Događaji

Kritična masa: “Veća gužva, više nasilja u saobraćaju”


Nadamo se da je talas kišnih dana iza nas, tako da izlazimo na ulice Novog Sada u subotu 27. maja, da se zajedno vozimo sa jednim ciljem – da ukažemo na nasilje koje se dešava u saobraćaju.

Ima nas sve više u gradu koji ima donekle iste gabarite kao i prethodnih godina, a to znači da je na ulicama veća gužva – ima više i pešaka, biciklista i vozača motornih vozila. Pošto nas ima više, treba nam i više vremena da stignemo na odredište, na šta neki nisu navikli. Uz to, na svakom koraku nailazimo na makar sitne nepravilnosti i bezobrazluke svih učesnika u saobraćaju, pa se i nivo nervoze vidno povećao.

Sve to doprinosi povećanju nasilja u saobraćaju i većem broju saobraćajnih nezgoda bilo da su sa lakšim, težim ili čak smrtnim ishodima. Zato Novosadska biciklistička inicijativa kontinuirano radi na pritisku institucija da se biciklistička infrastruktura popravi (jer bolja infrastruktura znači bezbednija vožnja), i na edukaciji sugrađana o bezbednijoj vožnji.

Evo nekoliko jednostavnih saveta za bezbedniju vožnju:

S obzirom na to da u Novom Sadu postoji više od 100 kilometara biciklističkih staza i traka, skoro je nemoguće voziti automobil kroz grad i ne naići na bicikliste. Apelujemo na vozače motornih vozila da prilikom skretanja pogledaju i levo i desno, pošto je većina staza dvosmerna, kako bi na vreme primetili bicikliste.

Takođe, apelujemo i na bicikliste da ne prelaze semafore na crveno, da prilikom prelaska preko raskrsnice uspore, osmotre situaciju i kretanje drugih učesnika u saobraćaju kako bi mogli da reaguju na vreme.

Pravilna osvetljenost biciklista dokazano doprinosi boljoj bezbednosti biciklista, a uz to je i zakonska obaveza svakog bicikliste. Da podsetimo, bicikl treba da ima napred belo svetlo, a nazad crveno svetlo.

Pričaćemo još o ovoj temi na majskoj Kritičnoj masi koja će biti održana u subotu 27. maja u 17h, sa polaskom iz Limanskog parka. Ovom vožnjom želimo da promovišemo bicikliranje i alternativne načine kretanja, ali isto tako i da naglasimo važnost bezbednosti i poštovanja u saobraćaju.

Kao i ranije okupljanje je u Limanskom parku, tačnije na Subinom platou, odakle krećemo laganim tempom kroz sledeće ulice: Šekspirova, Narodni front, Ive Andrića, Cara Dušana, Futoška, Futoški put, Bulevar Kneza Miloša, Bulevar Vojvode Stepe, Bate Brkića, Bulevar Jovana Dučića, Bulevar Slobodana Jovanovića, Bulevar Vojvode Stepe, Bulevar Evrope, Radomira Raše Radujkova, sa završetkom u novom parku na Novom Naselju.

Prijavi se na Facebook događaj: https://fb.me/e/3prvVsyiA

Autorka grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

Električni bicikl sa motorom na vodonik za 7.500 eura

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Prvi električni bicikli za koje struju proizvodi motor na vodonik, predstavljeni su u ponedeljak u Sen-Lou, u Normandiji, u Francuskoj. Kristof Bruno, direktor prodaje “Pragma Indastris”, male firme koja je…

tag elektro bicikl
Saznaj više
categoryNovosti

Primedbe na plan Futoškog puta: više zelenila i bolji biciklistički saobraćaj

06.08.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Plan generalne regulacije opštegradskog centra južno od Futoškog puta u Novom Sadu našao se na javnom uvidu predviđa osim visokih stambeno-poslovnih objekata i jednu novinu. U planu je izgradnja režijske…

tag infrastruktura planiranje
Saznaj više
categoryNovosti

NSBI na otvaranju Omladinskog centra OPENS provozao posetioce

13.08.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa predstavila je svoje programe i aktivnosti mladima koji su posetili novi Omladinski centar Opens u Kineskoj četvrti. Provozali smo sve one sa avanturističkim duhom na kargo biciklima…

tag opens
Saznaj više