Novosti

Institucije protiv dvotočkaša, način usvajanja zakona problematičan


Udruženje Novosadska biciklistička inicijativa smatra da su novousvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima donete u atmosferi haosa i konfuzije u Narodnoj skupštini, dodatno pogoršavajući utisak samog procesa izrade predloga zakona i informisanost javnosti o izmenama zakona.

Biciklisti su isticali da su predložene izmene zakona destimulišuće za vozače električnih trotineta i kompanije koje rentiraju el. trotinete i da predstavljaju “pripremu terena” za usvajanje takvih izmena za električne bicikle. Izmenama je upotreba ovih vozila koja su suštinski najpribližnija biciklima u većini gradova učinjena komplikovanom. Dodatni problem predstavlja nedostatak odgovarajuće infrastrukture i zabrana za mlađe uzraste, kojima je ovaj vid prevoza privlačan. Izmenama su uvedene “nalepnice” za potvrđivanje tehničkih karakteristika el. trotineta, koje izdaje i naplaćuje Agencija za bezbednost saobraćaja, dok je jedna od novosti i zabrana vožnje el. trotineta prilikom prelaska kolovoza.

Istovremeno, već duži niz godina izostaju u propisima na republičkom nivou čak i minimalne mere koje bi unapredile bezbednost i kretanje biciklista, uvažavajući rastući broj biciklista u našim gradovima. Tako su ostala nerešena pitanja obaveznog rastojanja prilikom preticanja biciklista, kretanja biciklista u jednosmernim ulicama i pešačkim zonama, kretanja dece na biciklima i prevoz dece u prikolicama za bicikle, kretanje biciklista žutim trakama i druga pitanja koja su od značaja za razvoj savremenog biciklističkog saobraćaja i smanjenje gužvi i zagađenja u gradovima.

Posebnu pažnju privuklo je oduzimanje finansijskih sredstava namenjenih finansiranju bezbednosti saobraćaja u lokalnim samoupravama i dodeljivanje na budžetski razdeo Ministarstva unutrašnjih poslova. Na nivou Novog Sada, ova sredstva su iznosila oko 100.000.000 dinara godišnje i deo sredstava korišćen je za unapređenje biciklističke infrastrukture. Udruženje je prilikom javne rasprave očekivalo da će Novi Sad, u kome su vršena značajna ulaganja i postignuti značajni uspesi u razvoju biciklističkog saobraćaja, biti inspirator unapređenja propisa, umesto što su napravljeni koraci koji nas vraćaju u nazad.

Pitanja kvaliteta javne rasprave i izmena zakona dodatno su opterećena i načinom na koji su izmene zakona usvojene. U haotičnoj i konfuznoj atmosferi rada, javnost nije imala priliku da se argumentovano informiše o ovim značajnim izmenama i njenim manjkavostima, usled opstrukcije normalnog rada Narodne skupštine od strane gotovo svih zastupnika građana. U ovako nestabilnom političkom kontekstu, kvalitet zakonskih rešenja i samog procesa donošenja zakona je u ozbiljnom padu, što je neprihvatljivo i neodgovorno.

Slične vesti

categoryNovosti

Vodič za organizovanje aktivnosti NSBI – brošura za aktiviste

08.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa već više od 10 godina nastoji da unapredi biciklistički saobraćaj u Novom Sadu. To činimo kroz mnogobrojne aktivnosti koje u saradnji sa donatorima i ostalim partnerima organizujemo…

tag aktivizam organizacija
Saznaj više
categoryNovosti

Novi holandski AI alat unapređuje javni prostor gradova

29.12.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Većina nas vrlo dobro zna da je Holandija u samom svetskom vrhu po pitanju saobraćajnih rešenja. Zastupljenost biciklista od čak 40% u dnevnom saobraćaju na nivou države i veoma malo…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Prvi “Duhovi bicikli” postavljeni u Novom Sadu

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Šta su “Duhovi bicikli” i ko ih je postavio? Ova pitanja su mogli sebi da postave Novosađani i Novosađanke protekle nedelje ukoliko su prolazili Bulevarom Evrope ili Futoškim putem. A…

tag duhovi bicikli
Saznaj više