Novosti

OPREZ! Radovi u toku – vozite bicikl!


Prošlogodišnje saobraćajne gužve usled izvođenja radova na sanaciji kolovoznih površina u Novom Sadu, čini se, nastaviće se i u ovoj godini. Nedavno delimično zatvaranje Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice za potrebe izgradnje turbo kružne raskrsnice dovelo je do stvaranja saobraćajnih gužvi u tom delu grada. Dodatno, ovakvo stanje u saobraćaju biće otežano i početkom novih radova na sanaciji kolovoznih površina koje je najavila nadležna gradska uprava. Međutim, iako svi ovi radovi usporavaju motorni saobraćaj i stvaraju velike saobraćajne gužve, neizbežni su i moraju se desiti.

Tokom izgradnje turbo kružne raskrsnice mogu se čuti mnogobrojni apeli, od nadležnih institucija građanima da koriste alternativne pravce, a od građana institucijama da omoguće kretanje kroz pešačku zonu u Ulici Dr Ilije Đuričića. Međutim, niko se nije setio da uputi onaj najbitniji apel – da više koristimo bicikl i javni prevoz, kako bi smanjili gužve tokom aktuelnih radova, i da se biciklistima i pešacima u zonama radova omogući neometano kretanje.

Svi znamo da bajs ne poznaje granice. Tačnije, bajs ne poznaje gužve. Ukoliko ste se negde uputili kolima ovih dana, nesumnjivo ćete izgubiti mnoštvo živaca u saobraćaju. Da bi sačuvali svoje živce, ali i ono najbitnije – uštedeli svoje dragoceno vreme, ne samo pokušavajući da se probijete kroz radove i saobraćajne gužve, već i u potrazi za parkingom, pravi izbor je bicikl. Biciklističke staze su prohodne, bez većih zatvaranja usled radova, a brz dolazak na odredište je biciklom zagarantovan. A osim navedenog, definitivno ćete uštedeti i pare na sve skupljem gorivu. Zato ne oklevajte i automobil zamenite biciklom još danas. Jer ništa nije vrednije od vašeg vremena i strpljenja, a svi dobro znamo da je za uštedu vremena i živaca, bicikl pravi džek pot. Barem što se Novog Sada tiče.

Iz svega navedenog, apelujemo na nadležne gradske institucije da u svim zonama radova u gradu, pa između ostalog i u zoni izgradnje turbo kružne raskrsnice, omoguće neometano odvijanje pešačkog i biciklističkog saobraćaja. Takođe apelujemo na građane da koriste alternativne prevoze, kao što su bicikl i javni prevoz kako bi se smanjile gužve, a nadležne gradske institucije pozivamo da nam se pridruže u ovom javnom apelu.

Apelujemo i na JKP “Parking servis” da omogući korišćenje javnih bicikala, odnosno da sezonu iznajmljivanja bicikala ove godine počne ranije, kako bi i oni građani koji nemaju svoje bicikle, bili u mogućnosti da koriste javne bicikle i ostavljanjem automobila na parkingu, smanje gužve.

Slične vesti

categoryNovosti

Studentski domovi bez parkirališta za bicikle

03.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Ispred svakog doma postoje češljevi za parkiranje bicikala, ali dešavale su se krađe i pored video nadzora, pa ih studenti smatraju nebezbednim. U svakom domu, po dogovoru sa upravnikom, studenti mogu da…

tag parking
Saznaj više
categoryNovosti

Da li je dozvoljeno držati bicikl u hodniku zgrade?

12.10.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kao i ostala prevozna sredstva, najveći deo vremena vaš bicikl provešće – parkiran. U gradu kao što je Novi Sad, gde ne tako mali broj biciklista živi po zgradama, opravdano…

tag biciklana
Saznaj više
categoryNovosti

Električni bicikli izostavljeni iz državnih subvencija

03.08.2022.
Autor: Marko Trifkovic

U borbi protiv zagađenja životne sredine i sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, Vlada Republike Srbije je od marta 2020. godine počela sa subvencionisanjem nabavke novih električnih i hibridnih motornih vozila…

tag subvencije električni bicikl
Saznaj više