Novosti

NSBI učestvovala na stručnom skupu o bezbednosti biciklista


Predstavnici Novosadske biciklističke inicijative, predsednik udruženja Marko Mazalica i predsednik skupštine udruženja Nikola Veselinović, učestvovali su na stručnom skupu o bezbednosti biciklista, motociklista i traktorista pod nazivom “Vozi bezbedno-poštuj propise” u organizaciji Udruženja policajaca i građana “Bezbedna zajednica” koji je održan u utorak 31.10. 

Na skupu su pored predstavnika, studenata i profesora sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu učestvovali i predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, te predstavnici Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju.

Jedna od glavnih tema bila je bezbednost najranjivijih učesnika u saobraćaju odnosno biciklista, a u sklopu ove teme okupljeni su ponovo iskoristili priliku da spomenu uvođenje obaveznih prsluka za bicikliste.

Nikola Veselinović je ispred našeg udruženja istakao da prsluci ne utiču na povećanje bezbednosti biciklista iz više razloga. Pre svega, mnogobrojna istraživanja iz EU ali i širom sveta pokazala su da uvođenjem obaveznih prsluka opada broj biciklista, čime se smanjuje njihova bezbednost, jer se bezbednost ranjivih učesnika u saobraćaju ogleda i kroz prizme brojeva – što je više biciklista na ulicama našeg grada, vozači će više obraćati pažnju na njih čime će se smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, istakao je Nikola. Takođe, kako je naglasio, ako već zakonski imamo uređeno pitanje vidljivosti biciklista, a to su obavezna svetla na biciklu (napred belo, nazad crveno), zašto onda ne sprovodimo postojeće zakonske propise i kroz edukativne aktivnosti, promociju poput podele svetala kojom se Novosadska biciklistička inicijativa bavi već godinama, te praćenjem poštovanja zakonskih propisa, ne utičemo na povećanje osvetljenih biciklista na ulicama. Nasuprot tome, stručna javnost konstantno bez obrazloženja i utemeljenja prakse u zajednici forsira obavezne prsluke za bicikliste i time rizikuje dugogodišnji rad i napor biciklističkih udruženja u Srbiji na polju razvoja i unapređenja biciklističkog saobraćaja, infrastrukture i bezbednosti.

Iako su pritisci za uvođenje obaveznih prsluka za bicikliste već godinama u nazad veoma jaki, biciklistička udruženja u Srbiji – Novosadska biciklistička inicijativa, Ulice za bicikliste i Sigurne staze Bor, uspešno odolevaju i zahvaljujući svojoj stručnosti i kredibilitetu, te naučnim radovima i istraživanjima, uspevaju da zaštitna oprema ne utiče na povećanje bezbednosti biciklista, i da samo kvalitetno dizajnirana i izgrađena infrastruktura može povećati bezbednost, kako biciklista, tako i dece, njihovih roditelja, osoba sa invaliditetom i pešaka.

Slične vesti

categoryNovosti

Bicikl i moda

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Mislim da se isplati sav trud, odnosno potreba biciklista u Novom Sadu da na svojim bici stazama trube pešacima koji je prelaze ne osvrćući se ni levo, a kamoli desno….

tag bici moda
Saznaj više
categoryNovosti

Besplatni bicikl taksi hit u Turskoj

01.02.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U severozapadnoj turskoj provinciji Kirklareli, biciklističke rikše nalik taksiju postale su velika atrakcija. U borbi protiv klimatskih promena i poboljšanju položaja slabo mobilnih osoba, Turci su se okrenuli električnim biciklima….

tag bici taksi
Saznaj više
categoryDogađaji

U udesu kod Bačkog Petrovca poginuo biciklista

20.02.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U udesu koji se dogodio u subotu uveče između Maglića i Bačkog Petrovca stradao je biciklista. Biciklista je stradao kada je vozač mercedesa izgubio kontrolu nad vozilom i naleteo na…

tag infrastruktura drzavna revizorska institucija nesreća
Saznaj više