Novosti

Međunarodni dan zimskog bicikliranja


Svakog desetog februara obeležava se međunarodni dan zimskog bicikliranja. Tako i mi, prateći svetske trendove, obeležavamo ovaj dan podstičući sugrađane da što više idu biciklom na posao, u školu, nabavku ili do grada.

2018. godine, Novi Sad je poneo titulu grada sa najviše građana koji zimi bicikliraju i zvanično zauzeo prvo mesto na svetskoj listi. Te godine smo na ulicama grada počastili bicikliste jednim laganim bici doručkom, pravili vožnju i spontanu akciju “prebroj bicikliste” i pozivali sve sugrađane da se što više voze biciklom. I vredelo je.

Iako je ove godine izostala zvanična promocija, primetno je da na ulicama grada ima mnogo biciklista i tokom zimskog perioda. Parkinzi za bicikle ispred institucija, škola, duž bulevara i u centru su svakodnevno puni što pokazuje da Novosađani od svojih dvotočkaša ne odustaju ni kada je napolju temperatura u minusu. A i zašto bi, kada mogu uživati sve prednosti bicikla u gradskoj sredini i tokom zime. Važno je samo da se dobro spremimo, zar ne? Naša članica Agneš je u svom tekstu veoma inspirativno dočarala kako se treba spremiti za zimsko bicikliranje. Ako se ovako spremite, verujte nam, nema zime. Ovde takođe možete pronaći pregršt saveta kako se spremiti za zimsko bicikliranje. 

Naši sugrađani kao što smo rekli, svakodnevno voze bajs na posao, u školu, a neki čak voze i decu. Da vreme nije prepreka, pokazali su i naši sugrađani Ivana i Endre koji svakodnevno svoju decu voze biciklom u školu i vrtić, a potom nastave dalje na posao.

Iako sve više Novosađana zimi vozi bicikl, sistem za iznajmljivanje bicikala NSbike tokom zime nije u funkciji zbog održavanja. Sigurni smo da bi mnogo više građana vozilo bicikl kada bi ovaj sistem funkcionisao, jer postoje oni građani koji nemaju svoj bicikl već ga rentiraju, a zimi su zbog održavanja sistema onemogućeni da voze bicikl.

Iako se mnogi plaše zimske vožnje bicikla, a glavne predrasude su da je bicikl samo za sezonu, stava smo da sezone za bicikl ne postoje. Bicikl je prevozno sredstvo tokom cele godine. Bilo da je kiša ili sneg, hladno ili toplo, bicikl je najidealnije prevozno sredstvo u gradu, a Novosađani to i dokazuju svakodnevnom vožnjom bicikla.
Pogledajte kako Novosađani bicikliraju po zimi, neka vam ovo bude inspiracija da se oprobate u zimskom bicikliranju. Prednosti su mnogobrojne, a mana je samo jedna: pocrveneće vam nosić.

Slične vesti

categoryNovosti

Studentski domovi bez parkirališta za bicikle

03.12.2017.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Ispred svakog doma postoje češljevi za parkiranje bicikala, ali dešavale su se krađe i pored video nadzora, pa ih studenti smatraju nebezbednim. U svakom domu, po dogovoru sa upravnikom, studenti mogu da…

tag parking
Saznaj više
categoryNovosti

Porastao broj pravilno osvetljenih biciklista u Novom Sadu

21.08.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Podatak da je u najboljem slučaju tek svaki peti biciklista u Srbiji noću pravilno osvetljen sigurno najviše brine vozače sa kojima delimo ulicu. Poslednjim istraživanjem otkrili smo da je u…

tag svetlo
Saznaj više
categoryNovosti

Argumenti protiv obaveznog nošenja svetloodbojnih prsluka – stavovi regionalne CIVINET mreže

02.01.2018.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

U cilju informisanja zainteresovane i stručne javnosti, te podsticanja argumentovane i otvorene debate, o predlozima Nacrta za izmenu zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, obratili smo se za mišljene predstavnicima…

tag prsluk
Saznaj više