Novosti

Podrška veteranima biciklizma u Italiji


Italijani ne bi bili to što jesu kada ne bi udahnuli u život herojsku romantiku i epiku. Biciklistička “trka” L’Eroica koja prerasta u epski doživljaj i oživljava stara vremena održava se 22. put. Trka L’Eroica je jedna od najpoznatijih i najvećih biciklističkih “trka” u kojima nije cilj stići prvi. Na “trci” se voze bicikli stariji od 1986. godine, pa nije isključeno učešće biciklista čiji su bicikli stariji od njih samih. Najmlađi učesnici u trci mogu da učestvuju već sa 16 godina.

Oprema i trka podređeni su u potpunosti oživljavanju starih vremena. Detalji na biciklistima uključuju i starinske brkove, uniforme, odela, bočice za vodu. U Srbiji ovakve trke za sada ne postoje.

Jedan od retkih učesnika sa naših prostora je Aleksandar Pedović, umetnik i ljubitelj vintage biciklizma. Aleksandar smatra da je u pitanju najvažnija trka vintage bicikala u svetu u kojoj je najbitnije dobro se provesti i poslati dobru poruku. Po njemu, najviše gubi onaj ko stigne prvi.

Trka se održava u oktobru u Chiantiju, a dužine variraju od 70 do 250 kilometara. Svako ko želi da pođe u ovu avanturu timski ili podrži našeg (za sada jedinog) takmičara finansijski, može kontaktirati Aleksandra putem Fejsbuka. Sa većinom pravila možete se upoznati ovde, ali evo nekoliko najbitnijih.

Da biste učestvovali u trci osim zdravstvenog sertifikata potrebno je platiti kotizaciju, obezbediti smeštaj, voziti drumski bicikl stariji od 1986. godine, prijaviti se online i naravno – otići u Italiju i uživati. Kako nam je Aleksandar rekao, broj učesnika i smeštajni kapaciteti su ograničeni i rok za prijavu uskoro ističe, pa je potrebno da se zainteresovani biciklisti i sponzori jave što pre.

Slične vesti

categoryAktivnosti

Novi biciklistički poligon za decu

15.11.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Đaci Osnovne škole “Đura Daničić” iz Novog Sada, su proteklog vikenda dobili svoj prvi poligon za vežbanje vožnje bicikla i saobraćajnih propisa.  Kako nas je obradovalo lepše sunčano vreme, odlučili…

tag biciklistički poligon
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: “Centar za sve”

24.07.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa je početkom ovog meseca uputila predlog nadleženim gradskim upravama za uvođenje biciklističkih staza u centru grada i to u Ulicama Jovana Subotića, Temerinska i Šafarikova. SMART studija…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Bike friendly lokacije na samo jedan klik!

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Krenuli ste do grada a ne znate kud ćete sa biciklom? Sada je za Vas tu nova Bike Friendly aplikacija koja locira parkirališta za bicikle. Novosadska biciklistička inicijativa je pokrenula program Bike Friendly…

tag bike friendly
Saznaj više