Događaji

Biciklom na festival boja


Međunarodni dan mladih, 12. avgust od 16h Omladinska prestonica Evrope Novi Sda će obeležiti Festivalom boja na Štrandu.

Nevladine organizacije koje se bave transformacijom obrazovanja predstaviće se posetiocima od 16h i kroz praktičan rad pokazati na koji način oni svakodnevno transformišu obrazovanje, što je upravo tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih.

ŠTA JE FESTIVAL BOJA?

Nakon radionica i različitih edukativnih aktivnosti, posetioci će uzeti boje u svoje ruke i raditi sa njima šta god žele – bacati ih u vis, šarati okolinu, pod… a evo šta morate da znate o Festivalu boja: 

1. DRES KOD

Nema ga. Ali zato sugestije postoje. Stari kupaći i neka stara bela majica. Jer, većina boja se neće isprati, a majicu nosiš kući kao souvenir. OPENS nosi i bandane, ali možeš i da ih napraviš i ti i prosto prekriješ nos i usta da ti prah ne uđe baš svugde. Sunčane naočare i spreman si za žurku leta.

2. KAKO DO BOJA?

Lako, možda ne baš kao dva klika, ali definitivno uz dva koraka. Odmah do bine, nalazi se pagoda na kojoj OPENS volonteri izdaju boje pred svako gađanje. Definitivno je dovoljno boja za više gađanja i nijedno bacanje boja neće početi dok svi ne dobiju svoju kesicu. So keep calm.

3. ŠTA SU HOLI BOJE?

Holi boje došle su nam iz Indije i brzo osvojile i obojile svet. Reč je zapravo o indijskom prazniku baaaš duge tradicije kojim se proslavlja prelazak iz proleća u leto. Atmosfera je toliko vesela i šarena da je concept brzo otišao u svet i sada Festivali boja postoje u raznim oblicima i na svim hemisferama. Bitno je da su boje bezbedne, čak i ako se slučajno pojedu malo i udahnu, a sugeriše se da se koža namaže malo uljem za sunčanje kako bi bile lepše boje na koži i lakše se sprale.

4. KAKO, KADA I GDE ILITI ‘PA ŠTA AKO JE RADNI DAN’?

Ponedeljak. Međunarodni dan mladih, dakle 12. avgust, novosadska plaža Štrand, desno od Mosta slobode. Festival počinje od 16.00 časova, a muzika, boje i žurka od 17.00 časova. Radni dan je i Štrand radi do 23.00, a i leto je. Tako da je ponedeljak novi dan za žurke.

5. ZAŠTO JE ULAZ (I SVE OSTALO BESPLATNO)?

Svi i apsolutno svi OPENS programi oduvek i zauvek su i biće besplatni jer prosto Omladinska prestonica Evrope Novi Sad veruje da svi mladi zaslužuju jednake prilike. Istovremeno, poklopilo se da je u ponedeljak na Štrandu humanitarni dan, što znači da je ulaz slobodan, ali da vas svakako pozivamo da budete humanitarni i podržite napore Gradskog zelenila.

6. KAKO DA TI PROFIL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA GORI?

Okupi ekipu, pripremi svoje boje, sačekaj da na led ekranima odbrojimo do gađanja i u poslednjoj sekundi kreni da škljocaš! Imaćeš profilnu sliku. Ako pretenduješ na neku od influenserskih pozicija, imamo predlog i za to – OPENS pravi i photo corner nedaleko od bine sa profi fotografima, pa vežbaj najbolju pozu.

7. DA LI JE TO SVE?

Ne, ali ne nikako. OPENS kamper i room escape, omladinske i organizacije za mlade sa zanimljivim aktivacijama i igrama, chill zona, photo corner i turnir sa OPENS loptama za plažu su tu i spremne. A, tu su i Gliterology devojke sa šljokicama i bojama da upotpune šareni look.

FESTIVAL BOJA JE BIKE FRIENDLY: 

Svoje bicikle možete ostaviti na javnom bici parkingu ispod Mosta slobode ili ograđenom parkingu u blizini glavnog ulaza na Štrand (kod kafea Beza).
U narednom periodu Novosadska biciklistička inicijativa baviće se promocijom bike friendly događaja iz oblasti kulture.
Izveštavanje o bike friendly kulturnim događajima je deo projekta “Pogon 19” koji se realizuje zahvaljujući podršci Omladinske prestonice Evrope 2019 (OPENS2019), uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Grada Novog Sada.

Slične vesti

categoryAktivnosti

Bulevarom jedan biciklista bez svetala u minuti

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Rezultati projekta “Biciklom noću” pokazali da osvetljenost biciklista u Novom Sadu i dalje nije dovoljna. Na Bulevaru oslobođenja kreće se u proseku jedan biciklista bez ispravnih svetala u minuti, većina…

tag svetlo biciklom noću
Saznaj više
categoryNovosti

Tour de Fruška – Nova bici avantura na Fruškoj gori

16.05.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Fruška Gora, biser Novog Sada je nesumnjivo, najpoželjnije odmaralište za Novosađane, ali i goste Novog Sada. Prelepa priroda zdrav i čist vazduh i mnoštvo kulturno istorijskih spomenika, samo su neke…

Saznaj više
categoryDogađaji

Modna revija: vrhunac Biciklana festa 2016

30.09.2016.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Svetski dan bez automobila je u Novom Sadu obeležen sa stilom. Na modnoj reviji „Red Carpet“ u okviru biciklističkog fest   ivala „Biciklana“ biciklisti su pokazali da je vožnja bicikla prilika da…

tag bici moda biciklana fest red carpet
Saznaj više