Marko Mazalica

Predsednik udruženja


Marko Mazalica rođen je 1994. godine u Novom Sadu. Svoje prve korake u društvenom aktivizmu i volontiranju započeo je baš u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi, u avgustu 2015. godine najpre kao volonter udruženja, a u decembru iste godine postaje član udruženja.

Po učlanjenju, aktivno se počinje baviti temom biciklističke infrastrukture, njenim unapređenjem, poboljšanjem i razvijanjem. Aktivno unapređuje znanje iz oblasti planiranja i dizajna biciklističke infrastrukture posetom različitih konferencija i radionica u organizaciji relevantnih evropskih udruženja i stručnjaka.

Jedan od prvih projekata na kojima je radio jeste mapiranje problema i oštećenja na biciklističkoj infrastrukturi. Od ulaska u udruženje bavi se i organizacijom kritične mase. U avgustu 2021. godine postaje predsednik Skupštine udruženja, a u decembru iste godine stupa u Radnu grupu za sagledavanje stanja i predlaganje mera za unapređenje i poboljšanje biciklističkog saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada pri Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve. U Radnoj grupi aktivno radi na pobojšanju bezbednosti biciklista kroz unapređenje i razvoj biciklističke infrastrukture i promociji bicikla kao prevoznog sredstva.

U avgustu 2023. godine stupa na mesto predsednika udruženja.
Želja mu je da svojim doprinosom ispuni ciljeve udruženja i da bicikl postane dominantno prevozno sredstvo u Novom Sadu. U udruženju se bavi i projektnim menadžmentom.

Od malih nogu mu je bicikl glavno prevozno sredstvo. Za odlazak na posao, u nabavku i na pijacu ali i do grada ili u provod, koristi upravo bicikl. “Smatram da je Novi Sad jedan od savršenih gradova za bicikliranje. Ravan i dovoljno velik da sve svoje svakodnevne obaveze obavite biciklom. Dokaz da se biciklom može obaviti sve jesu i naši sugrađani, koji sve više koriste bicikl kao prevozno sredstvo” smatra Marko. Tim mišljenjem se i vodi kada se bavi javnim zagovaranjem za unapređenje biciklističke infrastrukture.

Predstavnik je Novosadske biciklističke inicijative u krovnom savezu biciklističkih udruženja Srbije – “Institut za urbanu mobilnost Srbije”.

Instagram: https://instagram.com/mazalica.marko
Linktree: https://linktr.ee/mrvica.the.chef