Novosti

Prvi put otkazana novosadska Kritična masa


Poznatu novosadsku biciklističku vožnju najavljenu za subotu 27. maj, otkazujemo prvi put od početka održavanja 2012. godine. Kritična masa okuplja redovno više stotina svakodnevnih biciklista i tema ove vožnje trebalo je da bude nasilje u saobraćaju. 

Novosadska biciklistička inicijativa je skup prijavila formalno 19. maja, uz najavu vožnje za 27. maj. 

Naknadni razvoj događaja, planirano održavanje političkih skupova i rast političkih tenzija uticao na odluku udruženja da Kritičnu masu prvi put nakon decenije održavanja otkaže. 

Uprkos otkazivanju događaja, udruženje će i dalje raditi sa srodnim organizacijama na zagovaranju suzbijanja nasilja u saobraćaju, čemu su naročito izložene ranjive grupe učesnika u saobraćaju, pešaci i biciklisti, kao i na promociji bezbednog bicikliranja. 

Kritična masa je od samog početka skup biciklista građanskog karaktera, namenjen ljudima koji koriste ili žele da koriste bicikl. Cilj vožnje je da promoviše bicikliranje kao jednostavan, efikasan, ekonomičan i ekoški prihvatljiv način kretanja u saobraćaju i da se ukaže na probleme i potrebe biciklista. 

Sledeće aktivnosti Novosadska biciklistička inicijativa planira na Svetski dan bicikla 3. juna, sinhronizovano sa drugim biciklističkim udruženjima.

Slične vesti

Bla Bla brend: pravo, moda i bicikl

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kreativni brend koji ima šta da kaže: Bla Bla Bow Tie je osveženje koje se provuklo “ispod radara” na crvenom tepihu ovogodišnjeg “Biciklana festa”. Radovi obuhvataju autentične leptir mašne i odeću, ali…

Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: popravite staze

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Prepoznatljiva novosadska biciklistička vožnja „Kritična masa“ ovog meseca biće posvećena oštećenim biciklističkim stazama. Sa temom „Popravite staze“ biciklisti apeluju na potrebu da biciklističke staze budu u ispravnom stanju i da…

tag kritična masa infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Rekonstrukcija biciklističkih staza u Futoškoj se nastavlja!

31.05.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Grad Novi Sad će ove godine ipak sanirati poslednju deonicu biciklističkih staza duž Futoške ulice, od koje se prethodno bilo odustalo zbog nedostatka novca u gradskoj kasi. Na potrebu da…

tag infrastruktura futoška
Saznaj više