Događaji

Kritična masa: “Most koji nas (ne)spaja”


Polako nam prolaze i letnji dani ali ne i letnje vrućine. Pozivamo vas da poslednje dane u mesecu avgustu, pred početak školske godine, ispitnog roka ili pak sasvim običnog petka za neke, provedemo zajedno na vožnji u dobroj atmosferi. Vožnja je planirana za petak 26. avgusta u 17h sa polaskom iz Limanskog parka, na Subinom platou.

Uvešćemo vas u najavu našeg sledećeg druženja uz poimanje motiva mosta koji je jedan od često korišćenih motiva u delima našeg čuvenog nobelovca Ive Andrića. Kako je most simbol veze, nečega što nas spaja, na našoj Kritičnoj masi upravo nam je most simbol koji smo rešili da stavimo u fokus.

Motiv mosta takođe predstavlja i neku vrstu prepreke. Novosađani sa Južnobačke strane bivaju odsečeni za mnoge zelene površine poput Kameničkog parka koji predstavlja beg iz gradske buke i gužve, bogate Sremske predele i zanimljive lokacije usled nemogućnosti da se na biciklu prevezu preko Mosta slobode kako je jedini slobodan prostor prolazak pešačkim delom. Ujedno, sremska strana biva uskraćena za brži i bezbedniji prelazak na bačku stranu na kojoj se nalazi centar grada i svi značajni objekti. Ipak je bicikl prevozno sredstvo i njegova je namena vožnja i vrtenje pedala umesto guranja. 

Stoga i naziv ove naše Kritične mase “Most koji nas (ne) spaja”. Bez obzira na prepreke koje nas razdvajaju od izgradnje mosta, provozaćemo se u duhu namere da istrajemo, kao i naši mostovi, sa težnjom da nas ne razdvajaju putevi i mostovi koje smo izgradili i da ostavimo prostor za napretke. 

Ruta kojom se krećemo tokom naše sledeće vožnje započinje polaskom sa platoa Mitra Subotića Sube, izlazak kroz park na Bulevar despota Stefana, dalje kretanje ulicama: Fruškogorska, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Maksima Gorkog, Braće Ribnikara, Futoška, Bulevar Evrope, Bulevar cara Lazara, Bulevar oslobođenja, gde se vožnja završava na Subinom platou. Kao i uvek, najbitnije nam je da istaknemo bezbednost naše Kritične mase za koju će se pobrinuti naši redari i policijska pratnja. Svi uzrasti su nam dobrodošli. Ponesite vodu, bajseve i dobro raspoloženje da ovo leto ispratimo kako dolikuje!

Označite da dolazite na: klikni ovde za Facebook događaj

Autorka grafika: Anđela Stupar

Vožnju podržava ACT – Zajedno za aktivno građansko društvo.

Slične vesti

categoryDogađaji

Prva nacionalna biciklistička konferencija

26.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Ubrzo nakon završetka Evropske nedelje mobilnost, i obeležavanja Dana bez automobila, aktivnosti i dešavanja definitivno ne manjkaju. Ovoga puta u fokus nam dolazi Prva nacionalna biciklistička konferencija, koja će se…

tag konferencija
Saznaj više
categoryDogađaji

Evropska nedelja mobilnosti – Bici radionica

14.09.2022.
Autor: Marko Mazalica

16. septembra, počinje već tradicionalna Evropska nedelja mobilnosti, nedelja tokom koje mnogi evropski gradovi podstiču svoje građane da u svrhu smanjenja zagađenja i globalnog zagrevanja, koriste alternativne vrste prevoza. Kao…

tag evropska nedelja mobilnosti radionica
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: “Dan bez automobila” i tribina “Biciklisti pitaju grad”

19.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Svake godine uoči Evropske nedelje mobilnosti, imamo taj jedan specijalan dan, a to je “Dan bez automobila”. Uoči obeležavanja tog dana, planiramo par aktivnosti da uradimo, naravno jedna od njih…

tag kritična masa biciklisti pitaju grad evropska nedelja mobilnosti
Saznaj više