Događaji

Kritična masa: Piši – briši


Dragi Novosađani bliži nam se 3. jun, svetski dan bicikla, a to znači samo jedno – Kritična masa!

Iako smo prošle godine povodom svetskog dana bicikla organizovali dečiju Kritičnu masu – Vožnjicu, ove godine će vožnja biti sa malo drugačijom ali veoma ozbiljnom temom. Vozimo se do Sentandrejskog puta gde je početkom godine na naše a i svih sugrađana veliko iznenađenje, ukinuto čak kilometar i 120 metara biciklističke staze! O ovom potezu gradske uprave smo i pisali pre nedelju dana na našem sajtu. Uputili smo i dopis gradskoj upravi sa zahtevom za sastanak povodom ovog poteza, kako bismo pronašli adekvatno rešenje.

I dok čekamo na sastanak, ponovo ćemo zavrteti naše pedale i okrenuti točkove i pokazati da Novi Sad sve većim ulaganjem u biciklističku infrastrukturu i saobraćaj treba da bude biciklistički uzor u regionu, a ne da prati negativne trendove gradova regiona u uklanjanju biciklističkih staza.

Zato vas pozivamo da nam se pridružite u petak 14. juna u 17:30 časova u Limanskom parku na Subinom platou, kako bismo skrenuli pažnju na ovaj ali i sve druge slične probleme. Dobrodošli ste bilo da vozite bicikl, tricikl, kvadricikl, trotinet, rolere, skejt ili bilo koje drugo ekološko prevozno sredstvo. Dođite da još jednom masovnom vožnjom pokažemo da želimo više biciklističkih staza i veća ulaganja u biciklističku infrastrukturu. Vožnja je prilagođena svim uzrastima, krećemo se kolovozom 10-15 km/h uz pratnju policije a skup obezbeđuje naša redarska služba.

Po završetku vožnje, kod znaka za završetak biciklističke staze na Sentandrejskom putu (mesto gde je ukinuta biciklistička staza), ćemo izvršiti mali performans i minutom ćutanja odati počast ovoj stazi koja nas je decenijama u nazad dobro služila.

Ruta kojom se krećemo:

Polazak je sa platoa Mitra Subotića Sube u Limanskom parku u 18 časova. Izlazimo na raskrsnicu Narodnog fronta i Šekspirove, potom se krećemo ulicama: Narodnog fronta, Balzakova, Bulevar cara Lazara, Kolo srpskih sestara, Vojvode Knićanina, Cara Dušana, Hajduk Veljkova, Rumenačka, Bulevar Jaše Tomića, Bulevar kralja Petra I, Kisačka, Sentandrejski put, silazak ispod Klisanskog mosta prema BIG tržnom centru, ponovno vraćanje na Sentandrejski put, Put novosadskog partizanskog odreda, sa završetkom na parkingu iza NIS petrol benzinske pumpe.

Prijavite se na Facebook event-u: https://fb.me/e/4vJnjmc9G

Slične vesti

categoryDogađaji

Biciklističke vožnje u petak i subotu

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Prva prolećna Kritična masa biće održana u petak 27. marta u 17 časova, a u 20 časova u subotu bicikliste očekuje vožnja “Sat za našu planetu”. Martovska Kritična masa obeležena…

tag kritična masa sat za planetu
Saznaj više
categoryNovosti

Oprema za put

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kada je oprema za put u pitanju, postoji mogućnost da nešto nedostaje ili da se spakuju nepotrebne stvari. Ovo se najčešće dešava ukoliko se osoba tek upušta u avanture putovanja…

tag cikloturizam
Saznaj više
categoryNovosti

U ponedeljak počinje ovogodišnji krug subvencija!

09.05.2024.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosađani od ponedeljka, 13. maja, mogu da se prijave za subvencije za bicikle u iznosu od po 12 hiljada dinara. Pravo učešća imaju sva fizička lica sa prebivalištem na teritoriji…

tag subvencije novi sad bicikl
Saznaj više