Aktivnosti

“Novi Sad – tako blizu a tako daleko” – dokle smo stigli i šta dalje želimo?


Održana je izložba fotografija “Novi Sad – tako blizu a tako daleko”, sa ciljem da se uporedi sadašnje stanje biciklističke infrastrukture sa stanjem od pre nekoliko godina.

Novi Sad je u poslednih pet godina aktivno počeo da ulaže sredstva u obnovu i izgradnju biciklističke inrastrukture. To potvrđuju i izdvojena sredstva u budžetu – 2015. godine za rekonstrukciju biciklističke infrastrukture izdvojeno je tačno 0 dinara, dok je budžet za 2022. iznosio čak 50 miliona dinara, i to samo za održavanje biciklističke infrastrukture. Na to se dodaju i sredstva za kapitalne projekte kao što je rekonstrukcija Futoške ulice i Futoškog puta, izgradnja nove staze nasipom do Futoga, inovacija tehničke dokumentacije za stazu na nasipu do Rumenke uz kanal DTD, te novi projekti poput postavljanja spratnog parkinga za bicikle sa nadstrešnicom. Svi ovi projekti ali i veća izdvajanja u budžetu govore u prilog sve većoj promociji bicikla kao održivog i ekološkog prevoznog sredstva.

Međutim, iako se sprovodi sve više projekata, postavljamo pitanje: Dokle je Novi Sad stigao, i gde dalje želi da ide?

Bez obzira na velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu, sve više novih i rekonstruisanih biciklističkih staza, Novi Sad se svakodnevno suočava sa velikim saobraćajnim gužvama. Iako broj biciklista iz godine u godinu raste, sa porastom broja stanovnika raste i broj automobila na ulicama. Zbog toga ne možemo da se ne zapitamo: Da li Novi Sad ide u dobrom pravcu? Da li je toliki broj motornih vozila održiv za grad veličine i konstitucije Novog Sada, i šta je potrebno da uradimo kako bi promenili saobraćajnu politiku a samim tim i navike sugrađana da koriste alternativne vrste prevoza – bicikl, javni prevoz, i slično?

Novi Sad je kao stvoren za vožnju bicikla. Veći deo grada pokriven je biciklističkim stazama, u mnogim delovima uvedene su zone sa ograničenjem brzina – 30 i zone usporenog saobraćaja, sve više se ulaže u biciklističku infrastrukturu, a zadnjih deset godina ima mnogo aktivnih dešavanja i projekata na polju promocije bicikla kao prevoznog sredstva. Uz sve navedeno, primetna je i sve veća podrška grada u promociji bicikla, izdvajanjem sredstava za subvencionisanje kupovine bicikla, unapređenjem biciklističke infrastrukture, novim projektima i sl.

Iako u pogledu biciklističkog saobraćaja i infrastrukture još nismo stigli do nivoa najrazvijenijih Evropskih gradova poput Amsterdama, Beča, Pariza i njima sličnih, na dobrom smo putu da taj nivo uskoro postignemo. 

Izložbu fotografija “Novi Sad – tako blizu a tako daleko” podržao je Savez omladinskih udruženja OPENS. Sponzor izložbe je Invictabike shop.

Slične vesti

categoryDogađaji

Kritična masa: Nasip je za bicikliste!

20.02.2024.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Dragi novosadski biciklisti, posle četvoromesečne pauze, Kritična masa ponovo vozi ulicama našeg grada! Ovaj put sa veoma važnom temom: “Nasip je za bicikliste!” Prošle godine je završena izgradnja kompletne deonice…

tag kritična masa infrastruktura eurovelo nasip
Saznaj više
categoryAktivnosti

Korzo na dva točka

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Biciklistička vožnja „Kritična masa“ okuplja i ovog petka više stotina Novosađana sa ciljem druženja i popularizacije vožnje bicikla. Prepoznatljiva među svim generacijama Novosađana, „Kritična masa“ održava se u Novom Sadu…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryDogađaji

Bici moda startup

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa će uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu, Kancelarije za mlade u Novom Sadu sprovesti projekat pod nazivom „Bici kultura“ čiji je cilj povećanje podrške stvaralaštvu…

tag bici kultura bici moda biciklana fest
Saznaj više