastrukture, a Parking servisu šaljemo predloge lokacija za postavljanje parkinga za bicikle. Ova saradnja sa nadležnim gradskim institucijama podržana je i kroz Radnu grupu za sagledavanje stanja i predlaganje mera i aktivnosti za poboljšanje uslova u biciklističkom saobraćaju na teritoriji Grada Novog Sada, osnovana od strane Gradske uprave za saobraćaj i puteve. 

Koje još aktivnosti ima Radna grupa?

Radna grupa oformljena je 2016. godine sa ciljem povezivanja institucija sa civilnim sektorom, radi unapređenja biciklističke infrastrukture u Novom Sadu i promocije bicikla kao dominantnog prevoznog sredstva. Uz pomoć ove Radne grupe Novosadska biciklistička inicijativa ostvaruje dobru saradnju i komunikaciju sa predstavnicima lokalnih gradskih institucija.

I u narednom periodu ćemo nastojati da kroz saradnju sa gradskim institucijama unapredimo stanje u biciklističkom saobraćaju i javnim zagovaranjem podstaknemo gradske institucije i donosioce odluka da još više unaprede urbanu mobilnost u Novom Sadu kroz promociju bicikla i električnih trotineta, kao i kroz unapređenje biciklističke infrastrukture.
Akcija “Mapiranje problema i oštećenja sa predlozima na biciklističkoj infrastrukturi na teritoriji Grada Novog Sada” sprovodi se u okviru programa “Mladi u Centru održive zajednice, u saradnji sa Omladinskim savezom udruženja OPENS, a koji se finansira od strane Gradske uprave za sport i omladinu, Kancelarije za mlade.

Slične vesti

categoryNovosti

Besplatni bicikl taksi hit u Turskoj

01.02.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U severozapadnoj turskoj provinciji Kirklareli, biciklističke rikše nalik taksiju postale su velika atrakcija. U borbi protiv klimatskih promena i poboljšanju položaja slabo mobilnih osoba, Turci su se okrenuli električnim biciklima….

tag bici taksi
Saznaj više
categoryNovosti

Svetleća biciklistička staza u Holandiji inspirisana Van Gogovom zvezdanom noći

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Holandski umetnik i dizajner Daan Roosegaarde stvorio je biciklističku stazu od led lampica i svetlećih kamenčića, koja kada se noću osvetli, neodoljivo podseća na Van Gogovu čuvenu sliku “Zvezdana noć”.  Staza…

tag infrastruktura holandija
Saznaj više
categoryNovosti

Vodič za organizovanje aktivnosti NSBI – brošura za aktiviste

08.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa već više od 10 godina nastoji da unapredi biciklistički saobraćaj u Novom Sadu. To činimo kroz mnogobrojne aktivnosti koje u saradnji sa donatorima i ostalim partnerima organizujemo…

tag aktivizam organizacija
Saznaj više