Događaji

Projekcija filma “Motherload” pogodila majke na biciklu


Diskusiju koja je trajala gotovo sat i po vremena otvorila je projekcija filma „Motherload” o roditeljima koji na biciklima prevoze decu, u Kulturnoj stanici „Eđšeg”. Mame na biciklu Agneš Asodi i Ivana Šenk prisutnima su dale uvid u svakodnevne radosti i izazove koje idu uz biciklistički životni stil sa decom. 

Pred oko 20 prisutnih, u petak je prikazan film „Motherload” čiji je sadržaj pripremila Liz Canning, biciklistkinja iz SAD koja se odlučila da decu umesto u automobilu prevozi na biciklu. Diskusija koja je usledila otkrila je novosadsku biciklističku svakodnevicu iz perspektive roditelja.

UGLAVNOM UŽIVANJE, PONEKAD STRESNO

Agneš i Ivana, prema njihovim rečima, pripadaju različitim generacijama roditelja.

Agneš čija su deca već odrasla, seća se početka promene životnog stila kao dela porodičnog ekonomskog plana – automobil je trošio previše. U početku prevoz deteta je na biciklu bio je izazovan, ali Agneš je ubrzo pronašla zadovoljstvo koje je dolazilo sa svakom završenom vožnjom. U ne tako lepe uspomene ušli su krađa bicikla i konflikti sa drugim učesnicima u saobraćaju. Prema sopstvenim rečima, kada su u pitanju konflikti, ne pristaje na povlačenje i izazov je reagovati balansirano kada se oseti ugroženost dece. 

Ivana se u ovome ne razlikuje mnogo od Agneš – u reakcijama na konfliktne situacije se trudi da dobro poznaje svoja prava i obaveze i da joj to bude glavno uporište. Decu prevozi u prikolici. Priznala nam je da postoji velika razlika u kvalitetu prikolice – najjeftinije prikolice su neudobne i nemaju amortizere, pa ih ni deca ne vole. Nakon kupovine nove prikolice i dva tricikla sa kojima ih vuku, cela porodica je daleko zadovoljnija i deca više uživaju u vožnji. Sve se skladišti u dvorištu, jer se živi u kući, dok Agneš kaže da je skladištenje bicikala hroničan problem za sve roditelje. 

Obe mame na biciklu su se saglasile da je potrebno raditi na edukaciji dece o učešću u saobraćaju, ali i da je potrebno menjati propise koji ograničavaju učešće dece u saobraćaju na biciklu od najranijeg uzrasta. Ivana je navela primer da je u toku života u Francuskoj primetila da se sa decom radi već od uzrasta od 3,5 godine i da je deci dozvoljena vožnja bicikla po trotoaru, dok kod nas to nije slučaj. U diskusiji sa učesnicima pokrenuto je i pitanje pešaka na biciklističkim stazama, uz konstataciju da ponekad treba razumeti i izazove sa kojima se ti ljudi susreću. 

Projekcija je održana u saradnji udruženja OFF Novi SadNovosadske biciklističke inicijative i Kulturne stanice Eđšeg

Foto: Jovana Berar

Slične vesti

categoryNovosti

[REZULTATI ANKETE] Šta Novosađani misle koliko je učešće biciklista u saobraćaju?

06.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Prema procenama SMART analize iz 2017. godine, Novi Sad je tada imao 9% biciklista. Ove godine se sprovodi revizija SMART analize, a sredinom leta bi trebalo da dobijemo podatke kolika…

tag smart
Saznaj više
categoryNovosti

Učimo od drugih: Inovativne prakse za podsticanje biciklističkog saobraćaja

20.11.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Kao plod saradnje između NVO Biciklo.me i Novosadske biciklstičke inicijative, predstavljamo sažeti predlog praktične politike (policy brief) pod nazivom Učimo od drugih: Inovativne prakse za podsticanje biciklističkog saobraćaja, koji je…

tag infrastruktura bezbednost
Saznaj više
categoryNovosti

Subvencije za bicikle: U prva tri minuta preko 4000 prijavljenih!

13.05.2024.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Peti krug subvencija za kupovinu bicikla u Novom Sadu započeo je danas tačno u podne. Da je svake godine veliko interesovanje građana za subvencije pokazuje i podatak da je prošle…

tag subvencije novi sad bicikl
Saznaj više