Događaji

Kritična masa: “Dan bez automobila” i tribina “Biciklisti pitaju grad”


Svake godine uoči Evropske nedelje mobilnosti, imamo taj jedan specijalan dan, a to je “Dan bez automobila”. Uoči obeležavanja tog dana, planiramo par aktivnosti da uradimo, naravno jedna od njih je i upravo Kritična masa, na koju gotovo svaki put dođe pregršt građana svih uzrasta. Dok je druga, tribina “Biciklisti pitaju grad”.

Kritična masa za cilj ima da skrene pažnju na bicikliste kao učesnike u saobraćaju. Da iznese one probleme koje najviše tište bicikliste, bilo to infrastruktura koja nije bezbedna, ili infrastruktura koja ne postoji kao i bezbednosne elemente u vidu saobraćajne siganlizacije, horizontalnih oznaka i obeleženih prelaza. Takođe, jedan od ciljeva i jeste upravo promocija bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstava. Da li to bio prevoz od kuće do posla, ili možda do škole, na trening, na kafu sa prijateljima, bicikl je upravo to prevozno sredstvo koje sa lakoćom pređe potrebnu distancu. I možda najbitniji aspekt, pozitivno utiče na vaše zdravlje.

Kao i ranije, početak vožnje je u 17h u trajanju od 1h, prosečnom brzinom od 10km/h. Možda najbitniji aspekt je upravo i bezbednost svih učesnika. Cela vožnja će ići uz pratnju pripadnika MUP-a kao i naših redara koji pomažu tokom cele vožnje. Ruta ovog puta kreće sa Subinog platoa, u Limanskom parku, i kretaće se dalje ulicama: Bulevar oslobođenja, Bulevar Cara Lazara, Bulevar Evrope, Hadži Ruvimova, Braće Popović, Bulevar kralja Petra I, Bulevar oslobođenja, Jevrejska, Bulevar Mihajla Pupina, Žarka Zrenjanina, Stražilovska, Bulevar Cara Lazara gde vožnju završavamo kod zapadnog službenog ulaza SPENS-a.

Ovog puta, nakon vožnje imamo jedno dodatno dešavanje. Tradicionalnu tribinu “Biciklisti pitaju grad”. Sa početkom u 18:15, priliku da postave pitanje našim gostima imaće svi koji se zateknu na samom kraju vožnje. Ideja tribine je da obezbedi priiku građanima da postave neko pitanje koje njih najviše tišti, da li to bilo vezano za bezbednost, infrastrukturu ili dalje planove. Na tribini će biti predstavnici iz Agencije za bezbednost saobraćaja, Saobraćajne policije, Uprave za saobraćaj i puteve, Uprave za gradjevinsko zemljište i investicije i predstavnik Novosadske biciklističke inicijative.

Nadamo se da ćete se i ovog puta pridružiti vožnji kao i tribini, i time zajedno sa nama obeležili Evropsku nedelju mobilnosti i Dana bez automobila.

Facebook prijava: https://www.facebook.com/events/5737094359654668

Autor grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

Tribina i promocija knjige poznate cikloturistkinje

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Cikloturistkinja Snežana Radojičić održaće promociju svog putopisnog romana u petak, 26.09., u klubu „Quarter“ (Bulevar Despota Stefana 5, Kineska četvrt), u 18:30 časova. Knjiga „Zakotrljaj me oko sveta“ govori o…

tag cikloturizam
Saznaj više
categoryNovosti

NSBI od sad i na Viberu

02.09.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Ako želite da prvi saznajete biciklističke vesti, uvek budete u toku sa tim šta se dešava u bici zajednici Novog Sada, povežite se sa Novosadskom biciklističkom inicijativom na Viberu. Saznaćete…

Saznaj više
categoryNovosti

Od 12 sati danas otvorene prijave za dodelu podsticaja za bicikle

25.06.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Spremite se! Poslednje pripreme su u toku – poslednjeg petka u mesecu u 12 časova, otvorićemo prijave za dodelu podsticaja za kupovinu bicikala. Prijave su elektronske i građane mogu da se prijave putem…

tag subvencije
Saznaj više