Novosti

Subvencije za bicikle: U prva tri minuta preko 4000 prijavljenih!


Peti krug subvencija za kupovinu bicikla u Novom Sadu započeo je danas tačno u podne. Da je svake godine veliko interesovanje građana za subvencije pokazuje i podatak da je prošle godine u prvih 10 minuta bilo prijavljeno preko 6.000 građana dok je projektom predviđena podela subvencija za oko 1.400 građana.

I ove godine je interesovanje prilično veliko – u prva tri minuta prijavilo se preko 4.000 građana. I ove godine će biti podeljeno oko 1.400 subvencija za kupovinu bicikla u pojedinačnom iznosu od 12.000 dinara po subvenciji.

Zašto je važno podsticati kupovinu bicikla?

Bicikl kao ekološko i održivo prevozno sredstvo u urbanim sredinama je definitivno najbolje prevozno sredstvo. Ako računamo i adekvatna ulaganja radi unapređenja biciklističke infrastrukture, sigurno je da će sve veći broj građana koristiti bicikl za svakodnevni prevoz. Grad kao što je Novi Sad sa svojim geografskim položajem, idealan je za bicikl. Unapređenjem biciklističke infrastrukture i povećanjem bezbednosti biciklista, građani će se sve više opredeliti za bicikl. Baš zbog toga, ovakve inicijative su veoma dobre u pogledu promocije bicikla kao prevoznog sredstva.

Različitim podsticajima do većeg broja biciklista!

Iako su subvencije za kupovinu novog bicikla jedna od najpopularnijih mera u većem delu Evrope, mnoge zemlje su otišle korak dalje i svoje građane podstiču da koriste bicikl kroz različite bonuse na plati.

Tako na primer Holandija, Belgija, Velika Britanija, Danska i Nemačka plaćaju svojim građanima da na posao idu biciklom, nudeći im u zamenu povećani neoporezivi deo plate.

Belgija tako nudi svojim građanima bonus od 0,25 EUR po pređenom kilometru. Nešto manji bonus je u Velikoj Britaniji i iznosi oko 0,23 EUR po pređenom kilometru. Ako na dnevnom nivou pređete oko 6 kilometara biciklom (na posao i nazad), mesečno mogli da zaradite oko 40 EUR, a na godišnjem nivou bi taj iznos bio više od 400 EUR. Ako pak biciklirate 10 kilometara u toku dana na posao i nazad, mogli biste zaraditi i do 800 EUR godišnje, što nije zanemarljiv iznos.

Projekat realizuje Udruženje građana Edukativni građanski centar uz podršku Gradske uprave za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Novog Sada.

Slične vesti

categoryNovosti

Besplatni bicikl taksi hit u Turskoj

01.02.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U severozapadnoj turskoj provinciji Kirklareli, biciklističke rikše nalik taksiju postale su velika atrakcija. U borbi protiv klimatskih promena i poboljšanju položaja slabo mobilnih osoba, Turci su se okrenuli električnim biciklima….

tag bici taksi
Saznaj više
categoryNovosti

Oduzeta prednost biciklistima na turbo kružnom toku

20.07.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Na nedavno završenom turbo kružnom toku napravljen je biciklistički prelaz koji se nalazi pored pešačkog prelaza preko kolovoza. Međutim, postoji jedan problem koji je veoma važno razmotriti: biciklisti nemaju prednost…

tag infrastruktura bezbednost
Saznaj više
categoryNovosti

O prslucima

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novi tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji predlaže obavezu nošenja svetloodbojnog prsluka za vreme vožnje bicikla noću i u uslovima smanjene vidljivosti,…

tag prsluci
Saznaj više