Događaji

Kritična masa: “Most koji nas (ne)spaja”


Polako nam prolaze i letnji dani ali ne i letnje vrućine. Pozivamo vas da poslednje dane u mesecu avgustu, pred početak školske godine, ispitnog roka ili pak sasvim običnog petka za neke, provedemo zajedno na vožnji u dobroj atmosferi. Vožnja je planirana za petak 26. avgusta u 17h sa polaskom iz Limanskog parka, na Subinom platou.

Uvešćemo vas u najavu našeg sledećeg druženja uz poimanje motiva mosta koji je jedan od često korišćenih motiva u delima našeg čuvenog nobelovca Ive Andrića. Kako je most simbol veze, nečega što nas spaja, na našoj Kritičnoj masi upravo nam je most simbol koji smo rešili da stavimo u fokus.

Motiv mosta takođe predstavlja i neku vrstu prepreke. Novosađani sa Južnobačke strane bivaju odsečeni za mnoge zelene površine poput Kameničkog parka koji predstavlja beg iz gradske buke i gužve, bogate Sremske predele i zanimljive lokacije usled nemogućnosti da se na biciklu prevezu preko Mosta slobode kako je jedini slobodan prostor prolazak pešačkim delom. Ujedno, sremska strana biva uskraćena za brži i bezbedniji prelazak na bačku stranu na kojoj se nalazi centar grada i svi značajni objekti. Ipak je bicikl prevozno sredstvo i njegova je namena vožnja i vrtenje pedala umesto guranja. 

Stoga i naziv ove naše Kritične mase “Most koji nas (ne) spaja”. Bez obzira na prepreke koje nas razdvajaju od izgradnje mosta, provozaćemo se u duhu namere da istrajemo, kao i naši mostovi, sa težnjom da nas ne razdvajaju putevi i mostovi koje smo izgradili i da ostavimo prostor za napretke. 

Ruta kojom se krećemo tokom naše sledeće vožnje započinje polaskom sa platoa Mitra Subotića Sube, izlazak kroz park na Bulevar despota Stefana, dalje kretanje ulicama: Fruškogorska, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Maksima Gorkog, Braće Ribnikara, Futoška, Bulevar Evrope, Bulevar cara Lazara, Bulevar oslobođenja, gde se vožnja završava na Subinom platou. Kao i uvek, najbitnije nam je da istaknemo bezbednost naše Kritične mase za koju će se pobrinuti naši redari i policijska pratnja. Svi uzrasti su nam dobrodošli. Ponesite vodu, bajseve i dobro raspoloženje da ovo leto ispratimo kako dolikuje!

Označite da dolazite na: klikni ovde za Facebook događaj

Autorka grafika: Anđela Stupar

Vožnju podržava ACT – Zajedno za aktivno građansko društvo.

Slične vesti

categoryAktivnosti

Gde želite bezbedne parkinge? Bike friendly – faza 2

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Pre nekoliko meseci, Novosadska biciklistička inicijativa je započela projekat “Bike friendly” u okviru Akademije održivostu koju je omogućila Trag fondacija, kao akciju inspirisanu nezadovoljstvom građana zbog nedostatka adekvatnih parkinga za…

tag bike friendly parking
Saznaj više
categoryNovosti

Besplatni bicikl taksi hit u Turskoj

01.02.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U severozapadnoj turskoj provinciji Kirklareli, biciklističke rikše nalik taksiju postale su velika atrakcija. U borbi protiv klimatskih promena i poboljšanju položaja slabo mobilnih osoba, Turci su se okrenuli električnim biciklima….

tag bici taksi
Saznaj više
categoryNovosti

Novosadski biciklisti u kontra smeru i pešačkoj zoni – bezbedni

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Biciklistima je od 2011. godine omogućen prolaz kroz novosadsku pešačku zonu biciklističkim koridorom, a od skora i kretanje kontra smerom u Nikolajevskoj. Uprkos tvrdnjama saobraćajnih skeptika, broj nezgoda koje uključuju…

tag infrastruktura
Saznaj više