Novosti

Institucije protiv dvotočkaša, način usvajanja zakona problematičan


Udruženje Novosadska biciklistička inicijativa smatra da su novousvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima donete u atmosferi haosa i konfuzije u Narodnoj skupštini, dodatno pogoršavajući utisak samog procesa izrade predloga zakona i informisanost javnosti o izmenama zakona.

Biciklisti su isticali da su predložene izmene zakona destimulišuće za vozače električnih trotineta i kompanije koje rentiraju el. trotinete i da predstavljaju “pripremu terena” za usvajanje takvih izmena za električne bicikle. Izmenama je upotreba ovih vozila koja su suštinski najpribližnija biciklima u većini gradova učinjena komplikovanom. Dodatni problem predstavlja nedostatak odgovarajuće infrastrukture i zabrana za mlađe uzraste, kojima je ovaj vid prevoza privlačan. Izmenama su uvedene “nalepnice” za potvrđivanje tehničkih karakteristika el. trotineta, koje izdaje i naplaćuje Agencija za bezbednost saobraćaja, dok je jedna od novosti i zabrana vožnje el. trotineta prilikom prelaska kolovoza.

Istovremeno, već duži niz godina izostaju u propisima na republičkom nivou čak i minimalne mere koje bi unapredile bezbednost i kretanje biciklista, uvažavajući rastući broj biciklista u našim gradovima. Tako su ostala nerešena pitanja obaveznog rastojanja prilikom preticanja biciklista, kretanja biciklista u jednosmernim ulicama i pešačkim zonama, kretanja dece na biciklima i prevoz dece u prikolicama za bicikle, kretanje biciklista žutim trakama i druga pitanja koja su od značaja za razvoj savremenog biciklističkog saobraćaja i smanjenje gužvi i zagađenja u gradovima.

Posebnu pažnju privuklo je oduzimanje finansijskih sredstava namenjenih finansiranju bezbednosti saobraćaja u lokalnim samoupravama i dodeljivanje na budžetski razdeo Ministarstva unutrašnjih poslova. Na nivou Novog Sada, ova sredstva su iznosila oko 100.000.000 dinara godišnje i deo sredstava korišćen je za unapređenje biciklističke infrastrukture. Udruženje je prilikom javne rasprave očekivalo da će Novi Sad, u kome su vršena značajna ulaganja i postignuti značajni uspesi u razvoju biciklističkog saobraćaja, biti inspirator unapređenja propisa, umesto što su napravljeni koraci koji nas vraćaju u nazad.

Pitanja kvaliteta javne rasprave i izmena zakona dodatno su opterećena i načinom na koji su izmene zakona usvojene. U haotičnoj i konfuznoj atmosferi rada, javnost nije imala priliku da se argumentovano informiše o ovim značajnim izmenama i njenim manjkavostima, usled opstrukcije normalnog rada Narodne skupštine od strane gotovo svih zastupnika građana. U ovako nestabilnom političkom kontekstu, kvalitet zakonskih rešenja i samog procesa donošenja zakona je u ozbiljnom padu, što je neprihvatljivo i neodgovorno.

Slične vesti

categoryNovosti

Počinje rekonstrukcija biciklističkih staza na Futoškom putu

25.08.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Firma kojoj je pripao posao rekonstrukcije pešačkih i biciklističkih staza i zelenih površina na delu Futoškog puta biće zvanično uvedena u posao, a radovi u će obuhvatiti rekonstrukciju na deonici od Hajduk…

tag infrastruktura futoški put
Saznaj više
categoryNovosti

Holandskom diplomati koji vožnjom bicikla pomaže roditelje dece obolele od raka ukraden bicikl

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Holandskom diplomati u Beogradu Ivaru Skirsu (Ivar Scheers) koji promotivnom vožnjom bicikla od Holandije do Srbije pomaže nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR ukraden je bicikl. Bicikl čija je procenjena…

tag krađa bicikla
Saznaj više
categoryDogađaji

Vožnjica za Svetski dan bicikla

29.05.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Drugari mali i veliki, pridružite se proslavi Svetskog dana bicikla! U subotu 3. juna ceo svet slavi bicikliranje i bicikl jer smo zbog naših dvotočkaša zdraviji, bogatiji, srećniji, a uz…

tag kritična masa bezbednost deca i bicikl
Saznaj više