Događaji

Kritična masa: “Veća gužva, više nasilja u saobraćaju”


Nadamo se da je talas kišnih dana iza nas, tako da izlazimo na ulice Novog Sada u subotu 27. maja, da se zajedno vozimo sa jednim ciljem – da ukažemo na nasilje koje se dešava u saobraćaju.

Ima nas sve više u gradu koji ima donekle iste gabarite kao i prethodnih godina, a to znači da je na ulicama veća gužva – ima više i pešaka, biciklista i vozača motornih vozila. Pošto nas ima više, treba nam i više vremena da stignemo na odredište, na šta neki nisu navikli. Uz to, na svakom koraku nailazimo na makar sitne nepravilnosti i bezobrazluke svih učesnika u saobraćaju, pa se i nivo nervoze vidno povećao.

Sve to doprinosi povećanju nasilja u saobraćaju i većem broju saobraćajnih nezgoda bilo da su sa lakšim, težim ili čak smrtnim ishodima. Zato Novosadska biciklistička inicijativa kontinuirano radi na pritisku institucija da se biciklistička infrastruktura popravi (jer bolja infrastruktura znači bezbednija vožnja), i na edukaciji sugrađana o bezbednijoj vožnji.

Evo nekoliko jednostavnih saveta za bezbedniju vožnju:

S obzirom na to da u Novom Sadu postoji više od 100 kilometara biciklističkih staza i traka, skoro je nemoguće voziti automobil kroz grad i ne naići na bicikliste. Apelujemo na vozače motornih vozila da prilikom skretanja pogledaju i levo i desno, pošto je većina staza dvosmerna, kako bi na vreme primetili bicikliste.

Takođe, apelujemo i na bicikliste da ne prelaze semafore na crveno, da prilikom prelaska preko raskrsnice uspore, osmotre situaciju i kretanje drugih učesnika u saobraćaju kako bi mogli da reaguju na vreme.

Pravilna osvetljenost biciklista dokazano doprinosi boljoj bezbednosti biciklista, a uz to je i zakonska obaveza svakog bicikliste. Da podsetimo, bicikl treba da ima napred belo svetlo, a nazad crveno svetlo.

Pričaćemo još o ovoj temi na majskoj Kritičnoj masi koja će biti održana u subotu 27. maja u 17h, sa polaskom iz Limanskog parka. Ovom vožnjom želimo da promovišemo bicikliranje i alternativne načine kretanja, ali isto tako i da naglasimo važnost bezbednosti i poštovanja u saobraćaju.

Kao i ranije okupljanje je u Limanskom parku, tačnije na Subinom platou, odakle krećemo laganim tempom kroz sledeće ulice: Šekspirova, Narodni front, Ive Andrića, Cara Dušana, Futoška, Futoški put, Bulevar Kneza Miloša, Bulevar Vojvode Stepe, Bate Brkića, Bulevar Jovana Dučića, Bulevar Slobodana Jovanovića, Bulevar Vojvode Stepe, Bulevar Evrope, Radomira Raše Radujkova, sa završetkom u novom parku na Novom Naselju.

Prijavi se na Facebook događaj: https://fb.me/e/3prvVsyiA

Autorka grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

Gradsko veće osnovalo radnu grupu za biciklizam

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Gradsko veće je na sednici 7. septembra odlučilo da formira radnu grupu koja će se baviti biciklističkim saobraćajem u Novom Sadu. Radna grupa će analizirati trenutno stanje i potom Gradskom…

tag radna grupa
Saznaj više
categoryNovosti

Jesenjim biciklistima deljena svetla i mačje oči

20.10.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Biciklisti su uslovima smanjene vidljivosti naročito ranjivi i teže uočljivi: zakon obavezuje da biciklista noću i u uslovima smanjene vidljivosti ima belo svetlo napred, crveno nazad. U Novom Sadu je…

tag svetlo opens pogon19 katadiopteri
Saznaj više
categoryDogađaji

Biciklisti osvojili ulice

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska kritična masa održana poslednjeg petka u ovom mesecu, izbrojala je više od 550 biciklista i biciklistkinja što je približno rekordnoj poseti od prošle godine. Od starta u Limanskom parku do Štranda…

tag kritična masa
Saznaj više