Događaji

Kritična masa: “Dan bez automobila 2023.” i tribina “Biciklisti pitaju grad”


Još jedna Kritična masa je pred nama, a ovog meseca će biti održana u sklopu Evropske nedelje mobilnosti, 22. septembra, na Dan bez automobila. 

Ove godine u fokusu je ušteda energije, a bicikl definitivno dokazuje da je kao prevozno sredstvo je idealan način da uštedimo energiju, bilo da je električna ili dobijena iz fosilnih goriva. 

Svetski Dan bez automobila se u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja traje od 16. do 22. septembra, obeležava godinama u nazad svakog 22. septembra. Gradovi širom sveta, a posebno Evrope sprovode različite mere i aktivnosti kako bi obeležili ovaj dan i pokazali svoje uspehe u prilagođavanju infrastrukture pešacima i biciklistima ali i smanjenje zagađenja u svojim sredinama. Neki od gradova na ovaj dan zatvaraju pojedine ulice za motorni saobraćaj pokazujući značaj proširenja pešačkih zona u gradovima, drugi podstiču građane da taj dan više voze bicikl, pešače i koriste javni prevoz.

Označi da dolaziš na Kritičnu masu na linku!

Mi svake godine na ovaj dan organizujemo Kritičnu masu, a već 6 godina u nazad Grad Novi Sad nakon vožnje organizuje tribinu Biciklisti pitaju grad na kojoj građani imaju priliku da postave pitanja direktno predstavnicima grada a koja se tiču biciklističkog saobraćaja i infrastrukture, bezbednosti biciklista, zakona i svih problema koji se tiču nas i naših dvotočkaša.

Tako ćemo i ove godine obeležiti za nas ovaj veoma važan datum, vožnjom kroz Novi Sad. Okupljanje je u 17 časova u Limanskom parku na Subinom platou. Provozaćemo se kroz Šekspirovu, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Bulevar Mihajla Pupina, Jevrejsku, Bulevar oslobođenja, Bulevar Jaše Tomića, Rumenačku i Hajduk Veljkovu a završavamo na platou kod glavnog ulaza Sajma gde sledi već dobro poznata tribina Biciklisti pitaju grad.

Bilo da ste na biciklu, skejtu, rolerima ili trotinetu, pozivamo vas da nam se pridružite u ovoj vožnji kako bi zajedno pokazali da je Novi Sad lepši i zabavniji bez automobila i zagađenja i kako bi poslali poruku da je bicikl odličan način da uštedimo energiju.

Događaj organizuje Novosadska biciklistička inicijativa u saradnji sa EU info point Novi Sad i Omladinskim savezom udruženja OPENS u okviru programa “Mladi u Centru održive zajednice” koji se finansira od strane Gradske uprave za sport i omladinuKancelarije za mlade. Tribina se organizuje u saradnji sa Centrom za unapređenje bezbednosti saobraćaja a podržana je od strane Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

Autorka grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

OPREZ! Radovi u toku – vozite bicikl!

16.03.2023.
Autor: Marko Mazalica

Prošlogodišnje saobraćajne gužve usled izvođenja radova na sanaciji kolovoznih površina u Novom Sadu, čini se, nastaviće se i u ovoj godini. Nedavno delimično zatvaranje Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Holandskom diplomati koji vožnjom bicikla pomaže roditelje dece obolele od raka ukraden bicikl

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Holandskom diplomati u Beogradu Ivaru Skirsu (Ivar Scheers) koji promotivnom vožnjom bicikla od Holandije do Srbije pomaže nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR ukraden je bicikl. Bicikl čija je procenjena…

tag krađa bicikla
Saznaj više
categoryNovosti

Biciklisti vedri i srećni ljudi

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kao i većini dece, i meni su san i želja bili da učinim nešto značajno, dobro i veliko po čemu bih ostao upamćen. Naravno, u mašti je to uvek kreirano…

Saznaj više