Događaji

Kritična masa: “Dan bez automobila” i tribina “Biciklisti pitaju grad”


Svake godine uoči Evropske nedelje mobilnosti, imamo taj jedan specijalan dan, a to je “Dan bez automobila”. Uoči obeležavanja tog dana, planiramo par aktivnosti da uradimo, naravno jedna od njih je i upravo Kritična masa, na koju gotovo svaki put dođe pregršt građana svih uzrasta. Dok je druga, tribina “Biciklisti pitaju grad”.

Kritična masa za cilj ima da skrene pažnju na bicikliste kao učesnike u saobraćaju. Da iznese one probleme koje najviše tište bicikliste, bilo to infrastruktura koja nije bezbedna, ili infrastruktura koja ne postoji kao i bezbednosne elemente u vidu saobraćajne siganlizacije, horizontalnih oznaka i obeleženih prelaza. Takođe, jedan od ciljeva i jeste upravo promocija bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstava. Da li to bio prevoz od kuće do posla, ili možda do škole, na trening, na kafu sa prijateljima, bicikl je upravo to prevozno sredstvo koje sa lakoćom pređe potrebnu distancu. I možda najbitniji aspekt, pozitivno utiče na vaše zdravlje.

Kao i ranije, početak vožnje je u 17h u trajanju od 1h, prosečnom brzinom od 10km/h. Možda najbitniji aspekt je upravo i bezbednost svih učesnika. Cela vožnja će ići uz pratnju pripadnika MUP-a kao i naših redara koji pomažu tokom cele vožnje. Ruta ovog puta kreće sa Subinog platoa, u Limanskom parku, i kretaće se dalje ulicama: Bulevar oslobođenja, Bulevar Cara Lazara, Bulevar Evrope, Hadži Ruvimova, Braće Popović, Bulevar kralja Petra I, Bulevar oslobođenja, Jevrejska, Bulevar Mihajla Pupina, Žarka Zrenjanina, Stražilovska, Bulevar Cara Lazara gde vožnju završavamo kod zapadnog službenog ulaza SPENS-a.

Ovog puta, nakon vožnje imamo jedno dodatno dešavanje. Tradicionalnu tribinu “Biciklisti pitaju grad”. Sa početkom u 18:15, priliku da postave pitanje našim gostima imaće svi koji se zateknu na samom kraju vožnje. Ideja tribine je da obezbedi priiku građanima da postave neko pitanje koje njih najviše tišti, da li to bilo vezano za bezbednost, infrastrukturu ili dalje planove. Na tribini će biti predstavnici iz Agencije za bezbednost saobraćaja, Saobraćajne policije, Uprave za saobraćaj i puteve, Uprave za gradjevinsko zemljište i investicije i predstavnik Novosadske biciklističke inicijative.

Nadamo se da ćete se i ovog puta pridružiti vožnji kao i tribini, i time zajedno sa nama obeležili Evropsku nedelju mobilnosti i Dana bez automobila.

Facebook prijava: https://www.facebook.com/events/5737094359654668

Autor grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryDogađaji

Prva nacionalna biciklistička konferencija

26.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Ubrzo nakon završetka Evropske nedelje mobilnost, i obeležavanja Dana bez automobila, aktivnosti i dešavanja definitivno ne manjkaju. Ovoga puta u fokus nam dolazi Prva nacionalna biciklistička konferencija, koja će se…

tag konferencija
Saznaj više
categoryDogađaji

Evropska nedelja mobilnosti – Bici radionica

14.09.2022.
Autor: Marko Mazalica

16. septembra, počinje već tradicionalna Evropska nedelja mobilnosti, nedelja tokom koje mnogi evropski gradovi podstiču svoje građane da u svrhu smanjenja zagađenja i globalnog zagrevanja, koriste alternativne vrste prevoza. Kao…

tag evropska nedelja mobilnosti radionica
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: “Most koji nas (ne)spaja”

23.08.2022.
Autor: Jelisaveta Zubac

Polako nam prolaze i letnji dani ali ne i letnje vrućine. Pozivamo vas da poslednje dane u mesecu avgustu, pred početak školske godine, ispitnog roka ili pak sasvim običnog petka…

tag kritična masa most slobode
Saznaj više