Novosti

Podrška veteranima biciklizma u Italiji


Italijani ne bi bili to što jesu kada ne bi udahnuli u život herojsku romantiku i epiku. Biciklistička “trka” L’Eroica koja prerasta u epski doživljaj i oživljava stara vremena održava se 22. put. Trka L’Eroica je jedna od najpoznatijih i najvećih biciklističkih “trka” u kojima nije cilj stići prvi. Na “trci” se voze bicikli stariji od 1986. godine, pa nije isključeno učešće biciklista čiji su bicikli stariji od njih samih. Najmlađi učesnici u trci mogu da učestvuju već sa 16 godina.

Oprema i trka podređeni su u potpunosti oživljavanju starih vremena. Detalji na biciklistima uključuju i starinske brkove, uniforme, odela, bočice za vodu. U Srbiji ovakve trke za sada ne postoje.

Jedan od retkih učesnika sa naših prostora je Aleksandar Pedović, umetnik i ljubitelj vintage biciklizma. Aleksandar smatra da je u pitanju najvažnija trka vintage bicikala u svetu u kojoj je najbitnije dobro se provesti i poslati dobru poruku. Po njemu, najviše gubi onaj ko stigne prvi.

Trka se održava u oktobru u Chiantiju, a dužine variraju od 70 do 250 kilometara. Svako ko želi da pođe u ovu avanturu timski ili podrži našeg (za sada jedinog) takmičara finansijski, može kontaktirati Aleksandra putem Fejsbuka. Sa većinom pravila možete se upoznati ovde, ali evo nekoliko najbitnijih.

Da biste učestvovali u trci osim zdravstvenog sertifikata potrebno je platiti kotizaciju, obezbediti smeštaj, voziti drumski bicikl stariji od 1986. godine, prijaviti se online i naravno – otići u Italiju i uživati. Kako nam je Aleksandar rekao, broj učesnika i smeštajni kapaciteti su ograničeni i rok za prijavu uskoro ističe, pa je potrebno da se zainteresovani biciklisti i sponzori jave što pre.

Slične vesti

categoryNovosti

U toku uklanjanje ivičnjaka na uglu Krilove i Bulevara cara Lazara

05.07.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U toku je nastavak akcije koja je započeta prošle godine, kada je u dogovoru sa Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije, utvrđen plan da se uklone ivičnjaci na spojevima biciklističkih staza…

tag infrastruktura ivičnjaci
Saznaj više
categoryNovosti

10 godina Novosadske Kritične mase

27.04.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Svi vi koji činite Kritičnu masu, da li možete da verujete da je od prve novosadske KM prošlo tačno 10 godina!? Vreme brzo leti kada se zabavljate i borite za…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryAktivnosti

Nakon vožnje biciklom japanske trešnje dobile dom

07.12.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Naš biciklistički entuzijazam nagrađen je vedrom i sunčanom subotom! Sa volonterima, volonterkama i ponekim volonterčićima smo sadili japanske trešnje na Novom naselju i u dvorištu srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput”….

tag holandija opens
Saznaj više