Događaji

Projekcija filma “Motherload” pogodila majke na biciklu


Diskusiju koja je trajala gotovo sat i po vremena otvorila je projekcija filma „Motherload” o roditeljima koji na biciklima prevoze decu, u Kulturnoj stanici „Eđšeg”. Mame na biciklu Agneš Asodi i Ivana Šenk prisutnima su dale uvid u svakodnevne radosti i izazove koje idu uz biciklistički životni stil sa decom. 

Pred oko 20 prisutnih, u petak je prikazan film „Motherload” čiji je sadržaj pripremila Liz Canning, biciklistkinja iz SAD koja se odlučila da decu umesto u automobilu prevozi na biciklu. Diskusija koja je usledila otkrila je novosadsku biciklističku svakodnevicu iz perspektive roditelja.

UGLAVNOM UŽIVANJE, PONEKAD STRESNO

Agneš i Ivana, prema njihovim rečima, pripadaju različitim generacijama roditelja.

Agneš čija su deca već odrasla, seća se početka promene životnog stila kao dela porodičnog ekonomskog plana – automobil je trošio previše. U početku prevoz deteta je na biciklu bio je izazovan, ali Agneš je ubrzo pronašla zadovoljstvo koje je dolazilo sa svakom završenom vožnjom. U ne tako lepe uspomene ušli su krađa bicikla i konflikti sa drugim učesnicima u saobraćaju. Prema sopstvenim rečima, kada su u pitanju konflikti, ne pristaje na povlačenje i izazov je reagovati balansirano kada se oseti ugroženost dece. 

Ivana se u ovome ne razlikuje mnogo od Agneš – u reakcijama na konfliktne situacije se trudi da dobro poznaje svoja prava i obaveze i da joj to bude glavno uporište. Decu prevozi u prikolici. Priznala nam je da postoji velika razlika u kvalitetu prikolice – najjeftinije prikolice su neudobne i nemaju amortizere, pa ih ni deca ne vole. Nakon kupovine nove prikolice i dva tricikla sa kojima ih vuku, cela porodica je daleko zadovoljnija i deca više uživaju u vožnji. Sve se skladišti u dvorištu, jer se živi u kući, dok Agneš kaže da je skladištenje bicikala hroničan problem za sve roditelje. 

Obe mame na biciklu su se saglasile da je potrebno raditi na edukaciji dece o učešću u saobraćaju, ali i da je potrebno menjati propise koji ograničavaju učešće dece u saobraćaju na biciklu od najranijeg uzrasta. Ivana je navela primer da je u toku života u Francuskoj primetila da se sa decom radi već od uzrasta od 3,5 godine i da je deci dozvoljena vožnja bicikla po trotoaru, dok kod nas to nije slučaj. U diskusiji sa učesnicima pokrenuto je i pitanje pešaka na biciklističkim stazama, uz konstataciju da ponekad treba razumeti i izazove sa kojima se ti ljudi susreću. 

Projekcija je održana u saradnji udruženja OFF Novi SadNovosadske biciklističke inicijative i Kulturne stanice Eđšeg

Foto: Jovana Berar

Slične vesti

categoryDogađaji

Prva nacionalna biciklistička konferencija

26.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Ubrzo nakon završetka Evropske nedelje mobilnost, i obeležavanja Dana bez automobila, aktivnosti i dešavanja definitivno ne manjkaju. Ovoga puta u fokus nam dolazi Prva nacionalna biciklistička konferencija, koja će se…

tag konferencija
Saznaj više
categoryDogađaji

Evropska nedelja mobilnosti – Bici radionica

14.09.2022.
Autor: Marko Mazalica

16. septembra, počinje već tradicionalna Evropska nedelja mobilnosti, nedelja tokom koje mnogi evropski gradovi podstiču svoje građane da u svrhu smanjenja zagađenja i globalnog zagrevanja, koriste alternativne vrste prevoza. Kao…

tag evropska nedelja mobilnosti radionica
Saznaj više
categoryDogađaji

Kritična masa: “Dan bez automobila” i tribina “Biciklisti pitaju grad”

19.09.2022.
Autor: Vladimir Zdravković

Svake godine uoči Evropske nedelje mobilnosti, imamo taj jedan specijalan dan, a to je “Dan bez automobila”. Uoči obeležavanja tog dana, planiramo par aktivnosti da uradimo, naravno jedna od njih…

tag kritična masa biciklisti pitaju grad evropska nedelja mobilnosti
Saznaj više