Aktivnosti

Novosadska kritična masa


Možda ste se u proteklih godinu i po dana zadesili u saobraćajnom zastoju u Novom Sadu krajem meseca i nervirali se nekoliko minuta, dok saobraćaj nije nastavio ležerno da teče ulicama. Ako niste bili na početku kolone, možda niste videli glavne „krivce“ zbog kojih ste morali da zastanete. Možda ste pak krajičkom oka uhvatili osmehe nekih srećnih lica koja su na biciklima promilela pored vas kezeći se jer su uspeli da za 30-ak minuta svoje vožnje budu glavni na ulicama grada, da učine da desetine, stotine ljudi budu jedno. A možda ste ih primetili iz gradskog autobusa i poželeli da sa nekim od njih zamenite mesto, da zagušljivost zamenite svežim vazduhom, da gužvu trampite za gužvanje među veselim učesnicima Kritične mase. I možda vam se učinilo da u njima vidite ljude koji pokušavaju da ostvare neki zacrtani cilj.

Niste pogrešili jer tog dana, poslednjeg petka u mesecu, biciklisti grada pokušavaju da zajedno ukažu Novom Sadu, vozačima, pešacima, vama, meni da nismo jedini i primarni učesnici u saobraćaju. Učesnici Kritične mase tog dana voze kao da su jedini na ulicama i kao da ne mare za vas koji ste u automobilima i na pešačkim prelazima, baš kao što su i biciklisti često zapostavljeni u gradu. Ali oni mare i imaju strpljenja za sve one koji ne obraćaju pažnju na biciklističke staze, koji se u saobraćaju ponašaju kao da za bicikliste nema mesta u gradu, kao da predstavljaju samo smetnju ili opasnost.

Oni se trude da na ovaj način ukažu na svoje prisustvo u saobraćaju, da predstave bicikl kao prevozno sredstvo pogodno za vožnju gradom, pogotovo zbog sve većih gužvi na ulicama. Ako još uvek nemate hrabrosti ili želje da počnete redovno da vozite bicikl, idealan prvi korak za vas bila bi ova zajednička vožnja. Pozajmite bicikl ukoliko nemate svoj, dođite u Limanski park poslednjeg petka u mesecu i uživajte u vožnji. Ono što učesnicima Kritične mase omogućava nesmetano kretanje gradom, osim semafora, jesu redari na biciklima i policajci na motociklima koji zaustavljaju ostale učesnike u saobraćaju. Svaka Kritična masa ima svoju rutu, a oktobarsku, 19. po redu, možete pronaći na sledećem linku: http://ridewithgps.com/routes/3534532.

Kritična masa je biciklistički događaj poznat u svetu još od septembra 1992. godine, kada je u San Francisku održan pod nazivom „Cummute clot“. Naredno okupljanje biciklista i njihova druga vožnja nazvana je „Kritična masa“ na osnovu dela dokumentarnog filma Teda Vajta, koji je prikazao biciklističku kulturu u različitim državama sveta. Danas se organizuje u preko 400 gradova u svetu radi ukazivanja na probleme sa kojima se biciklisti susreću i radi promocije zdravog načina života.

Važno je napomenuti da je Kritična masa događaj, a ne organizacija. U Novom Sadu pokrenula ga je Novosadska biciklistička inicijativa, negujući nepolitični karakter i formu masovne vožnje, a ne protesta. Novosadska Kritična masa okuplja pripadnike svih starosnih dobi, a najmlađi učesnik imao je samo 11 meseci. Nekoliko kuca u korpicama takođe je krasilo novosadske biciklističke vožnje. Kako nam se približava zima, broj biciklista se smanjuje, ali oni najverniji uvek su tu da svojim prisustvom pokažu novim naraštajima, a da podsete one starije, zbog čega bicikl treba da bude prisutan u životu pojedinca. Oni nas podsećaju i da bicikl mora svima, svakom učesniku saobraćaja da bude na pameti, da se ne zaboravlja da biciklisti postoje jer to je jedini način da svi budemo bezbedni, bilo da smo pešaci ili iza volana/kormana. Sama vožnja biciklom je divna, ali saznanje da svojim prisustvom dajete doprinos zajednici čini da se osećate pozitivno, opušteno, sjajno. Kada masa zevergla i kada vaši točkovi uhvate ritam drugih, zaboravićete na sve probleme i iznenadićete se koliko će vam prijati vožnja i osećaj pripadanja jednoj „kritičnoj masi“. A sutradan, kada se uzbuđenje slegne, shvatićete da ste se dan ranije smejali punih pola sata, a možda i duže, i da ste iz sveg glasa bar jednom viknuli, ciknuli, da ste mahali nasmejanoj deci pokraj puta, da ste u toku vožnje razgovarali sa drugima, sa poznatim i nepoznatim ljudima bez ikakvog straha, sumnje, da ste tih trenutaka bili čovek bez problema. Jednostavno, bili ste srećni. Dozvolite da vam osmeh bude prioritet!

Dođite u Limanski park u petak, 25. oktobra, u 17 časova!

Slične vesti

categoryNovosti

Velika Britanija: nacionalna kampanja protiv tesnog preticanja biciklista

20.04.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Britanska policija prepoznaje “tesno preticanje bicikliste” kao faktor doprinosa u čak 25% sudara između biciklista i velikih vozila. Neprofitna organizacija Cycling UK u saradnji sa policijom radi upravo na sprečavanju ovih nezgoda i u tome…

tag preticanje biciklista
Saznaj više
categoryAktivnosti

Novosadska kritična masa – jun 2021

03.06.2021.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Prva ovogodišnja novosadska Kritična masa biće održana u petak 11. juna. Velikom biciklističkom vožnjom slavimo bicikliranje, zelenilo, zaštitu životne sredine i zdravlje. Okupljanje biciklista, skejtera, roleraša, monociklista i svih onih…

tag kritična masa
Saznaj više
categoryNovosti

Vodič za organizovanje aktivnosti NSBI – brošura za aktiviste

08.04.2023.
Autor: Novosadska Biciklistička Inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa već više od 10 godina nastoji da unapredi biciklistički saobraćaj u Novom Sadu. To činimo kroz mnogobrojne aktivnosti koje u saradnji sa donatorima i ostalim partnerima organizujemo…

tag aktivizam organizacija
Saznaj više