Događaji

Kritična masa “Troši kalorije, ne gorivo”


Dolazi nam kraj još jednog meseca, a sa njim i još jedna Kritična masa. Kao i prethodnog meseca, okupljamo se i ovog poslednjeg petka na staroj lokaciji u već poznato vreme.

Tema ovog puta, kako i sam naslov kaže je, “Troši kalorije, ne gorivo”. Kao što i sami već znamo, bicikl je ekološko prevozno sredstvo i izuzetno zdrav način kretanja po gradu, a i šire, što ovog puta želimo dodatno da naglasimo. Za bicikl nisu potrebna velika ulaganja kao za automobil. Već u prvoj godini prelaska sa automobila na bicikl, za potrebe posla, nabavke, kafe sa prijateljima, bioskopa, odlaska na pijacu i mnoštva drugih aktivnost, investicija bicikla će biti isplaćena.

Kako i sami lekari i stručnjaci govore, bicikl poboljšava vaše zdravlje, i poboljšava vaše okruženje u kojem živite jer ne zavisi od sagorevanja fosilnih goriva, čija je cena u poslednje vreme dodatno i porasla i samim time učinila korišćenje bicikla još privlačnijim.

Zato nam se pridružite na Kritičnoj masi “Troši kalorije, ne gorivo” ovog petka 29.04.2022. u 17h na već dobro poznatoj lokaciji u Limanskom parku na Subinom platou. Kao i do sada, ceo događaj će biti obezbeđen od strane policije i naših redara, tako da pozivamo sve sugrađane, a i šire, da nam se pridruže u što većem, broju i provozaju se sa nama. Da pokažemo da biciklisti postoje, da su na ulicama i da ne troše gorivo i čuvaju svoje okruženje.

Sama kolona će ići relativnim brzinama od 10 do 15 km/h i trajaće otprilike 1h i to sledećim ulicama i bulevarima: Polazak sa platoa Mitra Subotića Sube, izlazak kroz park na Šekspirovu,  dalje kretanje ulicama: Bulevar Despota Stefana, Fruškogorska, Jiričekova, Doktora Sime Miloševića, Bulevar Cara Lazara, Stražilovska, Žarka Zrenjanina, Bulevar Mihajla Pupina, Jevrejska, Bulevar oslobođenja, Novosadskog Sajma, Hajduk Veljkova, Rumenačka, Kornelija Stankovića, Bulevar vojvode Stepe, Bulevar Slobodana Jovanovića, Futoški put, Bulevar Evrope, Radomira Raše Radujkova sa završetkom u novom gradskom parku između Bistrice i Detelinare.

Prijavi se na Facebook događaj i vidimo se u petak 29. aprila u 17h u Limanskom parku.

Takođe ukoliko te interesuje da nam se pridružiš u volontiranju budeš redar na nekoj od narednih Kritičnih masa klikni ovde za više informacija.

Autor grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

Električni bicikli izostavljeni iz državnih subvencija

03.08.2022.
Autor: Marko Trifkovic

U borbi protiv zagađenja životne sredine i sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, Vlada Republike Srbije je od marta 2020. godine počela sa subvencionisanjem nabavke novih električnih i hibridnih motornih vozila…

tag subvencije električni bicikl
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa “Letnji raspust”

20.06.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Završava nam se još jedna školska godina, a ovaj put Kritična masa obeležava početak letnjeg raspusta jednom laganom letnjom vožnjom kroz grad. Posebnu pažnju skrećemo na sve veće ulaganje u…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti categoryNovosti

Stigao “Vrabac”: novosadska inspekcija na električnim biciklima protiv nepropisnog parkiranja

05.08.2022.
Autor: Marko Trifkovic

Na nešto više od 100 kilometara biciklističkih staza u Novom Sadu, najkasnije za 60 dana kretaće će se 10 električnih bicikala sa kamerama koje će evidentirati nepropisno parkiranje. Gradska služba…

tag parkiranje kazna
Saznaj više