Novosti

Culture Exchange – iz naše perspektive


U poslednjih dve nedelje novosadski Bike Kitchen („biciklistička kuhinja“, Bike cafe ili Culture Exchange) postali su predmet pisanja novopokrenutog portala teleprompter koji, kako se navodi na sajtu predstavlja „istraživački projekat“ novoosnovane organizacije „Omladina Srbije“. S obzirom na relativno dugu saradnju sa organizacijom Culture Exchange i njenim članovima, osećamo potrebu da iznesemo stav naše organizacije, kao i da podelimo naše iskustvo koje smo stekli u komunikaciji i saradnji sa njima.

Prema navodima u članku, autor „istraživanja“ tvrdi da Culture Exchange predstavlja ispostavu sekte Familija, te tvrdi da od biciklističke kuhinje, odnosno organizacije Culture Exchange novosadskoj omladini preti opasnost (aludirajući pretpostavljamo na aktivnosti kojima se bavi ili se bavila sekta Family). U tekstu su uz sve navedene tvrdnje izneti lični podaci zaposlenih u kafeu, njihove adrese, predstavljeni su (uprkos izjavama koje govore drugačije) kao članovi sekte, tvrdi se da se posećivanjem kafića pomaže sekta na globalnom nivou i slično. Ovakvo pisanje otvoreno je osudilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, pojedini mediji, kao i mnogobrojni pojedinci. Aktivisti NSBI su izneli svoju podršku zaposlenima u kafeu i udruženju pre svega lično.

NSBI kao organizacija je u proteklih godinu dana, opravdano smatramo, doprinela animiranju zajednice u Novom Sadu. U ovim aktivnostima smo imali pomoć mnogih aktera: javnih komunalnih preduzeća, Ministarstva unutrašnjih poslova, privatnih kompanija i preduzetnika, drugih nevladinih organizacija i mnogobrojnih pojedinaca čiji su doprinosi i nesebično zalaganje omogućili da Novi Sad bude bolje (i bezbednije) mesto za život. Među nevladinim organizacijama koje su dale svoj doprinos tome je i organizacija Culture Exchange odnosno biciklistička kuhinja. Pozitivne doprinose koje su ovi mladi ljudi dali Novom Sadu možemo nabrajati u dugom spisku: promovisanje Novog Sada kao cikloturističke destinacije, promocija poloa na biciklima i Kritične mase, besplatne radionice za popravku bicikala, pomoć u organizovanju fleš moba, pomoć u prikupljanju donacija za Svratište za decu ulice, Kickstarter događaji, promocija neafirmisanih bendova… možemo nabrajati još i da se pritom ovaj spisak ne završi.

U našoj praktično jednogodišnjoj saradnji nismo imali negativnih iskustava sa ovom organizacijom, naročito ne u pogledu tvrdnji koje je autor teksta na portalu telepromter izneo, a koje su (prema našem mišljenju) neki drugi mediji preneli bez ikakvog profesionalnog kriticizma i preispitivanja.

Prema našim saznanjima, našim aktivistima, volonterima ili uopšte pojedincima koje poznajemo u toku godinu dana intenzivne komunikacije sa pomenutom grupom stranih entuzijasta  nijednom nije bio nuđen pristup bilo kakvoj religiji ili sekti, nije im promovisan verski koncept, niti su uključivani ili podsticani na bilo kakve nemoralne aktivnosti, naprotiv. Napominjemo da su naši aktivisti, volonteri i pojedinci koje poznajemo u potpunosti različitih religijskih, političkih i drugih opredeljenja, da pripadaju različitim uzrastima, nacionalnostima, strukama i da uopšteno imaju veoma različite lične karakteristike. Zajednički imenilac im je bicikl i pozitivna energija.

Kada su u pitanju tvrdnje autora, primetili smo da postoje ozbiljni propusti u izvođenju zaključaka i metodologiji rada – autor nigde nije utvrdio nedvosmislenu trenutnu povezanost sa sektom niti konkretne opasne aktivnosti: većina tvrdnji se zasniva na sumnjama, ličnim uverenjima autora i nagađanjima, a one ključne (koje se odnose upravo na pomenutu organizaciju i zaposlene) su u potpunosti takve, prema našoj oceni. Autor teksta je ovo opravdao „teškom dokazivošću“ – smatramo da je jako opasno uzeti ovaj problem u istraživačkom novinarstvu kao izgovor za iznošenje čitavog mnoštva neutemeljenih tvrdnji koje na kraju treba da deluju kao potpuno jasna i nedvosmislena činjenica, a čije posledice mogu da ugroze i ljudske živote.  Autor je na kraju teksta ustvrdio da posećivanjem kafea i saradnjom sa organizacijom gosti navodno finansiraju sektu Familija na globalnom nivou – pritom nigde u tekstu nije objašnjeno da li sekta finansira ovu organizaciju ili je obrnuto, na koji način se to izvodi i u kojoj meri, kao i koje se tačno aktivnosti finansiraju ili koje su njihove posledice. Nigde u tekstu nije naveden konkretan primere osobe koja se oduprla „opasnosti“ koju ova grupa entuzijasta navodno izaziva. Autor teksta je izgradio tezu da su članovi udruženja odnosno zaposleni u kafeu ujedno i članovi sekte jer su im roditelji bili članovi sekte, negirajući time i mogućnost slobodnog izbora svakog pojedinca što je realnost modernog društva. Osnovano sumnjamo i da autor teksta uopšte ima dovoljne stručne i tehničke mogućnosti da „analizira“ bilo čiji fejsbuk profil i da na osnovu toga dođe do validnih zaključaka – ovakve analize kompetentno obavljaju državne službe čiji je kadar školovan za to i koje mogu da ostvare potpun uvid u ove profile. Pritom, čak i takve analize mogu biti nepotpune ili pogrešne.

Uzevši u obzir sve navedene propuste (i one koji nisu pomenuti) u „višemesečnom istraživanju“, pitamo se da li je autor razmotrio moguće posledice javnog iznošenja ovakvih tvrdnji, jer ovakvim pisanjem zapravo najveću štetu nanosi sebi, gubeći kredibilitet ozbiljnog novinara.

Prema opisu datom na portalu teleprompter, projekat je namenjen informisanju mladih, bavi se problemima mladih, omogućuje im da iskažu svoje probleme, ideje ili zapažanja i to bez cenzure (ne znamo da li ovo znači da nosioci projekta „teleprompter“ tvrde da će preuzeti odgovornost za neutemeljene izjave, optužbe ili uvrede koje se iznose na račun trećih lica putem njihovog portala?). Postavljamo i pitanje da li je su zaista gorući problemi mladih u Srbiji „brutalnost policajaca u SAD“, „razotkrivanje najvećih mađioničarskih trikova“, „ozloglašeni psihološki eksperimenti“ i slično?

U svetlu svega iznetog možemo slobodno da ocenimo da je organizacija Culture Exchange u proteklih godinu dana značajno doprinela animiranju i osnaživanju mladih, rešavanju njihovih problema, promovisanju pozitivnih društvenih vrednosti  i razbijanju kolektivne apatije. Smatramo i da je ovakav model „otvorenih lokala za mlade“ nešto što treba usvojiti i podsticati, a ne napadati i posmatrati sa podozrenjem. 

Sa druge strane, organizacija „Omladina Srbije“ sa svojim projektom svakako nije postigla nijedan od pomenutih ciljeva, a (verujemo) ovakvim delovanjem neće ni postići.

Slične vesti

categoryDogađaji

Kritična masa: “Vreme ide ali biciklisti stoje”

25.03.2024.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Dragi naši Novosađani, prošlog meseca smo napravili jedan krug nasipom do Veternika i nazad za Novi Sad, skretajući pažnju na dugogodišnji problem narušene bezbednosti biciklista na nasipu. Ovog meseca skrećemo…

tag kritična masa infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Da li su ti kočnice na bajsu ispravne?

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Često pričamo o tome koliko je za bezbednost biciklista bitna infrastruktura, osvetljenje i savesno ponašanje učesnika u saobraćaju. Jedna od tema koju do sada nismo pominjali jesu – kočnice. Kako…

tag kočnice
Saznaj više
categoryNovosti

Izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Futog na EuroVelo 6 ruti

29.11.2022.
Autor: Marko Mazalica

Dugo očekivana izgradnja biciklističke staze Novi Sad-Futog započeta je krajem oktobra, a radovi uveliko napreduju. Trenutno se radi na pripremi i iskolčavanju terena, nakon čega će uslediti postavljanje slojeva peska,…

tag infrastruktura eurovelo nasip
Saznaj više