Novosti

Predlozi na platformi Tvoj Grad Novi Sad


Platforma Tvoj Grad je interaktivna platforma na kojoj građani Novog Sada mogu postaviti svoje ideje i predloge za unapređenje grada. Na ovoj platofrmi se mogu naći predlozi za komunalno uređenje grada, rekonstrukciju saobraćajnih površina (trotoara, kolovoza, parkinga, biciklističkih staza), izgradnju novih saobraćajnih površina, uređenje zelenih površina i slično.

Kako je Novi Sad biciklistički grad i broji sve više biciklista na svojim ulicama, tako je ova platforma postala popularna među biciklistima. Na sajtu Tvoj Grad Novi Sad našli su se mnogobrojni predlozi za izgradnju i rekonstrukciju biciklističkih staza, izgradnju parkinga za bicikle, a neke od predloga možete pogledati u nastavku:

Izgradnja biciklističke staze Novi Sad-Veternik je samo jedan od mnogobrojnih predloga. Veoma bitna konekcija Novog Sada i Veternika na Novosadskom putu, za bicikliste predstavlja veoma nebezbednu deonicu. Osim što na ovom potezu ne postoji biciklistička staza, biciklisti pak koriste trotoar, ali i on je u lošem stanju. Od rupa, preko ivičnjaka, na nekim delovima čak i nedostaje biciklistička staza. Ovaj predlog za sada ima 13 glasova a možete ga podržati NA OVOM LINKU.

Jedan od nedavnih predloga na ovoj platformi našao se i predlog za izgradnju biciklističke staze Temerinska-Jovana Subotića-Šafarikova. Ovaj predlog ima 63 glasa građana a možete ga podržati NA OVOM LINKU.

Neki delovi grada poznati su po betonskim površinama. Tokom letnjih meseci kada Sunce uprži, boravak na tim površinama je nezamisliv. Jedna takva površina je parking kod Master centra Novosadskog Sajma a predlog za izgradnju podzemne garaže i uređenje ozelenjenog trga sa pešačkim i biciklističkim stazama se nalazi NA OVOM LINKU i za sada ima samo 17 glasova.

Iako u jednom delu Kisačke ulice postoje biciklističke trake, one zbog zauzeća i parkiranja motornih vozila nisu bezbedne za korišćenje. Zato je postavljen predlog za uređenje trotoara i izgradnju biciklističkih staza u Kisačkoj ulici. Predlog ima 11 glasova a možete ga pogledati i podržati NA OVOM LINKU.

Mnogi delovi grada nemaju ni metar biciklističkih staza, a Petrovaradin je upravo jedan od njih. Nekoliko je predloga za biciklističke staze na ovoj platformi, a prvi se tiče povezivanja Petrovaradina i Bukovca biciklističkom stazom. Ovaj predlog sakupio je 39 glasova a možete ga podržati NA OVOM LINKU. Drugi predlog je izgradnja biciklističke staze u Preradovićevoj ulici i ovaj predlog ima 34 glasa a podršku možete dati NA OVOM LINKU.

Sajlovo je takođe jedan od delova grada koji nema metar biciklističkih staza i kretanje biciklom kroz Sajlovo je veoma nebezbedno, prevashodno zbog intenzivnog tranzitnog saobraćaja. Predlog za izgradnju biciklističkih staza na Sajlovu se nalazi NA OVOM LINKU a do sada ima svega 9 glasova. Slobodno posetite link i podržite ovaj predlog da Sajlovo dobije bezbedne biciklističke staze.

Koliko je važno spojiti naselja na periferiji sa centrom grada najbolje znaju stanovnici tih naselja. Nedavno je Futog dobio direktnu vezu biciklističke staze sa Novim Sadom a u toku je izgradnja biciklističke staze ka Rumenci i Irmovu. Međutim mnogi delovi i dalje nisu povezani sa gradom. Tako se na platformi Tvoj Grad našlo nekoliko predloga za povezivanje periferije sa Novim Sadom. Jedan od predloga je povezivanje Čeneja sa Novim Sadom a predlog se nalazi NA OVOM LINKU i za sada ima 12 glasova. Povezivanje Šangaja i Kaća sa Novim Sadom biciklističkom stazom projekat je o kom se govori već nekoliko godina u nazad a ogleda se u izgradnji pešačko-biciklističkog mosta na špicu kanala DTD i Dunava. Osim što ova staza ima ozbiljan turistički potencijal, veoma je važna veza Šangaja, Kaća i Budisave sa Novim Sadom, obzirom da uskoro počinje i izgradnja biciklističke staze koja će spojiti Budisavu i Kać. Ovaj predlog ima 21 glas a možete ga podržati NA OVOM LINKU

Ovo su samo neki od predloga koje smo izlistali sa platforme Tvoj Grad a vas pozivamo da pogledate sve predloge i date svoju podršku ovim predlozima glasajući za njih. Na sajtu ima i uputstvo za korišćenje istog. Ne zaboravite da podržite predloge jer možda baš vaš glas bude presudan u odlučivanju o budućim infrastrukturnim biciklističkim projektima.

Slične vesti

categoryAktivnosti

Mitovi o biciklistima i ulična akcija

17.10.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Gotovo 1.000 biciklista je do početka septembra kažnjeno za noćnu neosvetljenost bicikla u Novom Sadu, prema policijskoj statistici predstavljenoj na Svetskom danu bez automobila. Problem koji policija rešava kažnjavanjem, Novosadska…

tag svetlo opens pogon19
Saznaj više
categoryAktivnosti

Veća osvetljenost za bezbedno bicikliranje

14.12.2022.
Autor: Marko Mazalica

Iako nam zima još uvek kalendarski nije stigla, ipak, mrak dočekujemo ranije. Bez obzira na hladnije vreme, Novosađani ne odustaju od svojih dvotočkaša. Svakodnevno na ulicama grada možemo videti velik…

tag svetlo podela svetala
Saznaj više
categoryNovosti

Početak juna u znaku gerile i grafita

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Početak juna u Novom Sadu su obeležile dve gerilske akcije koje su izazvale značajne reakcije javnosti. Na biciklističkim stazama pojavio se znak zabrane za pešake, a nekoliko dana kasnije i…

tag infrastruktura
Saznaj više