Događaji

Kritična masa: “Most koji nas (ne)spaja”


Polako nam prolaze i letnji dani ali ne i letnje vrućine. Pozivamo vas da poslednje dane u mesecu avgustu, pred početak školske godine, ispitnog roka ili pak sasvim običnog petka za neke, provedemo zajedno na vožnji u dobroj atmosferi. Vožnja je planirana za petak 26. avgusta u 17h sa polaskom iz Limanskog parka, na Subinom platou.

Uvešćemo vas u najavu našeg sledećeg druženja uz poimanje motiva mosta koji je jedan od često korišćenih motiva u delima našeg čuvenog nobelovca Ive Andrića. Kako je most simbol veze, nečega što nas spaja, na našoj Kritičnoj masi upravo nam je most simbol koji smo rešili da stavimo u fokus.

Motiv mosta takođe predstavlja i neku vrstu prepreke. Novosađani sa Južnobačke strane bivaju odsečeni za mnoge zelene površine poput Kameničkog parka koji predstavlja beg iz gradske buke i gužve, bogate Sremske predele i zanimljive lokacije usled nemogućnosti da se na biciklu prevezu preko Mosta slobode kako je jedini slobodan prostor prolazak pešačkim delom. Ujedno, sremska strana biva uskraćena za brži i bezbedniji prelazak na bačku stranu na kojoj se nalazi centar grada i svi značajni objekti. Ipak je bicikl prevozno sredstvo i njegova je namena vožnja i vrtenje pedala umesto guranja. 

Stoga i naziv ove naše Kritične mase “Most koji nas (ne) spaja”. Bez obzira na prepreke koje nas razdvajaju od izgradnje mosta, provozaćemo se u duhu namere da istrajemo, kao i naši mostovi, sa težnjom da nas ne razdvajaju putevi i mostovi koje smo izgradili i da ostavimo prostor za napretke. 

Ruta kojom se krećemo tokom naše sledeće vožnje započinje polaskom sa platoa Mitra Subotića Sube, izlazak kroz park na Bulevar despota Stefana, dalje kretanje ulicama: Fruškogorska, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Maksima Gorkog, Braće Ribnikara, Futoška, Bulevar Evrope, Bulevar cara Lazara, Bulevar oslobođenja, gde se vožnja završava na Subinom platou. Kao i uvek, najbitnije nam je da istaknemo bezbednost naše Kritične mase za koju će se pobrinuti naši redari i policijska pratnja. Svi uzrasti su nam dobrodošli. Ponesite vodu, bajseve i dobro raspoloženje da ovo leto ispratimo kako dolikuje!

Označite da dolazite na: klikni ovde za Facebook događaj

Autorka grafika: Anđela Stupar

Vožnju podržava ACT – Zajedno za aktivno građansko društvo.

Slične vesti

categoryNovosti

Novi parkinzi za bicikle na Pozorišnom trgu

08.01.2022.
Autor: Marko Mazalica

Nedavno rekonstruisani Pozorišni trg osim dozvole kretanja za bicikliste u ovom delu pešačke zone, dobio je i  nove parkinge za bicikle, na dva mesta – kod Apolo centra i kod…

tag parking
Saznaj više
categoryAktivnosti

Biciklistički doručak, pa vožnja

08.02.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Za bicikliste koji su prolazili pored Futoške pijace 6. februara, Novosadska biciklistička inicijativa je organizovala biciklistički doručak povodom Dana zimskog bicikliranja na posao. Ovo međunarodno biciklističko nadmetanje podstiče ljude da…

tag kritična masa bici doručak zimsko bicikliranje
Saznaj više
categoryDogađaji

Novosadska kritična masa – poziv za volontere

12.04.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Zdravo drugari! Novosadska biciklistička inicijativa će sa vama da proslavi Dan planete Zemlje i to tokom tri događaja, od 20. do 22. aprila (petak, subota i nedelja). Voleli bismo kada…

tag kritična masa
Saznaj više