Novosti

Usvojena Evropska deklaracija o biciklističkom saobraćaju


Sve tri institucije Evropske unije – Evropski parlament, Evropska komisija i Savjet ministara usvojile su danas u Briselu Evropsku deklaraciju o biciklističkom saobraćaju, kojom se biciklo prepoznaje kao punopravan oblik transporta.

U Deklaraciji se biciklistički saobraćaj prepoznaje kao jedan od najodrživijih, najdostupnijih, najinkluzivnijih, najpristupačnijih i najzdravijih vidova prevoza i rekreacije, i ističe da je upotreba bicikla od ključne važnosti za evropsko društvo i ekonomiju.

Očekuje se da ovaj dokument služi kao strateški kompas za postojeće i buduće politike i inicijative povezane sa biciklističkim saobraćajem.

Deklaraciju su u ime institucija EU potpisali evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean, predsjednica Odbora za transport Evropskog parlamenta Karima Deli i zamjenik premijera i ministar mobilnosti Belgije Žorž Gilkinet.

Potpisivanje deklaracije je rezultat višegodišnjeg zalaganja civilnog sektora predvođenog Evropskom biciklističkom federacijom (ECF), biciklističke industrije i vlada širom Evrope.

„Danas proslavljamo usvajanje Evropske deklaracije o biciklističkom saobraćaju kao istorijsko dostignuće. Ovom deklaracijom stvaraju se uslovi da milioni evropskih građana uživaju koristi upotrebe bicikla, što je rezultat dugogodišnjeg zagovaranja ECF-a. Spremni smo da podržimo institucije da bicikl ostvari svoj puni potencijal kao zdravo i održivo prevozno sredstvo“, kazala je Džil Voren (Jill Warren), izvršna direktorka Evropske biciklističke federacije (ECF), čiji je Biciklo.me jedan od članova.

Foto: Belgian Presidency of the Council of the European Union

Usvajanjem ove deklaracije, institucije EU se obavezuju da će preduzeti konkretne mere u cilju podsticanja biciklističkog saobraćaja. Te mere su svrstane u osam ključnih načela:

  • Razvoj i jačanje biciklističkih politika
  • Podsticanje inkluzivne, pristupačne i zdrave mobilnosti
  • Širenje i poboljšanje biciklističke infrastrukture
  • Povećanje ulaganja i stvaranje povoljnih uslova za biciklistički saobraćaj
  • Poboljšanje bezbednosti u saobraćaju
  • Podsticanje otvaranja visokokvalitetnih radnih mesta i razvoja vrhunske evropske biciklističke industrije
  • Podsticanje multimodalnosti i cikloturizma
  • Poboljšanje prikupljanja podataka o biciklističkom saobraćaju

Očekuje se da će načela iz ove Deklaracije pomoći u postizanju ciljeva EU u oblasti klime i životne sredine, a posebno Akcionog plana za postizanje nulte stope zagađenja, te drugih ciljeva Evropskog zelenog dogovora, Strategije za održivu i pametnu mobilnost i Novog okvira EU za urbanu mobilnost.

Procenjuje se da upotreba bicikla svake godine donese 150 milijardi eura koristi u državama EU, ne samo u oblastima saobraćaja ili zaštite životne sredine, već i u mnogim drugim, poput  industrijske politike, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i socijalne politike.

Naslovna fotografija: European Cyclists’ Federation

Izvor: Biciklo.me

Slične vesti

categoryNovosti

Kako izgleda kada je motorni saobraćaj prioritet?

03.03.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Nedavno je završena izgradnja podvožnjaka u Partizanskoj ulici u okviru izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta. Iako je prvobitni rok za završetak radova bio u oktobru, rok je pomeran nekoliko puta, da…

tag infrastruktura bezbednost
Saznaj više
categoryNovosti

Oproštaj od Ivana Davosira memorijalnom vožnjom

06.11.2021.
Autor: Marko Trifkovic

Autor fotografije: Dejan Bogdanović Memorijalna vožnja u čast Ivana Davosira, osnivača novosadskog “Fanatika” i pokretača Fruškogorskog MTB maratona, održaće se u nedelju 7. novembra, sa početkom u Limanskom parku. Davosir je…

tag mtb biciklizam Ivan Davosir
Saznaj više
categoryNovosti

Novi Sad dobio prvu mešovitu pešačko-biciklističku stazu

12.02.2022.
Autor: Marko Mazalica

Iako u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, mešovita pešačko-biciklistička staza postoji već neko vreme, a saobraćajni znak za ovu stazu je određen 2021. godine, ovakve staze nismo imali prilike da vidimo…

tag infrastruktura
Saznaj više