Novosti

Međunarodni dan zimskog bicikliranja


Svakog desetog februara obeležava se međunarodni dan zimskog bicikliranja. Tako i mi, prateći svetske trendove, obeležavamo ovaj dan podstičući sugrađane da što više idu biciklom na posao, u školu, nabavku ili do grada.

2018. godine, Novi Sad je poneo titulu grada sa najviše građana koji zimi bicikliraju i zvanično zauzeo prvo mesto na svetskoj listi. Te godine smo na ulicama grada počastili bicikliste jednim laganim bici doručkom, pravili vožnju i spontanu akciju “prebroj bicikliste” i pozivali sve sugrađane da se što više voze biciklom. I vredelo je.

Iako je ove godine izostala zvanična promocija, primetno je da na ulicama grada ima mnogo biciklista i tokom zimskog perioda. Parkinzi za bicikle ispred institucija, škola, duž bulevara i u centru su svakodnevno puni što pokazuje da Novosađani od svojih dvotočkaša ne odustaju ni kada je napolju temperatura u minusu. A i zašto bi, kada mogu uživati sve prednosti bicikla u gradskoj sredini i tokom zime. Važno je samo da se dobro spremimo, zar ne? Naša članica Agneš je u svom tekstu veoma inspirativno dočarala kako se treba spremiti za zimsko bicikliranje. Ako se ovako spremite, verujte nam, nema zime. Ovde takođe možete pronaći pregršt saveta kako se spremiti za zimsko bicikliranje. 

Naši sugrađani kao što smo rekli, svakodnevno voze bajs na posao, u školu, a neki čak voze i decu. Da vreme nije prepreka, pokazali su i naši sugrađani Ivana i Endre koji svakodnevno svoju decu voze biciklom u školu i vrtić, a potom nastave dalje na posao.

Iako sve više Novosađana zimi vozi bicikl, sistem za iznajmljivanje bicikala NSbike tokom zime nije u funkciji zbog održavanja. Sigurni smo da bi mnogo više građana vozilo bicikl kada bi ovaj sistem funkcionisao, jer postoje oni građani koji nemaju svoj bicikl već ga rentiraju, a zimi su zbog održavanja sistema onemogućeni da voze bicikl.

Iako se mnogi plaše zimske vožnje bicikla, a glavne predrasude su da je bicikl samo za sezonu, stava smo da sezone za bicikl ne postoje. Bicikl je prevozno sredstvo tokom cele godine. Bilo da je kiša ili sneg, hladno ili toplo, bicikl je najidealnije prevozno sredstvo u gradu, a Novosađani to i dokazuju svakodnevnom vožnjom bicikla.
Pogledajte kako Novosađani bicikliraju po zimi, neka vam ovo bude inspiracija da se oprobate u zimskom bicikliranju. Prednosti su mnogobrojne, a mana je samo jedna: pocrveneće vam nosić.

Slične vesti

categoryNovosti

Uskoro subvencije za kupovinu bicikla

04.06.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa je odabrana na konkursu za izbor udruženja koje će realizovati podršku za kupovinu bicikla, odlučila je komisija Gradske uprave za zaštitu životne sredine. Grad Novi Sad rešio je…

tag subvencije
Saznaj više
categoryNovosti

Nastavak radova na uklanjanju ivičnjaka od 15. marta

10.03.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Početkom 2020. godine, nakon održanih sastanaka sa Upravom za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), počelo se sa sistematskim uklanjanjem ivičnjaka na spoju biciklističke staze i kolovoza.  Problem koji bicikliste “žulja”…

tag infrastruktura ivičnjaci
Saznaj više
categoryAktivnosti

Osnaživanje mladih edukacijom

16.12.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Društvo u kome ljudi ličnim zalaganjem i delovanjem poboljšavaju okruženje i lično rastu, je deo vizije i način rada Novosadske biciklističke inicijative od prvog dana. Tim povodom Novosadska biciklistička inicijativa…

tag opens
Saznaj više