Novosti

OPREZ! Radovi u toku – vozite bicikl!


Prošlogodišnje saobraćajne gužve usled izvođenja radova na sanaciji kolovoznih površina u Novom Sadu, čini se, nastaviće se i u ovoj godini. Nedavno delimično zatvaranje Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice za potrebe izgradnje turbo kružne raskrsnice dovelo je do stvaranja saobraćajnih gužvi u tom delu grada. Dodatno, ovakvo stanje u saobraćaju biće otežano i početkom novih radova na sanaciji kolovoznih površina koje je najavila nadležna gradska uprava. Međutim, iako svi ovi radovi usporavaju motorni saobraćaj i stvaraju velike saobraćajne gužve, neizbežni su i moraju se desiti.

Tokom izgradnje turbo kružne raskrsnice mogu se čuti mnogobrojni apeli, od nadležnih institucija građanima da koriste alternativne pravce, a od građana institucijama da omoguće kretanje kroz pešačku zonu u Ulici Dr Ilije Đuričića. Međutim, niko se nije setio da uputi onaj najbitniji apel – da više koristimo bicikl i javni prevoz, kako bi smanjili gužve tokom aktuelnih radova, i da se biciklistima i pešacima u zonama radova omogući neometano kretanje.

Svi znamo da bajs ne poznaje granice. Tačnije, bajs ne poznaje gužve. Ukoliko ste se negde uputili kolima ovih dana, nesumnjivo ćete izgubiti mnoštvo živaca u saobraćaju. Da bi sačuvali svoje živce, ali i ono najbitnije – uštedeli svoje dragoceno vreme, ne samo pokušavajući da se probijete kroz radove i saobraćajne gužve, već i u potrazi za parkingom, pravi izbor je bicikl. Biciklističke staze su prohodne, bez većih zatvaranja usled radova, a brz dolazak na odredište je biciklom zagarantovan. A osim navedenog, definitivno ćete uštedeti i pare na sve skupljem gorivu. Zato ne oklevajte i automobil zamenite biciklom još danas. Jer ništa nije vrednije od vašeg vremena i strpljenja, a svi dobro znamo da je za uštedu vremena i živaca, bicikl pravi džek pot. Barem što se Novog Sada tiče.

Iz svega navedenog, apelujemo na nadležne gradske institucije da u svim zonama radova u gradu, pa između ostalog i u zoni izgradnje turbo kružne raskrsnice, omoguće neometano odvijanje pešačkog i biciklističkog saobraćaja. Takođe apelujemo na građane da koriste alternativne prevoze, kao što su bicikl i javni prevoz kako bi se smanjile gužve, a nadležne gradske institucije pozivamo da nam se pridruže u ovom javnom apelu.

Apelujemo i na JKP “Parking servis” da omogući korišćenje javnih bicikala, odnosno da sezonu iznajmljivanja bicikala ove godine počne ranije, kako bi i oni građani koji nemaju svoje bicikle, bili u mogućnosti da koriste javne bicikle i ostavljanjem automobila na parkingu, smanje gužve.

Slične vesti

categoryNovosti

Sastanak Novosadske biciklističke inicijative sa predstavnicima grada

02.08.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Danas smo u Gradskoj kući u jednočasovnom sastanku sa predstavnicima Grada Novog Sada razgovarali o unapređenju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture. Sastanku su ispred Grada Novog Sada prisustvovali gradonačelnik Milan Đurić,…

tag mapiranje infrastruktura nsbike gradonačelnik velocity
Saznaj više
categoryAktivnosti

Novi biciklistički poligon za decu

15.11.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Đaci Osnovne škole “Đura Daničić” iz Novog Sada, su proteklog vikenda dobili svoj prvi poligon za vežbanje vožnje bicikla i saobraćajnih propisa.  Kako nas je obradovalo lepše sunčano vreme, odlučili…

tag biciklistički poligon
Saznaj više
categoryNovosti

Biciklisti vedri i srećni ljudi

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kao i većini dece, i meni su san i želja bili da učinim nešto značajno, dobro i veliko po čemu bih ostao upamćen. Naravno, u mašti je to uvek kreirano…

Saznaj više