Novosti

Zaleđene staze tema za kancelariju zaštitnika građana


Posle pet godina javnih apela, pitanje obaveze putara da uklanjaju sneg i led sa biciklističkih staza naći će se po prvi put kancelarijom Zaštitnika građana Grada Novog Sada. U dosadašnjoj praksi Zimska služba uklanjala je sneg i led sa gotovo svih površina – osim sa biciklističkih staza.

230 miliona za sneg sa puteva i trotoara – 0 dinara za zaleđene biciklističke staze

Čišćenje snega sa biciklističke staze na Sentandrejskom putu.

Od 2012. godine predstavnici Novosadske biciklističke inicijative su apelovali na nadležne da postoji obaveza uklanjanja snega i leda sa biciklističkih staza, baš kao i sa ostalih površina. U 2016. godini građani Novog Sada izdvojili su 230 miliona dinara za čišćenje snega i leda sa puteva, ali i trotoara koje bi građani trebalo oko svojih objekata delimično sami da čiste. U 2017. godini iznos je povećan na 277 miliona. Iznos predviđen za čišćenje biciklističkih staza je 0 dinara.

Prema pisanju medija “nijedan Novosađanin u protekle dve godine nije kažnjen za neuklanjanje snega sa prilaza i krovova objekata i zgrada, dok smo prema objavama JKP Gradsko zelenilo i JKP Čistoća videli da su radnici i mehanizacija preduzeća angažovani na čišćenju trotoara, autobuskih stajališta i drugih površina. Angažovanje jednog vozila na čišćenju svih biciklističkih staza u gradu uz sve prateće troškove, prema proceni udruženja ne može da košta više od 15.000 dinara na dan. Za čišćenje čitave mreže od 80 kilometara biciklističkih staza po završetku padavina gotovo da je dovoljan jedan radni dan.

Objašnjenje koje je udruženje dobijalo u više navrata, pismeno i usmeno, da ne postoji adekvatna mehanizacija demantovala je sama zimska služba u svom javno dostupnom Programu. U njemu se navodi postojanje više vozila i noževa širine 1,6 metara, dok su biciklističke staze u gradu najvećim delom širine 1,8 metara.
U ovom programu ne mogu se naći sva vozila koja javna preduzeća imaju na raspolaganju, pa tako ni mini traktor koji je povremeno mimo programa Zimske službe čistio biciklističku stazu na Sentandrejskom putu.

Zaštitnik građana ispituje putarsku praksu

U 2017. godini udruženje je krenulo sa obraćanjem i drugim institucijama sa namerom da ovaj problem konačno bude rešen. Zaštitniku građana Grada Novog Sada upućen je zahtev da preispita ovaj problem uz obrazloženje da su biciklisti obavezni da koriste biciklističke staze ukoliko one postoje, da upravljač puteva ima obavezu da puteve čini prohodnim i da postojeća praksa stvara opasnost kako po bicikliste, tako i po druge učesnike u saobraćaju.

Udruženje je ukazalo i na moguće postojanje povrede Zakona o zabrani diskriminacije u delu “pružanja javnih usluga i korišćenja objekata i površina”.

Slične vesti

categoryDogađaji

Dolazite li na projekciju filma “Motherload” u kulturnu stanicu Eđšeg?

23.10.2020.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Projekcija filma „Motherload” koja je trebalo da se održi nakon završetka jedine ovogodišnje Kritične mase, održava se danas u Kulturnoj stanici Eđšeg sa početkom u 19:00 časova. Film „Motherload” (Majčinski teret) je dokumentarnog…

tag motherload deca i bicikl bioskop
Saznaj više
categoryNovosti

Jubilarni 30. fruškogorski MTB maraton Ivan Davosir

24.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Svake godine se u Novom Sadu i njegovoj okolini organizuje mnoštvo sportskih biciklističkih događaja. Nedavno je na Petrovaradinskoj tvrđavi održana Serbia Epic serija u organizaciji Serbia Epic-a i Biciklističkog kluba…

tag mtb biciklizam Ivan Davosir
Saznaj više
categoryNovosti

Međunarodni dan bicikla – bici doručak, kritična masa, bici bioskop

27.05.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Međunarodni dan bicikla obeležava se u svetu već četiri godine. Na 72. Sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 12. aprila 2018. godine, proglašen je međunarodni dan bicikla, koji se obeležava 3….

tag kritična masa bici doručak bici bioskop međunarodni dan bicikla
Saznaj više