Novosti

Culture Exchange – iz naše perspektive


U poslednjih dve nedelje novosadski Bike Kitchen („biciklistička kuhinja“, Bike cafe ili Culture Exchange) postali su predmet pisanja novopokrenutog portala teleprompter koji, kako se navodi na sajtu predstavlja „istraživački projekat“ novoosnovane organizacije „Omladina Srbije“. S obzirom na relativno dugu saradnju sa organizacijom Culture Exchange i njenim članovima, osećamo potrebu da iznesemo stav naše organizacije, kao i da podelimo naše iskustvo koje smo stekli u komunikaciji i saradnji sa njima.

Prema navodima u članku, autor „istraživanja“ tvrdi da Culture Exchange predstavlja ispostavu sekte Familija, te tvrdi da od biciklističke kuhinje, odnosno organizacije Culture Exchange novosadskoj omladini preti opasnost (aludirajući pretpostavljamo na aktivnosti kojima se bavi ili se bavila sekta Family). U tekstu su uz sve navedene tvrdnje izneti lični podaci zaposlenih u kafeu, njihove adrese, predstavljeni su (uprkos izjavama koje govore drugačije) kao članovi sekte, tvrdi se da se posećivanjem kafića pomaže sekta na globalnom nivou i slično. Ovakvo pisanje otvoreno je osudilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, pojedini mediji, kao i mnogobrojni pojedinci. Aktivisti NSBI su izneli svoju podršku zaposlenima u kafeu i udruženju pre svega lično.

NSBI kao organizacija je u proteklih godinu dana, opravdano smatramo, doprinela animiranju zajednice u Novom Sadu. U ovim aktivnostima smo imali pomoć mnogih aktera: javnih komunalnih preduzeća, Ministarstva unutrašnjih poslova, privatnih kompanija i preduzetnika, drugih nevladinih organizacija i mnogobrojnih pojedinaca čiji su doprinosi i nesebično zalaganje omogućili da Novi Sad bude bolje (i bezbednije) mesto za život. Među nevladinim organizacijama koje su dale svoj doprinos tome je i organizacija Culture Exchange odnosno biciklistička kuhinja. Pozitivne doprinose koje su ovi mladi ljudi dali Novom Sadu možemo nabrajati u dugom spisku: promovisanje Novog Sada kao cikloturističke destinacije, promocija poloa na biciklima i Kritične mase, besplatne radionice za popravku bicikala, pomoć u organizovanju fleš moba, pomoć u prikupljanju donacija za Svratište za decu ulice, Kickstarter događaji, promocija neafirmisanih bendova… možemo nabrajati još i da se pritom ovaj spisak ne završi.

U našoj praktično jednogodišnjoj saradnji nismo imali negativnih iskustava sa ovom organizacijom, naročito ne u pogledu tvrdnji koje je autor teksta na portalu telepromter izneo, a koje su (prema našem mišljenju) neki drugi mediji preneli bez ikakvog profesionalnog kriticizma i preispitivanja.

Prema našim saznanjima, našim aktivistima, volonterima ili uopšte pojedincima koje poznajemo u toku godinu dana intenzivne komunikacije sa pomenutom grupom stranih entuzijasta  nijednom nije bio nuđen pristup bilo kakvoj religiji ili sekti, nije im promovisan verski koncept, niti su uključivani ili podsticani na bilo kakve nemoralne aktivnosti, naprotiv. Napominjemo da su naši aktivisti, volonteri i pojedinci koje poznajemo u potpunosti različitih religijskih, političkih i drugih opredeljenja, da pripadaju različitim uzrastima, nacionalnostima, strukama i da uopšteno imaju veoma različite lične karakteristike. Zajednički imenilac im je bicikl i pozitivna energija.

Kada su u pitanju tvrdnje autora, primetili smo da postoje ozbiljni propusti u izvođenju zaključaka i metodologiji rada – autor nigde nije utvrdio nedvosmislenu trenutnu povezanost sa sektom niti konkretne opasne aktivnosti: većina tvrdnji se zasniva na sumnjama, ličnim uverenjima autora i nagađanjima, a one ključne (koje se odnose upravo na pomenutu organizaciju i zaposlene) su u potpunosti takve, prema našoj oceni. Autor teksta je ovo opravdao „teškom dokazivošću“ – smatramo da je jako opasno uzeti ovaj problem u istraživačkom novinarstvu kao izgovor za iznošenje čitavog mnoštva neutemeljenih tvrdnji koje na kraju treba da deluju kao potpuno jasna i nedvosmislena činjenica, a čije posledice mogu da ugroze i ljudske živote.  Autor je na kraju teksta ustvrdio da posećivanjem kafea i saradnjom sa organizacijom gosti navodno finansiraju sektu Familija na globalnom nivou – pritom nigde u tekstu nije objašnjeno da li sekta finansira ovu organizaciju ili je obrnuto, na koji način se to izvodi i u kojoj meri, kao i koje se tačno aktivnosti finansiraju ili koje su njihove posledice. Nigde u tekstu nije naveden konkretan primere osobe koja se oduprla „opasnosti“ koju ova grupa entuzijasta navodno izaziva. Autor teksta je izgradio tezu da su članovi udruženja odnosno zaposleni u kafeu ujedno i članovi sekte jer su im roditelji bili članovi sekte, negirajući time i mogućnost slobodnog izbora svakog pojedinca što je realnost modernog društva. Osnovano sumnjamo i da autor teksta uopšte ima dovoljne stručne i tehničke mogućnosti da „analizira“ bilo čiji fejsbuk profil i da na osnovu toga dođe do validnih zaključaka – ovakve analize kompetentno obavljaju državne službe čiji je kadar školovan za to i koje mogu da ostvare potpun uvid u ove profile. Pritom, čak i takve analize mogu biti nepotpune ili pogrešne.

Uzevši u obzir sve navedene propuste (i one koji nisu pomenuti) u „višemesečnom istraživanju“, pitamo se da li je autor razmotrio moguće posledice javnog iznošenja ovakvih tvrdnji, jer ovakvim pisanjem zapravo najveću štetu nanosi sebi, gubeći kredibilitet ozbiljnog novinara.

Prema opisu datom na portalu teleprompter, projekat je namenjen informisanju mladih, bavi se problemima mladih, omogućuje im da iskažu svoje probleme, ideje ili zapažanja i to bez cenzure (ne znamo da li ovo znači da nosioci projekta „teleprompter“ tvrde da će preuzeti odgovornost za neutemeljene izjave, optužbe ili uvrede koje se iznose na račun trećih lica putem njihovog portala?). Postavljamo i pitanje da li je su zaista gorući problemi mladih u Srbiji „brutalnost policajaca u SAD“, „razotkrivanje najvećih mađioničarskih trikova“, „ozloglašeni psihološki eksperimenti“ i slično?

U svetlu svega iznetog možemo slobodno da ocenimo da je organizacija Culture Exchange u proteklih godinu dana značajno doprinela animiranju i osnaživanju mladih, rešavanju njihovih problema, promovisanju pozitivnih društvenih vrednosti  i razbijanju kolektivne apatije. Smatramo i da je ovakav model „otvorenih lokala za mlade“ nešto što treba usvojiti i podsticati, a ne napadati i posmatrati sa podozrenjem. 

Sa druge strane, organizacija „Omladina Srbije“ sa svojim projektom svakako nije postigla nijedan od pomenutih ciljeva, a (verujemo) ovakvim delovanjem neće ni postići.

Slične vesti

categoryNovosti

Biciklisti vedri i srećni ljudi

05.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kao i većini dece, i meni su san i želja bili da učinim nešto značajno, dobro i veliko po čemu bih ostao upamćen. Naravno, u mašti je to uvek kreirano…

Saznaj više
categoryNovosti

Podrška veteranima biciklizma u Italiji

26.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Italijani ne bi bili to što jesu kada ne bi udahnuli u život herojsku romantiku i epiku. Biciklistička “trka” L’Eroica koja prerasta u epski doživljaj i oživljava stara vremena održava…

Saznaj više
categoryNovosti

Ko je nadležan?

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U poslednjih par dana u Novom Sadu su se desile dve nezgode u kojima je povređeno dvoje naših sugrađana – biciklista. Pošto okolnosti u kojima su se povrede desile predstavljaju…

tag infrastruktura
Saznaj više