Novosti

Prvi put otkazana novosadska Kritična masa


Poznatu novosadsku biciklističku vožnju najavljenu za subotu 27. maj, otkazujemo prvi put od početka održavanja 2012. godine. Kritična masa okuplja redovno više stotina svakodnevnih biciklista i tema ove vožnje trebalo je da bude nasilje u saobraćaju. 

Novosadska biciklistička inicijativa je skup prijavila formalno 19. maja, uz najavu vožnje za 27. maj. 

Naknadni razvoj događaja, planirano održavanje političkih skupova i rast političkih tenzija uticao na odluku udruženja da Kritičnu masu prvi put nakon decenije održavanja otkaže. 

Uprkos otkazivanju događaja, udruženje će i dalje raditi sa srodnim organizacijama na zagovaranju suzbijanja nasilja u saobraćaju, čemu su naročito izložene ranjive grupe učesnika u saobraćaju, pešaci i biciklisti, kao i na promociji bezbednog bicikliranja. 

Kritična masa je od samog početka skup biciklista građanskog karaktera, namenjen ljudima koji koriste ili žele da koriste bicikl. Cilj vožnje je da promoviše bicikliranje kao jednostavan, efikasan, ekonomičan i ekoški prihvatljiv način kretanja u saobraćaju i da se ukaže na probleme i potrebe biciklista. 

Sledeće aktivnosti Novosadska biciklistička inicijativa planira na Svetski dan bicikla 3. juna, sinhronizovano sa drugim biciklističkim udruženjima.

Slične vesti

categoryNovosti

Bezbednost i sigurnost Eurovelo 6 ugrožena konvojem teretnjaka

22.02.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Konvoj teretnjaka na kruni nasipa, duž biciklističke staze koja je deo međunarodne dunavske rute Eurovelo 6, prevozi na stotine posečenih topola. Ovo je situacija na terenu u dobrom delu ove…

tag eurovelo nasip
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: “Dan bez automobila” i tribina “Biciklisti pitaju grad”

19.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Svake godine uoči Evropske nedelje mobilnosti, imamo taj jedan specijalan dan, a to je “Dan bez automobila”. Uoči obeležavanja tog dana, planiramo par aktivnosti da uradimo, naravno jedna od njih…

tag kritična masa biciklisti pitaju grad evropska nedelja mobilnosti
Saznaj više
categoryAktivnosti

Oktobarska kritična masa: “Neke nove staze”

22.10.2022.
Autor: Marko Mazalica

Polako nam se bliži kraj i ove 2022. godine. Iako je jesen uveliko zakucala na naša vrata, temperature iznad proseka nas ne napuštaju ni krajem oktobra. Okupljamo se kao i…

tag kritična masa
Saznaj više