Događaji

Biciklom na festival boja


Međunarodni dan mladih, 12. avgust od 16h Omladinska prestonica Evrope Novi Sda će obeležiti Festivalom boja na Štrandu.

Nevladine organizacije koje se bave transformacijom obrazovanja predstaviće se posetiocima od 16h i kroz praktičan rad pokazati na koji način oni svakodnevno transformišu obrazovanje, što je upravo tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih.

ŠTA JE FESTIVAL BOJA?

Nakon radionica i različitih edukativnih aktivnosti, posetioci će uzeti boje u svoje ruke i raditi sa njima šta god žele – bacati ih u vis, šarati okolinu, pod… a evo šta morate da znate o Festivalu boja: 

1. DRES KOD

Nema ga. Ali zato sugestije postoje. Stari kupaći i neka stara bela majica. Jer, većina boja se neće isprati, a majicu nosiš kući kao souvenir. OPENS nosi i bandane, ali možeš i da ih napraviš i ti i prosto prekriješ nos i usta da ti prah ne uđe baš svugde. Sunčane naočare i spreman si za žurku leta.

2. KAKO DO BOJA?

Lako, možda ne baš kao dva klika, ali definitivno uz dva koraka. Odmah do bine, nalazi se pagoda na kojoj OPENS volonteri izdaju boje pred svako gađanje. Definitivno je dovoljno boja za više gađanja i nijedno bacanje boja neće početi dok svi ne dobiju svoju kesicu. So keep calm.

3. ŠTA SU HOLI BOJE?

Holi boje došle su nam iz Indije i brzo osvojile i obojile svet. Reč je zapravo o indijskom prazniku baaaš duge tradicije kojim se proslavlja prelazak iz proleća u leto. Atmosfera je toliko vesela i šarena da je concept brzo otišao u svet i sada Festivali boja postoje u raznim oblicima i na svim hemisferama. Bitno je da su boje bezbedne, čak i ako se slučajno pojedu malo i udahnu, a sugeriše se da se koža namaže malo uljem za sunčanje kako bi bile lepše boje na koži i lakše se sprale.

4. KAKO, KADA I GDE ILITI ‘PA ŠTA AKO JE RADNI DAN’?

Ponedeljak. Međunarodni dan mladih, dakle 12. avgust, novosadska plaža Štrand, desno od Mosta slobode. Festival počinje od 16.00 časova, a muzika, boje i žurka od 17.00 časova. Radni dan je i Štrand radi do 23.00, a i leto je. Tako da je ponedeljak novi dan za žurke.

5. ZAŠTO JE ULAZ (I SVE OSTALO BESPLATNO)?

Svi i apsolutno svi OPENS programi oduvek i zauvek su i biće besplatni jer prosto Omladinska prestonica Evrope Novi Sad veruje da svi mladi zaslužuju jednake prilike. Istovremeno, poklopilo se da je u ponedeljak na Štrandu humanitarni dan, što znači da je ulaz slobodan, ali da vas svakako pozivamo da budete humanitarni i podržite napore Gradskog zelenila.

6. KAKO DA TI PROFIL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA GORI?

Okupi ekipu, pripremi svoje boje, sačekaj da na led ekranima odbrojimo do gađanja i u poslednjoj sekundi kreni da škljocaš! Imaćeš profilnu sliku. Ako pretenduješ na neku od influenserskih pozicija, imamo predlog i za to – OPENS pravi i photo corner nedaleko od bine sa profi fotografima, pa vežbaj najbolju pozu.

7. DA LI JE TO SVE?

Ne, ali ne nikako. OPENS kamper i room escape, omladinske i organizacije za mlade sa zanimljivim aktivacijama i igrama, chill zona, photo corner i turnir sa OPENS loptama za plažu su tu i spremne. A, tu su i Gliterology devojke sa šljokicama i bojama da upotpune šareni look.

FESTIVAL BOJA JE BIKE FRIENDLY: 

Svoje bicikle možete ostaviti na javnom bici parkingu ispod Mosta slobode ili ograđenom parkingu u blizini glavnog ulaza na Štrand (kod kafea Beza).
U narednom periodu Novosadska biciklistička inicijativa baviće se promocijom bike friendly događaja iz oblasti kulture.
Izveštavanje o bike friendly kulturnim događajima je deo projekta “Pogon 19” koji se realizuje zahvaljujući podršci Omladinske prestonice Evrope 2019 (OPENS2019), uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Grada Novog Sada.

Slične vesti

categoryNovosti

Propušta li Beograd (opet) lekcije iz Novog Sada?

08.01.2018.
Autor: Marko Trifkovic

Negde u decembru 2013. godine organizovan je sastanak u Agenciji za bezbednost saobraćaja čija su centralna tema bili biciklisti. Tom prilikom bili su prisutni predstavnici i predstavnice različitih institucija i…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Da li su ti kočnice na bajsu ispravne?

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Često pričamo o tome koliko je za bezbednost biciklista bitna infrastruktura, osvetljenje i savesno ponašanje učesnika u saobraćaju. Jedna od tema koju do sada nismo pominjali jesu – kočnice. Kako…

tag kočnice
Saznaj više
categoryDogađaji

Projekcija filma “Motherload” pogodila majke na biciklu

25.10.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Diskusiju koja je trajala gotovo sat i po vremena otvorila je projekcija filma „Motherload” o roditeljima koji na biciklima prevoze decu, u Kulturnoj stanici „Eđšeg”. Mame na biciklu Agneš Asodi i Ivana Šenk…

tag motherload bioskop
Saznaj više