Novosti

Angela Merkel: Što više biciklista, to su bezbedniji


U sredu 28. avgusta, nemačka kancelarka Angela Merkel zvanično je otvorila Eurobike, najveću biciklističku trgovinsku izložbu u Evropi, prvu za nemačku čelnicu vlade. Obrativši se više od 10.000 prisutnih na izložbi, Merkelova je rekla da je Nemačka “biciklistička nacija”. Takođe je istakla da što je više biciklista na ulicama, bezbedniji su – što je “razlog da se poveća udeo bicikliranja”. “Prisustvo Angele Merkel na Eurobike je veliki dan za zagovaranje biciklizma”, izjavio je Burkhard Stork, izvršni direktor nemačke članice Evropske biciklističke federacije ADFC.

“Sa nemačkom kancelarkom na otvaranju Eurobike, pokazali smo da možemo zaista svetske lidere navesti da nas slušaju kao biciklističku federaciju. Nakon pozdravnog govora, Angela Merkel obišla je izložbu kako bi se informisala o najnovijim trendovima u bicikliranju. Prilikom njene posete štandovima Winora, Bosch i Specialized, između ostaloh, mogla je da se informiše o rastućem trendu prema pedalecime i e-biciklima u Evropi i naročito Nemačkoj.

“Vlada Angele Merkel želi 1 milion električnih vozila na nemačkim ulicama do 2020. – ali ona su već tamo, samo što su u pitanju pedaleci”, rekao je predsednik ECF-a Manfred Neun.

Gospođa Merkel je takođe istakla značaj cikloturizma kao industrije i rekla da njena vlada želi da stvori povoljne političke uslove kako bi više ljudi naveli na bicikliranje. “Moramo biti sigurni da prava infrastruktura postoji tako da bi oni koji žele da se prebace na bicikl kao vid transporta mogli to da urade”, istakla je kancelarka. Merkelova je takođe govorila protiv obaveznog nošenja kaciga, istakavši da se njena vlada plaši da bi mogli da obeshrabre ljude koji žele da voze bicikl.


ECF i ADFC održali su svoj “Samit zagovaranja” na Eurobike ovog utorka. Podium visokog nivoa će istaći članove ECF biciklističkog industrijskog kluba (CIC) i ADFC-Förderkreis, biciklističku industrijsku grupu nemačke federacije. U toku samita, ECF i ADFC predstavili su i diskutovali o svom radu na zagovaranju i uspešnim strategijama koji navode kreatore politika da daju podršku biciklističkim pitanjima.

Izvor: ECF (European Cyclists’ Federation)

Slične vesti

categoryNovosti

Novosadski biciklisti u kontra smeru i pešačkoj zoni – bezbedni

08.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Biciklistima je od 2011. godine omogućen prolaz kroz novosadsku pešačku zonu biciklističkim koridorom, a od skora i kretanje kontra smerom u Nikolajevskoj. Uprkos tvrdnjama saobraćajnih skeptika, broj nezgoda koje uključuju…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: “Centar za sve”

24.07.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa je početkom ovog meseca uputila predlog nadleženim gradskim upravama za uvođenje biciklističkih staza u centru grada i to u Ulicama Jovana Subotića, Temerinska i Šafarikova. SMART studija…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Biciklisti u izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja

05.04.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Poslednje izmene zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (popularno “ZOBS”) donose malo novosti za bicikliste i ne rešavaju u većoj meri postojeće probleme. Za decu ispod 12 godina i dalje…

tag zakon o bezbednosti kacige prsluci
Saznaj više