Novosti

NSBI učestvovala na stručnom skupu o bezbednosti biciklista


Predstavnici Novosadske biciklističke inicijative, predsednik udruženja Marko Mazalica i predsednik skupštine udruženja Nikola Veselinović, učestvovali su na stručnom skupu o bezbednosti biciklista, motociklista i traktorista pod nazivom “Vozi bezbedno-poštuj propise” u organizaciji Udruženja policajaca i građana “Bezbedna zajednica” koji je održan u utorak 31.10. 

Na skupu su pored predstavnika, studenata i profesora sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu učestvovali i predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, te predstavnici Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju.

Jedna od glavnih tema bila je bezbednost najranjivijih učesnika u saobraćaju odnosno biciklista, a u sklopu ove teme okupljeni su ponovo iskoristili priliku da spomenu uvođenje obaveznih prsluka za bicikliste.

Nikola Veselinović je ispred našeg udruženja istakao da prsluci ne utiču na povećanje bezbednosti biciklista iz više razloga. Pre svega, mnogobrojna istraživanja iz EU ali i širom sveta pokazala su da uvođenjem obaveznih prsluka opada broj biciklista, čime se smanjuje njihova bezbednost, jer se bezbednost ranjivih učesnika u saobraćaju ogleda i kroz prizme brojeva – što je više biciklista na ulicama našeg grada, vozači će više obraćati pažnju na njih čime će se smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, istakao je Nikola. Takođe, kako je naglasio, ako već zakonski imamo uređeno pitanje vidljivosti biciklista, a to su obavezna svetla na biciklu (napred belo, nazad crveno), zašto onda ne sprovodimo postojeće zakonske propise i kroz edukativne aktivnosti, promociju poput podele svetala kojom se Novosadska biciklistička inicijativa bavi već godinama, te praćenjem poštovanja zakonskih propisa, ne utičemo na povećanje osvetljenih biciklista na ulicama. Nasuprot tome, stručna javnost konstantno bez obrazloženja i utemeljenja prakse u zajednici forsira obavezne prsluke za bicikliste i time rizikuje dugogodišnji rad i napor biciklističkih udruženja u Srbiji na polju razvoja i unapređenja biciklističkog saobraćaja, infrastrukture i bezbednosti.

Iako su pritisci za uvođenje obaveznih prsluka za bicikliste već godinama u nazad veoma jaki, biciklistička udruženja u Srbiji – Novosadska biciklistička inicijativa, Ulice za bicikliste i Sigurne staze Bor, uspešno odolevaju i zahvaljujući svojoj stručnosti i kredibilitetu, te naučnim radovima i istraživanjima, uspevaju da zaštitna oprema ne utiče na povećanje bezbednosti biciklista, i da samo kvalitetno dizajnirana i izgrađena infrastruktura može povećati bezbednost, kako biciklista, tako i dece, njihovih roditelja, osoba sa invaliditetom i pešaka.

Slične vesti

categoryNovosti

Koliko hlad znači ovih dana?

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Traženje hlada na novosadskim ulicama postalo je veoma popularna igra tokom poslednjih dana. Avgust je doneo nezapamćene vreline, pretvarajući mnoge delove Novog Sada u užarene zone gde je postalo gotovo…

tag planiranje urbanizam hlad
Saznaj više
categoryDogađaji

Krug napravi – vazduh popravi

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Sredinom oktobra 2014. godine NSBI je započela projekat “Krug napravi – vazduh popravi”. Ovaj projekat će uvesti nova biciklistička parking mesta koristeći postojeću infrastrukturu, tako što će se na postojeće…

tag parking
Saznaj više
categoryNovosti

NSBI postala članica CIVINET mreže

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) postala je danas, u svojstvu posmatrača, 44. članica mreže “CIVINET Slovenija-Hrvatska“. “CIVINET Slovenija-Hrvatska” je regionalna mreža gradova i ostalih relevantnih aktora koja je posvećenja implementaciji integralnih strategija za…

Saznaj više