Novosti

Podrška Nadžak mami i apel Nadžak bicikliste


Nedavno je jedna naša sugrađanka napisala kratak tekst gde je izložila veoma realan i aktuelan problem koji se dešava u centru Novog Sada, na omiljenom trgu mnogih Novosađana – Katoličkoj porti. Ona je podelila svoju zabrinutost za bezbednost mnogobrojnih mališana koji se igraju na ovom trgu, pošto je česta situacija da tuda prolaze biciklisti (sa slušalicama u ušima), od kojih neki voze prilično nepažljivo, te da je pitanje vremena kada će doći do neke nezgode. Takođe, ona je i apelovala na nadležne da što pre postave znak zabrane za vožnju bicikala kroz Katoličku portu. 

NAPOMENA: ovo je lični stav i razmišljanje autora teksta, ali ne i zvaničan stav Novosadske biciklističke inicijative

Nesumnjivo, problem postoji i potpuno izražavam svoju zabrinutost za bezbednost mališana u Katoličkoj porti, te opravdavam i podržavam apel naše sugrađanke da se problem reši. Ali uz apel Nadžak mame da se postavi znak zabrane prolaska biciklistima (na biciklu) kroz pešačku zonu (tj. sledeće ulice -Zmaj Jovinu, Dunavsku, Katoličku portu, Mite Ružića, Laze Telečkog) – Nadžak biciklista bi apelovao na nadležne institucije da urade sledeće:

– da prilikom planiranja funkcije javnih prostora uvažavaju potrebe i interese što šireg spektra građana, te da praktikuju dijalog sa što je moguće više korisnika ovog prostora pre nego što donesu bilo kakvu odluku.

– da se biciklistima omogući bezbedan prolazak kroz centralnu zonu i da se parkinzi za automobile koji su “postavljeni” u sledećim ulicama uklone: Ilije Ognjanovića, Ise Bajića, Svetozara Miletića, Grčkoškolske, Pašićeve, Zlatne Grede, Daničićeve i sa Trifkovićevog trga. Uz uklanjanje automobila da se „pojačaju“ linije gradskog prevoza ka centru, da se obezbedi dovoljan broj (od krađa) bezbednih parkinga za bicikla na ulasku u pešačku zonu, kao i da se grade parking garaže i ograniči ulazak privatnih automobila u centralnu zonu. 

Neozbiljno obrazloženje za ovaj zahtev: majke biciklista su zabrinute za bezbednost istih, pošto mnogi vozači sa telefonom u ruci uparkiravaju  i isparkiravaju svoja vozila.

Ozbiljno obrazloženje: da li je centar grada parkiralište za automobile? Trenutna situacija je takva da centar grada (pešačka zona i okolne ulice) podseća na dnevnu sobu, u kojoj su sa svih strana postavljeni otvoreni cipelarnici (parkirališta) koji stimulišu goste (građane koji dolaze u centar) da svoju obuću (automobile) izuju i ostavljaju na raznim mestima u dnevnoj sobi (između stola i kauča, uz radijator, oko saksija sa cvećem, uz komodu na kojoj stoji televizor, uz putanju kojom se kreće od vrata do kauča – od kauča do police – od kauča do prozora, itd.). Grad je taj koji mora da “cipelarnike” postavi na mesto gde oni trebaju da stoje – u dnevnoj sobi sigurno ne. 

– Da se uvaži činjenica da ima ne mali broj sugrađana koji se otežano kreću i koriste bicikl kao pomoćno prevozno sredstvo (mnogi od njih su i stariji ljudi) – pre svega prema njima treba pokazati humanost i uviđajnost i ne sažaljevati ih (na rečima), već dozvoliti i omogućiti im kretanje kroz centar (kao i ostale delove grada). 

Konačno, apelujem na sve sugrađane koji dolaze u centar grada na ‘kaficu’ ili sličnim povodom da putovanje od svoje kuće/stana načine pre svega:

1. peške, 2. biciklom, 3. javnim prevozom, 4. taksijem, pa tek onda da biraju svoj automobil.


Autor: Vladimir Mrkajić 

Slične vesti

categoryNovosti

Proširuju se radovi na biciklističkoj stazi u Futoškoj

31.08.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Nakon juče započetih radova na rekonstrukciji biciklističkih i pešačkih staza na Futoškom putu, Gradska uprava je objavila vest da se trenutno traži izvođač radova za još jednu deonicu. U toku…

tag infrastruktura futoški put
Saznaj više
categoryDogađaji

500 biciklista recept za dobru atmosferu

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Oko 500 biciklista je obeležilo zalazak sunca u petak 25. jula u Novom Sadu. Dugačka kolona koja je obično zauzimala jednu traku u saobraćaju, provozala je čak 13 kilometara po…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Melodija Kritične mase

26.04.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Poslednjeg petka u martu, imali smo prvu ovogodišnju Kritičnu masu, sa temom “Novosadsko biciklističko proleće sa Kritičnom masom”. Biciklisti svih uzrasta, od najmlađih do onih najstarijih, njih nešto više od…

tag kritična masa
Saznaj više