Novosti

Objavljene prijave za gradove domaćine Velo-city konferencije za 2027. godinu


Evropska federacija biciklista (European Cyclist’s Federation ECF) je zvanično objavila početak prijava za gradove domaćine Velo-city konferencije za 2027. godinu.

Svi zainteresovani gradovi mogu se prijaviti na mejl velo-city@ecf.com slanjem zahteva za dostavljanje dokumentacije za sastavljanje ponude.

Šta predstavlja Velo-city konferencija?

Velo-city je mesto gde se zagovornici, gradovi, donosioci odluka, istraživači, inženjeri, predstavnici civilnog sektora i lideri industrije sastaju kako bi oblikovali budućnost bicikliranja i održivog urbanog razvoja i mobilnosti.

To predstavlja jedinstvenu priliku da pokažete svetskoj transportnoj zajednici da vaš grad u potpunosti prihvata održivo urbanističko planiranje i aktivnu mobilnost. To će ubrzati razvoj bicikliranja u vašem gradu, dok će istovremeno povećati njegov međunarodni profil i prestiž!

Konferencija takođe podstiče lokalnu ekonomiju privlačeći veliki broj međunarodnih posetilaca. Prošlogodišnje izdanje, Velo-city 2023 u Lajpcigu, privuklo je oko 1500 delegata iz 60 zemalja. Izložba na konferenciji predstavlja najnovije inovacije za bolje iskustvo bicikliranja u gradovima i šire!

Zašto biti domaćin Velo-city konferencije?

Velo-city stvara dugotrajan uticaj

Više od samo događaja, Velo-city je katalizator promena. On stvara dugotrajan uticaj koji se proteže izvan zidova konferencije i koristi lokalnim građanima. Grad Lajpcig je iskoristio ovu priliku da inaugurira svoj prvi super blok i pretvori jednu traku za automobile u biciklističku stazu na unutrašnjem gradskom prstenu, omogućavajući bicikliranje na toj deonici prvi put od 1975. godine. U mesecima pre Velo-cityja, otvoreno je 10 pametnih biciklističkih garaža na železničkim stanicama, i uvedeno je 10,6 km novih biciklističkih staza. Velo-city 2023. u Lajpcigu takođe se ponosio sa rekordnh 45% ženskih govornika na sceni, približavajući nas našem cilju postizanja ravnoteže od 50-50. Osim toga, 16 gradonačelnika potpisalo je deklaraciju kojom se slažu da bicikliranje postane potpuno razvijeni vid transporta. U priznanju za pozitivan uticaj koji je Velo-city 2023. imao u Lajpcigu i šire, biciklistički samit je prepoznat kao finalista za nagradu ICCA & BestCities Global Alliance Incredible Impacts.

Grad Novi Sad iskazao interesovanje da bude domaćin konferencije

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno sa članovima Gradskog veća, na sastanku sa predstavnicima našeg udruženja koji je održan početkom avgusta prošle godine, iskazao je veliko interesovanje da Grad Novi Sad uđe u trku za gostovanje ove prestižne biciklističke konferencije. Ovo je prava prilika da Novi Sad pokaže koliko unapređuje biciklistički saobraćaj i infrastrukturu, ali i da iskoristi mogućnosti i priliku za dodatnim unapređenjem i inovativnim pristupom implementacije biciklističke infrastrukture. Ova konferencija može pomoći Novom Sadu da ostvari ciljeve u unapređenju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture i osmisli inovativna i kvalitetna rešenja za bicikliste.

Izvori: Velo-city / ECF

Slične vesti

categoryAktivnosti

Mapiranje problema na biciklističkim stazama

31.10.2022.
Autor: Marko Mazalica

Da li ste ovih dana videli ljude koji fotkaju biciklističke staze? U toku je projekat “Mapiranje problema i oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi na teritoriji Grada Novog Sada”, a naši volonteri…

tag mapiranje
Saznaj više
categoryNovosti

Jubilarni 30. fruškogorski MTB maraton Ivan Davosir

24.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Svake godine se u Novom Sadu i njegovoj okolini organizuje mnoštvo sportskih biciklističkih događaja. Nedavno je na Petrovaradinskoj tvrđavi održana Serbia Epic serija u organizaciji Serbia Epic-a i Biciklističkog kluba…

tag mtb biciklizam Ivan Davosir
Saznaj više
categoryDogađaji

Prvi dan festivala otvara Kritična masa

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska Kritična masa održaće se 29. put po redu danas sa startom u 17 časova iz Limanskog parka. Zbog biciklističkog festivala koji obeležava današnji dan i u toku vikenda očekuje…

tag kritična masa biciklana fest
Saznaj više