Novosti

Iznajmljivanje bicikla naplatili 317 miliona dinara


Kinezu koji nije zaključao iznajmljeni bicikl kako je predviđeno kada se odvezao na posao, stigao je račun od 21,4 miliona juana (oko 2,7 miliona eura) za putovanje, javio je Daily Telegraph. Bicikl pripada kompaniji Mobike koja je u poslednje vreme počela sa probojem na evropsko tržište.

Bicikl se iznajmljuje korišćenjem mobilne aplikacije koja korisniku daje kod, dozvoljavajući otključavanje zadnjeg točka. Korisnici zaključavaju bicikl bilo gde kada završe sa korišćenjem – nešto što je izvesni Wuhana očigledno zaboravio. Usled problema koji kompanija Mobike opisuje kao “mali problem sa aplikacijom”, njemu je naplaćeno korišćenje usluge gotovo 2,7 miliona eura. Srećom po gospodina Lija, kompanija je pristala da umanji račun. Portparol kompanije izjavio je: “Veoma mali broj klijenata će se susresti sa ovim problemom i uvek imaju mogućnost da pozovu servisni broj ili prijave bag na aplikaciji. Klijenti ne treba da brinu”.

Kineski problemi

Biciklističke šeme bez stanica doživljavaju ogromnu popularnost u Kini. Glavni operateri kao što je Ofo, pokrenuli su iznajmljivanje bicikala u Pekingu 2015. godine, usledili su Mobike iz Šangaja i Obike. Sva tri operatera krenula su u ekspanziju van granica Kine.

Poslednjeg meseca, Obike je pokrenuo šemu u Londonu, ali agresivno širenje koje se svelo na istovar stotina bicikala po gradu je kritikovano od strane lokalnih vlasti i od londonskog komesara za vožnju bicikla i pešačenje, Willa Normana. Operateri ovih šema došli su i u konflikt sa gradskim upravama u Kini.

Prevelik broj bicikala u glavnim gradovima i prosta činjenica da korisnici mogu da ih ostave gde god požele doveli su do toga da su trotoari zakrčeni, dok vlasti troše vreme i resurse da ih uklone.

Izvor: road.cc
Foto: NSBI / Weibo

Slične vesti

categoryNovosti

Kako izgleda kada je motorni saobraćaj prioritet?

03.03.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Nedavno je završena izgradnja podvožnjaka u Partizanskoj ulici u okviru izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta. Iako je prvobitni rok za završetak radova bio u oktobru, rok je pomeran nekoliko puta, da…

tag infrastruktura bezbednost
Saznaj više
categoryAktivnosti

Dan izazova “Samo ne autom”

09.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Vreme je za takmičenje! Ko će više, ko će duže? Jedan dan, jedna aplikacija, tvoja ekipa i sva prevozna sredstva koja ne troše gorivo – bicikl, trotinet, skejt, roleri, monocikl,…

tag samo ne autom evropska nedelja mobilnosti dan bez automobila
Saznaj više
categoryNovosti

Objavljena konačna rang lista

11.07.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U subotu 10. jula nešto posle 22 časa, objavljena je konačna rang lista lica koja su ostvarila pravo na dodelu podsticaja za nabavku novog bicikla uz finansijsku podršku Grada Novog Sada i…

tag subvencije
Saznaj više