Novosti

Gde je zapelo sa biciklističkim stazama?


Sigurno ste u zadnjih nešto više od mesec dana primetili da je rekonstrukcija biciklističkih staza u Novom Sadu usporila, pa čak i stala. Verovatno ste se baš kao i mi zapitali šta se dešava, zašto se staze ne rekonstruišu?

Intenzitet radova na rekonstrukciji biciklističkih staza u Novom Sadu je u poslednje 4 godine rastao iz godine u godinu, prelazeći i po nekoliko desetina kilometara rekonstruisanih biciklističkih staza. Prethodnih godina smo imali priliku videti kako su se radovi intenzivirali, u jedno trenutnku i do te mere da je više ekipa JKP “Put” radilo rekonstrukciju staza na više lokacija.

Poučeni ovim pozitivnim iskustvom iz prethodnih godina, ali i početkom radova ove godine, ponadali smo se da će i ova godina biti intenzivna u pogledu rekonstrukcije biciklističkih staza. Međutim, posle svega 4 lokacije, rekonstrukcija je stala.

Prema nezvaničnim informacijama Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, rekonstrukcija biciklističkih staza je stala pod izgovorom da su sve ekipe JKP “Put” na terenu zauzete radovima na rekonstrukciji kolovoza.

Iako je rekonstrukcija biciklističkih staza u poređenju sa rekonstrukcijom kolovoza prilično jednostavna i ne zahteva mnogo kompleksnih građevinskih radova, a pri tom je i vrlo jeftina, na žalost svi radovi su obustavljeni a maksimalan kapacitet novosadskog putarskog preduzeća preusmeren na kolovozne konstrukcije. U gradu koji broji 12% biciklista i koji važi za biciklističku prestonicu regiona, nezamislivo je da posle toliko godina truda i ulaganja u biciklistički saobraćaj i infrastrukturu dođemo u situaciju u kojoj niti jedna ekipa putarskog preduzeća nije slobodna i opredeljena za potrebe rekonstrukcije biciklističkih staza.

Ni apel našeg udruženja nije urodio plodom da se barem jedna putarska ekipa opredeli za biciklističke staze, a nama preostaje da vidimo da li će se nešto po tom pitanju promeniti u narednom periodu.

Slične vesti

categoryNovosti

Čemu služe “portali” na biciklističkim stazama?

16.03.2022.
Autor: Marko Trifkovic

Bicikliste koji prate radove na rekonstrukciji biciklističkih staza i trotoara na Futoškoj ulici i Futoškom putu ili ih svakodnevno koriste, u proteklih nedelju dana iznenadila je pojava neobičnih stubova. U…

tag infrastruktura kompresor
Saznaj više
categoryNovosti

Počinje biciklističko festivalsko leto

03.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Ovu godinu obeležiće niz biciklističkih festivala u regionu – Srbija, Hrvatska i Slovenija pripremaju festivale na kojima će se razmatrati biciklistički aktivizam, bezbednost, situacija u urbanističkim konceptima, ali i popularisati…

Saznaj više
categoryNovosti

Austrijski “Radlobby” na sudu potvrdio: biciklisti legalno na sredini puta

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Austrijski sud potvrdio biciklističkoj organizaciji “Radlobby” (biciklistički lobi) da biciklisti u Austriji imaju pravo da obilaze parkirano vozilo na bezbednoj udaljenosti. Sud je u postupku zaključio da je udaljenost od 1,2 do…

Saznaj više