Novosti

Prvi put otkazana novosadska Kritična masa


Poznatu novosadsku biciklističku vožnju najavljenu za subotu 27. maj, otkazujemo prvi put od početka održavanja 2012. godine. Kritična masa okuplja redovno više stotina svakodnevnih biciklista i tema ove vožnje trebalo je da bude nasilje u saobraćaju. 

Novosadska biciklistička inicijativa je skup prijavila formalno 19. maja, uz najavu vožnje za 27. maj. 

Naknadni razvoj događaja, planirano održavanje političkih skupova i rast političkih tenzija uticao na odluku udruženja da Kritičnu masu prvi put nakon decenije održavanja otkaže. 

Uprkos otkazivanju događaja, udruženje će i dalje raditi sa srodnim organizacijama na zagovaranju suzbijanja nasilja u saobraćaju, čemu su naročito izložene ranjive grupe učesnika u saobraćaju, pešaci i biciklisti, kao i na promociji bezbednog bicikliranja. 

Kritična masa je od samog početka skup biciklista građanskog karaktera, namenjen ljudima koji koriste ili žele da koriste bicikl. Cilj vožnje je da promoviše bicikliranje kao jednostavan, efikasan, ekonomičan i ekoški prihvatljiv način kretanja u saobraćaju i da se ukaže na probleme i potrebe biciklista. 

Sledeće aktivnosti Novosadska biciklistička inicijativa planira na Svetski dan bicikla 3. juna, sinhronizovano sa drugim biciklističkim udruženjima.

Slične vesti

categoryNovosti

Culture Exchange – iz naše perspektive

01.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U poslednjih dve nedelje novosadski Bike Kitchen („biciklistička kuhinja“, Bike cafe ili Culture Exchange) postali su predmet pisanja novopokrenutog portala teleprompter koji, kako se navodi na sajtu predstavlja „istraživački projekat“…

tag culture exchange
Saznaj više
categoryNovosti

Angela Merkel: Što više biciklista, to su bezbedniji

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U sredu 28. avgusta, nemačka kancelarka Angela Merkel zvanično je otvorila Eurobike, najveću biciklističku trgovinsku izložbu u Evropi, prvu za nemačku čelnicu vlade. Obrativši se više od 10.000 prisutnih na…

Saznaj više
categoryAktivnosti

Biciklistički doručak, pa vožnja

08.02.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Za bicikliste koji su prolazili pored Futoške pijace 6. februara, Novosadska biciklistička inicijativa je organizovala biciklistički doručak povodom Dana zimskog bicikliranja na posao. Ovo međunarodno biciklističko nadmetanje podstiče ljude da…

tag kritična masa bici doručak zimsko bicikliranje
Saznaj više