Događaji

Kritična masa: “Vreme ide ali biciklisti stoje”


Dragi naši Novosađani, prošlog meseca smo napravili jedan krug nasipom do Veternika i nazad za Novi Sad, skretajući pažnju na dugogodišnji problem narušene bezbednosti biciklista na nasipu.

Ovog meseca skrećemo pažnju na velik višedecenijski problem nedostatka biciklističke infrastrukture u Petrovaradinu. Zadnjih nekoliko godina primetna je intenzivna urbanizacija Petrovaradina, koju na žalost ne prati adekvatno uređenje komunalne i saobraćajne infrastrukture. Najveći problem predstavlja nepostojanje biciklističke infrastrukture u ovom naselju, dok dodatni akcenat na narušenu bezbednost biciklista daje i visok intenzitet motornog putničkog i tranzitnog saobraćaja koji prolazi kroz Petrovaradin. Velik broj kamiona i dostavnih vozila kao i njihove velike brzine kretanja svakako ne predstavljaju bezbedno okruženje za bicikliste, a nepostojanje biciklističke infrastrukture dodatno otežava kretanje biciklistima kroz ovo naselje.

Novosadska biciklistička inicijativa je godinama apelovala na ovaj problem a građani su poslednjih nekoliko godina obavljivali predloge za izgradnju infrastrukture u Petrovaradinu.

Sve veći broj sugrađana koristio bi bicikl za dolazak do Novog Sada ili generalno za kretanje po Petrovaradinu, međutim problem koji spominjemo ih u tome sprečava.

Ovim putem upućujemo apel nadležnim gradskim institucijama za preduzimanje svih potrebnih i hitnih mera za obezbeđivanje biciklističke infrastrukture u Petrovaradinu, kako bi se sugrađanima omogućilo korišćenje bicikla i kako bi se njihova bezbednost tokom bicikliranja povećala.

Zato i ovog meseca vozimo Kritičnu masu. Okupljanje je u Limanskom parku na Subinom platou u 16:30 časova, a polazak u 17 časova. Krećemo se ulicama Narodnog fronta, Fruškogorska, Dr Ilije Đuričića, Dr Sime Miloševića, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Trg neznanog junaka, Varadinski most, te Beogradskom ulicom prolazimo podno Petrovaradinske tvrđave, potom nastavljamo Preradovićevom i Reljkovićevom, preko Železničkog mosta spuštamo se na Beogradski kej i kroz Marka Miljanova i Đorđa Rajkovića završavamo ispred Kulturne stanice Svilara na Podbari.

Dođite da zajedno pošaljemo jasnu poruku da je građanima Petrovaradina potrebna biciklistička infrastruktura za bezbednije bicikliranje i kretanje po gradu. Događaj je otvorenog karaktera i namenjen sugrađanima svih uzrasta koji imaju bicikl, rolere, skejt, trotinet i sl.

Prijavi se na Facebook event: https://fb.me/e/5cyjFXPZe

Vizual uradila: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

Za neosvetljen bicikl moguća kazna do 1.600 eura ili 15 dana zatvora

24.06.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Previd ili namera? Oko 80% biciklista u Srbiji noću ne koristi svetlo, što bi u nekim slučajevima moglo da ih košta oko 1.600 eura ili 15 dana zatvora. Prema jednom…

tag svetlo saobraćajne kazne
Saznaj više
categoryNovosti

Prvi put otkazana novosadska Kritična masa

25.05.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Poznatu novosadsku biciklističku vožnju najavljenu za subotu 27. maj, otkazujemo prvi put od početka održavanja 2012. godine. Kritična masa okuplja redovno više stotina svakodnevnih biciklista i tema ove vožnje trebalo…

tag kritična masa bezbednost
Saznaj više
categoryNovosti

Bicikl i moda

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Mislim da se isplati sav trud, odnosno potreba biciklista u Novom Sadu da na svojim bici stazama trube pešacima koji je prelaze ne osvrćući se ni levo, a kamoli desno….

tag bici moda
Saznaj više