Novosti

Podrška Nadžak mami i apel Nadžak bicikliste


Nedavno je jedna naša sugrađanka napisala kratak tekst gde je izložila veoma realan i aktuelan problem koji se dešava u centru Novog Sada, na omiljenom trgu mnogih Novosađana – Katoličkoj porti. Ona je podelila svoju zabrinutost za bezbednost mnogobrojnih mališana koji se igraju na ovom trgu, pošto je česta situacija da tuda prolaze biciklisti (sa slušalicama u ušima), od kojih neki voze prilično nepažljivo, te da je pitanje vremena kada će doći do neke nezgode. Takođe, ona je i apelovala na nadležne da što pre postave znak zabrane za vožnju bicikala kroz Katoličku portu. 

NAPOMENA: ovo je lični stav i razmišljanje autora teksta, ali ne i zvaničan stav Novosadske biciklističke inicijative

Nesumnjivo, problem postoji i potpuno izražavam svoju zabrinutost za bezbednost mališana u Katoličkoj porti, te opravdavam i podržavam apel naše sugrađanke da se problem reši. Ali uz apel Nadžak mame da se postavi znak zabrane prolaska biciklistima (na biciklu) kroz pešačku zonu (tj. sledeće ulice -Zmaj Jovinu, Dunavsku, Katoličku portu, Mite Ružića, Laze Telečkog) – Nadžak biciklista bi apelovao na nadležne institucije da urade sledeće:

– da prilikom planiranja funkcije javnih prostora uvažavaju potrebe i interese što šireg spektra građana, te da praktikuju dijalog sa što je moguće više korisnika ovog prostora pre nego što donesu bilo kakvu odluku.

– da se biciklistima omogući bezbedan prolazak kroz centralnu zonu i da se parkinzi za automobile koji su “postavljeni” u sledećim ulicama uklone: Ilije Ognjanovića, Ise Bajića, Svetozara Miletića, Grčkoškolske, Pašićeve, Zlatne Grede, Daničićeve i sa Trifkovićevog trga. Uz uklanjanje automobila da se „pojačaju“ linije gradskog prevoza ka centru, da se obezbedi dovoljan broj (od krađa) bezbednih parkinga za bicikla na ulasku u pešačku zonu, kao i da se grade parking garaže i ograniči ulazak privatnih automobila u centralnu zonu. 

Neozbiljno obrazloženje za ovaj zahtev: majke biciklista su zabrinute za bezbednost istih, pošto mnogi vozači sa telefonom u ruci uparkiravaju  i isparkiravaju svoja vozila.

Ozbiljno obrazloženje: da li je centar grada parkiralište za automobile? Trenutna situacija je takva da centar grada (pešačka zona i okolne ulice) podseća na dnevnu sobu, u kojoj su sa svih strana postavljeni otvoreni cipelarnici (parkirališta) koji stimulišu goste (građane koji dolaze u centar) da svoju obuću (automobile) izuju i ostavljaju na raznim mestima u dnevnoj sobi (između stola i kauča, uz radijator, oko saksija sa cvećem, uz komodu na kojoj stoji televizor, uz putanju kojom se kreće od vrata do kauča – od kauča do police – od kauča do prozora, itd.). Grad je taj koji mora da “cipelarnike” postavi na mesto gde oni trebaju da stoje – u dnevnoj sobi sigurno ne. 

– Da se uvaži činjenica da ima ne mali broj sugrađana koji se otežano kreću i koriste bicikl kao pomoćno prevozno sredstvo (mnogi od njih su i stariji ljudi) – pre svega prema njima treba pokazati humanost i uviđajnost i ne sažaljevati ih (na rečima), već dozvoliti i omogućiti im kretanje kroz centar (kao i ostale delove grada). 

Konačno, apelujem na sve sugrađane koji dolaze u centar grada na ‘kaficu’ ili sličnim povodom da putovanje od svoje kuće/stana načine pre svega:

1. peške, 2. biciklom, 3. javnim prevozom, 4. taksijem, pa tek onda da biraju svoj automobil.


Autor: Vladimir Mrkajić 

Slične vesti

Poslednji vikend u septembru u znaku bicikla

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Poslednji vikend u septembru protekao je u znaku bicikla u Novom Sadu. Petak je obeležila Kritična masa, a zatim tribina i promocija biciklističkog putopisnog romana “Zakotrljaj me oko sveta” autorke…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti categoryNovosti categoryNovosti

Veliko interesovanje Novosađana za putovanje biciklom

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Amfiteatar Spensa je u subotu uveče bio pun – predstavljanje knjige Snežane Radojičić o putovanju biciklom po svetu privuklo oko 200 Novosađana i Novosađanki. Oko 200 ljudi je u amfiteatru…

tag cikloturizam
Saznaj više

Doživeti Budimpeštu biciklom

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Treća godišnjica novosadske Kritične mase proslavljena je tortama i rekordnom posetom od oko 1.500 biciklista. Pomalo umorni popakovali smo se 2 sata kasnije u voz i krenuli put Budimpešte na…

tag kritična masa budimpešta
Saznaj više