Novosti

Podrška veteranima biciklizma u Italiji


Italijani ne bi bili to što jesu kada ne bi udahnuli u život herojsku romantiku i epiku. Biciklistička “trka” L’Eroica koja prerasta u epski doživljaj i oživljava stara vremena održava se 22. put. Trka L’Eroica je jedna od najpoznatijih i najvećih biciklističkih “trka” u kojima nije cilj stići prvi. Na “trci” se voze bicikli stariji od 1986. godine, pa nije isključeno učešće biciklista čiji su bicikli stariji od njih samih. Najmlađi učesnici u trci mogu da učestvuju već sa 16 godina.

Oprema i trka podređeni su u potpunosti oživljavanju starih vremena. Detalji na biciklistima uključuju i starinske brkove, uniforme, odela, bočice za vodu. U Srbiji ovakve trke za sada ne postoje.

Jedan od retkih učesnika sa naših prostora je Aleksandar Pedović, umetnik i ljubitelj vintage biciklizma. Aleksandar smatra da je u pitanju najvažnija trka vintage bicikala u svetu u kojoj je najbitnije dobro se provesti i poslati dobru poruku. Po njemu, najviše gubi onaj ko stigne prvi.

Trka se održava u oktobru u Chiantiju, a dužine variraju od 70 do 250 kilometara. Svako ko želi da pođe u ovu avanturu timski ili podrži našeg (za sada jedinog) takmičara finansijski, može kontaktirati Aleksandra putem Fejsbuka. Sa većinom pravila možete se upoznati ovde, ali evo nekoliko najbitnijih.

Da biste učestvovali u trci osim zdravstvenog sertifikata potrebno je platiti kotizaciju, obezbediti smeštaj, voziti drumski bicikl stariji od 1986. godine, prijaviti se online i naravno – otići u Italiju i uživati. Kako nam je Aleksandar rekao, broj učesnika i smeštajni kapaciteti su ograničeni i rok za prijavu uskoro ističe, pa je potrebno da se zainteresovani biciklisti i sponzori jave što pre.

Slične vesti

categoryDogađaji

Prva nacionalna biciklistička konferencija

26.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Ubrzo nakon završetka Evropske nedelje mobilnost, i obeležavanja Dana bez automobila, aktivnosti i dešavanja definitivno ne manjkaju. Ovoga puta u fokus nam dolazi Prva nacionalna biciklistička konferencija, koja će se…

tag konferencija
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: “Dan bez automobila” i tribina “Biciklisti pitaju grad”

19.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Svake godine uoči Evropske nedelje mobilnosti, imamo taj jedan specijalan dan, a to je “Dan bez automobila”. Uoči obeležavanja tog dana, planiramo par aktivnosti da uradimo, naravno jedna od njih…

tag kritična masa biciklisti pitaju grad evropska nedelja mobilnosti
Saznaj više
categoryDogađaji

Evropska nedelja mobilnosti – Bici radionica

14.09.2022.
Autor: Marko Mazalica

16. septembra, počinje već tradicionalna Evropska nedelja mobilnosti, nedelja tokom koje mnogi evropski gradovi podstiču svoje građane da u svrhu smanjenja zagađenja i globalnog zagrevanja, koriste alternativne vrste prevoza. Kao…

tag evropska nedelja mobilnosti radionica
Saznaj više