Novosti

Da li su one najopuštenije majke u svetu? Šta sve možemo naučiti od Holanđanki?


Studije su otkrile da su holandska deca najsrećnija deca na svetu i da su njihove majke takođe prilično srećne. Nakon sedam godina života među njima, mislim da postoji prilično dobra šansa i da su najopuštenije majke na svetu.

Preselila sam se u Holandiju sa 3-godišnjim i 1-godišnjim detetom i uskoro sam umešala i treće dete. Od tada sam ostavila mnoge sate u parku, razvoženju po školama i lako me je uočiti. Ne samo da odskačem fizički među neverovatno visokim, plavim i gracioznim holandskim mamama, već delujem i kao jedina koja je približno iznurena.

Bez obzira da li balansiraju sa više dece na svom biciklu ili puštaju bes 3-godišnjaka da se isprazni, holandske mame uspevaju da ostanu cool. Još nisam uspela da primetim holandsku majku koja diže glas na svoju decu. Opušteno takođe nije šifra za neangažovano ili odsutno. Holandske majke, prema mom opažanju, uživaju u vremenu sa svojom decom, osluškuju njihova razmišljanja, daju konstruktivne smernice i prioritet porodičnom vremenu. I čini se da nikada nisu napete.

Pa šta je njihova tajna? Da li je u pitanju nešto što se može naučiti?

Živeći u jednoj od najgušće naseljenih zemalja u Evropi, teško da možete da ignorišete vaše komšije, da ne pominjemo famoznu holandsku averziju prema zavesama. Uprkos nedostatku privatnosti gotovo da nema smisla da pratite šta rade Jonesoovi – ili de Vrisovi, u bilo kom slučaju. Kao rezultat, roditelji nisu uvučeni u vrtlog u kome svaka rođendanska žurka treba da bude veća i bolja od poslednje ili gde odeća određuje društveni status u školi. Dečije zabave su jednostavne i što je najvažnije “gezellig” (ležerne). Obično se slave kod kuće sa malim krugom prijatelja i potrošiti oko 10 eura (ili 11 dolara) na poklon je savršeno prihvatljivo. Otkad sam se preselila ovde samo jednom sam doživela da moja ćerka dođe kući iz škole i pita za određenu vrstu snikersica i sumnjam da je to bilo samo zato što su bile (grozno) obložene cirkonima.

Jedna od najvećih stvari koje sam primetila nakon preseljenja u Holandiju je da decu ne posmatraju kao refleksiju njihovih roditelja. Dostignuća (ili neuspesi) male Jannekove ili Joostove nisu osuđene kao propusti njihovog roditeljstva. Bila sam zatečena time kako holandska majka opušteno pominje kako je njen sin pametniji nego njegov prijatelj. Nije me iznenadila toliko činjenica da je izašla sa ovom informacijom, nego način na koji ju je iznela: štaviše, lišeno ega i bez ikakvog prizvuka prikrivenog konteksta koji njenog sina čini boljim od njegovih prijatelja.

Izreka koja najbolje rezimira holandski pristup životu je “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” ili grubo rečeno “samo se ponašaj normalno, to je dovoljno sumanuto”. U kulturi gde ljudi nisu ohrabreni da odskaču i budu drugačiji, pritisak na decu da budu izuzetna je takođe manji. Domaći zadatak je neuobičajena pojava u holandskim osnovnim školama i učenici imaju jedno popodne nedeljno van škole, što znači da deca imaju vremena i prostora da budu… deca. Holandskoj deci se daje mnogo autonomije i slobode u istraživanju, dok roditelji nisu opterećeni očekivanjima da njihova deca moraju biti najbolja na svetu da bi bila uspešna.

Kao da i to nije dovoljno, Holanđani su smislili još jedan ogroman način kako da sačuvate svoj razum kao majka: nepuno radno vreme. Više od 70 posto holandskih majki radi nepuno radno vreme i srećne su što tako rade. Nepuno radno vreme je možda ne tako tajni sastojak da se ostane smirena i opuštena kao majka. Daje holandskim majkama slobodu da ostanu angažovane na radnom mestu, zarade novac i gaje profesionalni identitet dok u isto vreme imaju vremena da se sretnu sa prijateljem na kafi. Uklanjanjem brige oko gubitka sopstvenog identiteta usled majčinstva ili stresa oko toga što nisu u stanju da se sete kada su poslednji put stigle kući pre 10 sati uveče, nepuno radno vreme utiče na to da je mnogo lakše da uživaju u vremenu koje provode sa decom.

Holandski sistem socijalne zaštite takođe obezbeđuje važnu bezbednosnu mrežu koja skida veliki pritisak kako sa roditelja tako i sa dece. Školovanje je besplatno ili približno tome, obavezno zdravstveno osiguranje pokriva ogroman deo medicinskih i bolničkih troškova i holandski roditelji dobijaju čak kvartalnu stipendiju od vlade kako bi uspeli da pokriju troškove podizanja deteta. Ovaj sistem daje roditeljima slobodu da rade sa nepunim radnim vremenom i skida pritisak sa roditelja da vide svoje dete kao uspešno u školi ili da trpe posledice kao odrasli.

Neki delovi smirenog i stabilnog holandskog pristupa roditeljstvu su uvezeni u njihov DNK i ostaju mi neuhvatljivi poput njihovih dugih nogu i biciklističke veštine. Holanđani su prirodno veoma emotivno regulisani. Nećete videti iste izlive ili izraze ovde kakve ćete naći u velikom delu južne Evrope. Možda ne zvuči kao veliki kompliment za naciju, ali imati emocionalni nivo je ogromna pomoć u strpljivom bavljenju sa dečjim izlivima i nepribegavanju u upozorenjima koja uključuju brojeve. Ili je to makar ono što govorim sebi na igralištu dok dajem svom detetu još jednu šansu… ponovo.

O autorki: Mihal Greener je australijska spisateljica koja trenutno živi u Holandiji. Piše o roditeljstvu i životu u inostranstvu. Troši vreme na twitteru na @mihalgreener
Izvor originalnog teksta:The Washington post
Prevod: M. T.

Slične vesti

categoryNovosti

NSBI pokreće fundraising kampanju za opremanje prvog besplatnog podcast studia

15.03.2024.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa kroz deceniju svog postojanja nastojala je da podrži mlade ljude koji su spremni na promene i lični angažman zarad istih. Svih ovih godina sarađivali smo sa mnogim…

tag podcast fundraising
Saznaj više
categoryDogađaji

Prvi dan festivala otvara Kritična masa

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska Kritična masa održaće se 29. put po redu danas sa startom u 17 časova iz Limanskog parka. Zbog biciklističkog festivala koji obeležava današnji dan i u toku vikenda očekuje…

tag kritična masa biciklana fest
Saznaj više
categoryDogađaji

Ponovo radi bioskop

24.10.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa već duži niz godina sprovodi aktivnosti na organizaciji bici bioskopa za naše sugrađane. Da ne bi prekinuli tu tradiciju po kojoj je Novi Sad postao prepoznatljiv, organizujemo…

tag bioskop bici bioskop
Saznaj više