Događaji

Kritična masa “Troši kalorije, ne gorivo”


Dolazi nam kraj još jednog meseca, a sa njim i još jedna Kritična masa. Kao i prethodnog meseca, okupljamo se i ovog poslednjeg petka na staroj lokaciji u već poznato vreme.

Tema ovog puta, kako i sam naslov kaže je, “Troši kalorije, ne gorivo”. Kao što i sami već znamo, bicikl je ekološko prevozno sredstvo i izuzetno zdrav način kretanja po gradu, a i šire, što ovog puta želimo dodatno da naglasimo. Za bicikl nisu potrebna velika ulaganja kao za automobil. Već u prvoj godini prelaska sa automobila na bicikl, za potrebe posla, nabavke, kafe sa prijateljima, bioskopa, odlaska na pijacu i mnoštva drugih aktivnost, investicija bicikla će biti isplaćena.

Kako i sami lekari i stručnjaci govore, bicikl poboljšava vaše zdravlje, i poboljšava vaše okruženje u kojem živite jer ne zavisi od sagorevanja fosilnih goriva, čija je cena u poslednje vreme dodatno i porasla i samim time učinila korišćenje bicikla još privlačnijim.

Zato nam se pridružite na Kritičnoj masi “Troši kalorije, ne gorivo” ovog petka 29.04.2022. u 17h na već dobro poznatoj lokaciji u Limanskom parku na Subinom platou. Kao i do sada, ceo događaj će biti obezbeđen od strane policije i naših redara, tako da pozivamo sve sugrađane, a i šire, da nam se pridruže u što većem, broju i provozaju se sa nama. Da pokažemo da biciklisti postoje, da su na ulicama i da ne troše gorivo i čuvaju svoje okruženje.

Sama kolona će ići relativnim brzinama od 10 do 15 km/h i trajaće otprilike 1h i to sledećim ulicama i bulevarima: Polazak sa platoa Mitra Subotića Sube, izlazak kroz park na Šekspirovu,  dalje kretanje ulicama: Bulevar Despota Stefana, Fruškogorska, Jiričekova, Doktora Sime Miloševića, Bulevar Cara Lazara, Stražilovska, Žarka Zrenjanina, Bulevar Mihajla Pupina, Jevrejska, Bulevar oslobođenja, Novosadskog Sajma, Hajduk Veljkova, Rumenačka, Kornelija Stankovića, Bulevar vojvode Stepe, Bulevar Slobodana Jovanovića, Futoški put, Bulevar Evrope, Radomira Raše Radujkova sa završetkom u novom gradskom parku između Bistrice i Detelinare.

Prijavi se na Facebook događaj i vidimo se u petak 29. aprila u 17h u Limanskom parku.

Takođe ukoliko te interesuje da nam se pridružiš u volontiranju budeš redar na nekoj od narednih Kritičnih masa klikni ovde za više informacija.

Autor grafika: Anđela Stupar

Slične vesti

categoryNovosti

Novosadska “crna ovca” – Most slobode i u 2021. bez biciklističke staze

20.12.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Ako je suditi prema predlogu budžeta koji će se naći pred odbornicima Skupštine Grada Novog Sada, usled budžetskih rezova zabrana prelaska biciklista preko Mosta slobode se neće rešavati ni 40 godina…

tag infrastruktura most slobode
Saznaj više
categoryNovosti

Da li su ti kočnice na bajsu ispravne?

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Često pričamo o tome koliko je za bezbednost biciklista bitna infrastruktura, osvetljenje i savesno ponašanje učesnika u saobraćaju. Jedna od tema koju do sada nismo pominjali jesu – kočnice. Kako…

tag kočnice
Saznaj više
categoryDogađaji

IT kompanije dominiraju: proglašeni pobednici “Samo ne autom” u Novom Sadu

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Prebrojali smo kilometre, preračunali bodove i dobili pobednike prvog izazova “Samo ne Autom” u Novom Sadu! Iako je takmičenje prvi put organizovano u našem gradu, veliki broj učesnika se prijavilo…

tag bici doručak samo ne autom
Saznaj više