Događaji

Kritična masa: “Vreme ide ali biciklisti stoje”


Dragi naši Novosađani, prošlog meseca smo napravili jedan krug nasipom do Veternika i nazad za Novi Sad, skretajući pažnju na dugogodišnji problem narušene bezbednosti biciklista na nasipu.

Ovog meseca skrećemo pažnju na velik višedecenijski problem nedostatka biciklističke infrastrukture u Petrovaradinu. Zadnjih nekoliko godina primetna je intenzivna urbanizacija Petrovaradina, koju na žalost ne prati adekvatno uređenje komunalne i saobraćajne infrastrukture. Najveći problem predstavlja nepostojanje biciklističke infrastrukture u ovom naselju, dok dodatni akcenat na narušenu bezbednost biciklista daje i visok intenzitet motornog putničkog i tranzitnog saobraćaja koji prolazi kroz Petrovaradin. Velik broj kamiona i dostavnih vozila kao i njihove velike brzine kretanja svakako ne predstavljaju bezbedno okruženje za bicikliste, a nepostojanje biciklističke infrastrukture dodatno otežava kretanje biciklistima kroz ovo naselje.

Novosadska biciklistička inicijativa je godinama apelovala na ovaj problem a građani su poslednjih nekoliko godina obavljivali predloge za izgradnju infrastrukture u Petrovaradinu.

Sve veći broj sugrađana koristio bi bicikl za dolazak do Novog Sada ili generalno za kretanje po Petrovaradinu, međutim problem koji spominjemo ih u tome sprečava.

Ovim putem upućujemo apel nadležnim gradskim institucijama za preduzimanje svih potrebnih i hitnih mera za obezbeđivanje biciklističke infrastrukture u Petrovaradinu, kako bi se sugrađanima omogućilo korišćenje bicikla i kako bi se njihova bezbednost tokom bicikliranja povećala.

Zato i ovog meseca vozimo Kritičnu masu. Okupljanje je u Limanskom parku na Subinom platou u 16:30 časova, a polazak u 17 časova. Krećemo se ulicama Narodnog fronta, Fruškogorska, Dr Ilije Đuričića, Dr Sime Miloševića, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Trg neznanog junaka, Varadinski most, te Beogradskom ulicom prolazimo podno Petrovaradinske tvrđave, potom nastavljamo Preradovićevom i Reljkovićevom, preko Železničkog mosta spuštamo se na Beogradski kej i kroz Marka Miljanova i Đorđa Rajkovića završavamo ispred Kulturne stanice Svilara na Podbari.

Dođite da zajedno pošaljemo jasnu poruku da je građanima Petrovaradina potrebna biciklistička infrastruktura za bezbednije bicikliranje i kretanje po gradu. Događaj je otvorenog karaktera i namenjen sugrađanima svih uzrasta koji imaju bicikl, rolere, skejt, trotinet i sl.

Prijavi se na Facebook event: https://fb.me/e/5cyjFXPZe

Vizual uradila: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

Usvojen predlog NSBI za poboljšanje bezbednosti biciklista na Bulevaru oslobođenja

01.07.2024.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Posle nekoliko incidentnih situacija između biciklista i vozača motornih vozila, na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Ulice Danila Kiša, a zbog preblizu postavljenog parkinga zoni raskrsnice koji su smanjivali preglednost u…

tag novisad bicikl parking bezbednost infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Akcija mapiranja oštećenja biciklističke infrasturkture

10.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Još jedna uspešna godina je iza nas, prepuna radova na biciklističkim stazama. Krajem 2022. započeli smo akciju mapiranja problema i oštećenja na biciklističkim stazama u Novom Sadu, koju smo završili…

tag infrastruktura opens mapiranje
Saznaj više
categoryAktivnosti

Dan izazova “Samo ne autom”

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Vreme je za takmičenje! Ko će više, ko će duže? Jedan dan, jedna aplikacija, tvoja ekipa i sva prevozna sredstva koja ne troše gorivo – bicikl, trotinet, skejt, roleri, monocikl,…

tag dan bez automobila evropska nedelja mobilnosti samo ne autom
Saznaj više