Događaji

Kritična masa: “Dan bez automobila” i tribina “Biciklisti pitaju grad”


Svake godine uoči Evropske nedelje mobilnosti, imamo taj jedan specijalan dan, a to je “Dan bez automobila”. Uoči obeležavanja tog dana, planiramo par aktivnosti da uradimo, naravno jedna od njih je i upravo Kritična masa, na koju gotovo svaki put dođe pregršt građana svih uzrasta. Dok je druga, tribina “Biciklisti pitaju grad”.

Kritična masa za cilj ima da skrene pažnju na bicikliste kao učesnike u saobraćaju. Da iznese one probleme koje najviše tište bicikliste, bilo to infrastruktura koja nije bezbedna, ili infrastruktura koja ne postoji kao i bezbednosne elemente u vidu saobraćajne siganlizacije, horizontalnih oznaka i obeleženih prelaza. Takođe, jedan od ciljeva i jeste upravo promocija bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstava. Da li to bio prevoz od kuće do posla, ili možda do škole, na trening, na kafu sa prijateljima, bicikl je upravo to prevozno sredstvo koje sa lakoćom pređe potrebnu distancu. I možda najbitniji aspekt, pozitivno utiče na vaše zdravlje.

Kao i ranije, početak vožnje je u 17h u trajanju od 1h, prosečnom brzinom od 10km/h. Možda najbitniji aspekt je upravo i bezbednost svih učesnika. Cela vožnja će ići uz pratnju pripadnika MUP-a kao i naših redara koji pomažu tokom cele vožnje. Ruta ovog puta kreće sa Subinog platoa, u Limanskom parku, i kretaće se dalje ulicama: Bulevar oslobođenja, Bulevar Cara Lazara, Bulevar Evrope, Hadži Ruvimova, Braće Popović, Bulevar kralja Petra I, Bulevar oslobođenja, Jevrejska, Bulevar Mihajla Pupina, Žarka Zrenjanina, Stražilovska, Bulevar Cara Lazara gde vožnju završavamo kod zapadnog službenog ulaza SPENS-a.

Ovog puta, nakon vožnje imamo jedno dodatno dešavanje. Tradicionalnu tribinu “Biciklisti pitaju grad”. Sa početkom u 18:15, priliku da postave pitanje našim gostima imaće svi koji se zateknu na samom kraju vožnje. Ideja tribine je da obezbedi priiku građanima da postave neko pitanje koje njih najviše tišti, da li to bilo vezano za bezbednost, infrastrukturu ili dalje planove. Na tribini će biti predstavnici iz Agencije za bezbednost saobraćaja, Saobraćajne policije, Uprave za saobraćaj i puteve, Uprave za gradjevinsko zemljište i investicije i predstavnik Novosadske biciklističke inicijative.

Nadamo se da ćete se i ovog puta pridružiti vožnji kao i tribini, i time zajedno sa nama obeležili Evropsku nedelju mobilnosti i Dana bez automobila.

Facebook prijava: https://www.facebook.com/events/5737094359654668

Autor grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

Ko će dodeljivati prolećnu turu podsticaja za bicikle u Novom Sadu?

20.02.2022.
Autor: Marko Trifkovic

Gradska uprava za zaštitu životne sredine objavila je preliminarnu rang listu organizacija, od kojih će jedna dodeljivati podsticaje za nabavku novih bicikala početkom ove godine. Prolećna tura podsticaja trebalo bi da bude završena do…

tag subvencije
Saznaj više
categoryNovosti

Objavljene prijave za gradove domaćine Velo-city konferencije za 2027. godinu

24.04.2024.
Autor: Marko Mazalica

Evropska federacija biciklista (European Cyclist’s Federation ECF) je zvanično objavila početak prijava za gradove domaćine Velo-city konferencije za 2027. godinu. Svi zainteresovani gradovi mogu se prijaviti na mejl velo-city@ecf.com slanjem…

tag konferencija ecf novi sad velo-city
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: “Kuda dalje?”

25.06.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Iako sa razvijenom biciklističkom infrastrukturom, novosadski biciklisti se ipak suočavaju sa raznim problemima, od pešaka na biciklističkim stazama, preko parkiranih automobila pa sve do nedostatka biciklističkih staza u gradu i…

tag kritična masa
Saznaj više