Javno zagovaranje

Javno zagovaranje je ključna aktivnost Novosadske biciklističke inicijative koja ima za cilj da unapredi uslove za bicikliste u našem gradu. Kroz ovu aktivnost, trudimo se da osiguramo da se glas biciklista čuje i da se njihove potrebe prepoznaju i uvaže u procesu donošenja odluka.

Šta je Javno Zagovaranje?

Javno zagovaranje predstavlja proces u kojem se zalažemo za promene koje će poboljšati kvalitet života biciklista i celokupne zajednice. To uključuje rad sa donosiocima odluka, javnim institucijama, kao i sa građanima, kako bi se promovisali bicikliranje i održiva mobilnost.

Kako Funkcioniše Javno Zagovaranje?

  1. Identifikacija Problema: Prvi korak je prepoznavanje problema sa kojima se biciklisti suočavaju u svakodnevnom životu. To može biti nedostatak biciklističkih staza, neadekvatna signalizacija, manjak parking prostora za bicikle ili ugrožena bezbednost biciklista.
  2. Istraživanje i Analiza: Nakon identifikacije problema, sprovodimo istraživanja i analize kako bismo prikupili relevantne podatke. Ovo nam pomaže da bolje razumemo uzroke problema i da predložimo efikasna rešenja.
  3. Dijalog sa Donosiocima Odluka: Kroz različite aktivnosti kao što su sastanci, javni skupovi, radionice i javne tribine, razgovaramo sa predstavnicima vlasti i građanima i donosimo naše predloge i inicijative. Naš cilj je da uspostavimo konstruktivan dijalog i da zajednički radimo na unapređenju biciklističke infrastrukture i saobraćaja.
  4. Podizanje Svesti: Organizujemo kampanje i događaje kako bismo informisali i edukovali građane o važnosti bicikliranja. Na ovaj način, povećavamo podršku javnosti za naše inicijative i podstičemo veći broj ljudi da koriste bicikl kao prevozno sredstvo.
  5. Pratnja i Evaluacija: Pratimo napredak naših inicijativa i evaluiramo njihove rezultate. Na osnovu povratnih informacija i novih izazova, prilagođavamo naše strategije kako bismo bili još efikasniji u budućnosti.

Naše Uspešne Inicijative

NSBI je već postigla značajne rezultate kroz javno zagovaranje. Neke od naših najuspešnijih inicijativa uključuju izgradnju novih biciklističkih staza, postavljanje dodatnih parking mesta za bicikle, rekonstrukciju postojećih biciklističkih staza, uklanjanje ivičnjaka na prelazima biciklističkih staza preko kolovoza, izgradnja usporivača brzina (ležećih policajaca i platformi na prelazima) radi povećanja bezbednosti pešaka i biciklista i mnoge druge.

Pozivamo sve građane da nam se pridruže u našem zalaganju za bolje biciklističke uslove. Vaše ideje, sugestije, podrška i donacije su nam od velikog značaja. Zajedno možemo stvoriti sigurniji, zdraviji i održiviji Novi Sad.


Podrži udruženje za bolje javno zagovaranje

Doniraj

Donacijama podrži javno zagovaranje udruženja. Donacije služe za:
-zakup kancelarije
-tekuće troškove i račune
-kancelarijski materijal i opremu
-održavanje tribina i okruglih stolova sa bici temama

Volontiraj

Svako javno zagovaranje iziskuje mnogo ljudskih resursa. U tom radu nam možeš pomoći na sledeći način:
-učestvovanje u raznim aktivnostima i istraživanjima
-priprema i slanje dopisa
-priprema predloga za unapređenje bici saobraćaja