Aktivnosti

Oktobarska kritična masa: “Neke nove staze”


Polako nam se bliži kraj i ove 2022. godine. Iako je jesen uveliko zakucala na naša vrata, temperature iznad proseka nas ne napuštaju ni krajem oktobra. Okupljamo se kao i svakog meseca, poslednjeg petka u mesecu, u 17 časova na Subinom platou u Limanskom parku. Ovog meseca tema naše vožnje su “Neke nove staze”, čime želimo da ukažemo na potrebe izgradnje nedostajuće biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina. Građani godinama voze bicikl ovim prometnim bulevarom kako bi prošli kroz centar grada, dok oni malo plašljiviji biraju da voze trotoarom. Bulevar ima dovoljnu širinu za izgradnju biciklističke staze, projekat za biciklističku stazu postoji. Potrebno je samo da se opredele sredstva i izgradi staza u bulevaru kojim dnevno prolaze hiljade biciklista.

Pored toga, proćićemo i kroz Futošku ulicu u kojoj su ove godine završeni radovi na rekonstrukciji dela biciklističke staze. Novosadska biciklistička inicijativa je od svog osnivanja upućivala apele i zahteve da se ova biciklistička staza, kao najbitniji biciklistički koridor u Novom Sadu rekonstruiše i pomeri od drvoreda platana u Futoškoj, kako bi se sačuvao drvored i obezbedilo da korenje ponovo ne uništi stazu. Krajem prošle godine naše molbe su uslišene a na zadovoljstvo biciklističke zajednice u Novom Sadu, započeti su radovi na rekonstrukciji, a ove godine završen je deo staze. Vožnjom želimo da skrenemo pažnju i na potrebu da se radovi nastave sledeće godine, kako bi se što pre završila rekonstrukcija celokupne deonice Futoške ulice i Futoškog puta, i time stvorili uslovi za bezbedan i neometan saobraćaj na ovom biciklističkom koridoru koji koriste hiljade biciklista dnevno.

Iako je negde zapelo sa nastavkom radova na Futoškom putu, ne možemo a da ne spomenemo projekte koji nas uskoro očekuju. Rumenka i Kisač će konačno biti spojeni sa Novim Sadom, biciklističkom stazom na nasipu uz kanal Dunav-Tisa-Dunav, i to je jedna lepa vest. Druga takođe lepa vest, jeste izgradnja biciklističke staze nasipom od Novog Sada do Futoga, čime će biciklisti konačno dobiti bezbednu infrastrukturu na nasipu i biti odvojeni od motornog saobraćaja koji izuzetno loše utiče na bezbednost biciklista na nasipu.

Zato dođite u petak, 28. Oktobra da se zajedno provozamo ulicama grada i pošaljemo poruku gradskim institucijama i donosiocima odluka da su nam potrebne nove staze, ali i da pozdravimo predstojeće radove na novim projektima.

Link do facebook događaja: Facebook događaj

Autor grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

O prslucima

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novi tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji predlaže obavezu nošenja svetloodbojnog prsluka za vreme vožnje bicikla noću i u uslovima smanjene vidljivosti,…

tag prsluci
Saznaj više
categoryNovosti

Biciklistički superput u Londonu: 1.200 biciklista na sat!

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Sudeći po prvim rezultatima posmatranja, svega par nedelja nakon otvaranja, biciklisti nadmašuju u brojnosti sva ostala vozila na londonskoj istok-zapad biciklističkoj superputnoj ruti. Preliminarni rezultati posmatranja govore da oko 1.200…

tag infrastruktura
Saznaj više