Novosti

Zaleđene staze tema za kancelariju zaštitnika građana


Posle pet godina javnih apela, pitanje obaveze putara da uklanjaju sneg i led sa biciklističkih staza naći će se po prvi put kancelarijom Zaštitnika građana Grada Novog Sada. U dosadašnjoj praksi Zimska služba uklanjala je sneg i led sa gotovo svih površina – osim sa biciklističkih staza.

230 miliona za sneg sa puteva i trotoara – 0 dinara za zaleđene biciklističke staze

Čišćenje snega sa biciklističke staze na Sentandrejskom putu.

Od 2012. godine predstavnici Novosadske biciklističke inicijative su apelovali na nadležne da postoji obaveza uklanjanja snega i leda sa biciklističkih staza, baš kao i sa ostalih površina. U 2016. godini građani Novog Sada izdvojili su 230 miliona dinara za čišćenje snega i leda sa puteva, ali i trotoara koje bi građani trebalo oko svojih objekata delimično sami da čiste. U 2017. godini iznos je povećan na 277 miliona. Iznos predviđen za čišćenje biciklističkih staza je 0 dinara.

Prema pisanju medija “nijedan Novosađanin u protekle dve godine nije kažnjen za neuklanjanje snega sa prilaza i krovova objekata i zgrada, dok smo prema objavama JKP Gradsko zelenilo i JKP Čistoća videli da su radnici i mehanizacija preduzeća angažovani na čišćenju trotoara, autobuskih stajališta i drugih površina. Angažovanje jednog vozila na čišćenju svih biciklističkih staza u gradu uz sve prateće troškove, prema proceni udruženja ne može da košta više od 15.000 dinara na dan. Za čišćenje čitave mreže od 80 kilometara biciklističkih staza po završetku padavina gotovo da je dovoljan jedan radni dan.

Objašnjenje koje je udruženje dobijalo u više navrata, pismeno i usmeno, da ne postoji adekvatna mehanizacija demantovala je sama zimska služba u svom javno dostupnom Programu. U njemu se navodi postojanje više vozila i noževa širine 1,6 metara, dok su biciklističke staze u gradu najvećim delom širine 1,8 metara.
U ovom programu ne mogu se naći sva vozila koja javna preduzeća imaju na raspolaganju, pa tako ni mini traktor koji je povremeno mimo programa Zimske službe čistio biciklističku stazu na Sentandrejskom putu.

Zaštitnik građana ispituje putarsku praksu

U 2017. godini udruženje je krenulo sa obraćanjem i drugim institucijama sa namerom da ovaj problem konačno bude rešen. Zaštitniku građana Grada Novog Sada upućen je zahtev da preispita ovaj problem uz obrazloženje da su biciklisti obavezni da koriste biciklističke staze ukoliko one postoje, da upravljač puteva ima obavezu da puteve čini prohodnim i da postojeća praksa stvara opasnost kako po bicikliste, tako i po druge učesnike u saobraćaju.

Udruženje je ukazalo i na moguće postojanje povrede Zakona o zabrani diskriminacije u delu “pružanja javnih usluga i korišćenja objekata i površina”.

Slične vesti

categoryNovosti

Dugo očekivana staza između Detelinare i Novog naselja

28.11.2022.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Posle lepog letnjeg perioda i mnoštva radova na rekonstrukcijama biciklističkih staza, usledila je kraća pauza u građevinskom sektoru. Međutim, pre nekoliko dana nas je iznenadila jedna lepa vest – spaja…

tag infrastruktura
Saznaj više
categoryNovosti

Poslednji vikend u septembru u znaku bicikla

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Poslednji vikend u septembru protekao je u znaku bicikla u Novom Sadu. Petak je obeležila Kritična masa, a zatim tribina i promocija biciklističkog putopisnog romana “Zakotrljaj me oko sveta” autorke…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Akcija mapiranja oštećenja biciklističke infrasturkture

10.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Još jedna uspešna godina je iza nas, prepuna radova na biciklističkim stazama. Krajem 2022. započeli smo akciju mapiranja problema i oštećenja na biciklističkim stazama u Novom Sadu, koju smo završili…

tag mapiranje infrastruktura opens
Saznaj više