Nikola Veselinović

Predsednik Skupštine udruženja


Iako ima samo 18 godina, veliki je altruista i empata, a iza njega je već puno dela: učestvovao je u nekoliko projekata bitnih za decu i omladinu našeg grada, volonter je u našem udruženju i predsednik skupštine NSBI, doprineo je nastanku saobraćajnih poligona po školama, učestvovao u borbi protiv nasilja kao član koordinacionog tela, organizovao humanitarni turnir, a uz to je i fudbalski sudija.
Nikola Veselinović rođen je 2005. godine u Novom Sadu. Završio je Saobraćajnu školu i upravo počeo sa studijama na FTN-u, smer saobraćajno inženjerstvo. Njegov aktivizam počeo je kada je postao član Učeničkog parlamenta u svojoj srednjoj školi i deo OPENS-ovog projekta, da bi kasnije postao i vršnjački edukator u okviru te organizacije. Od tog momenta, uključuje se u projekte na raznim stranama.
Veselinović je godinama aktivan u našem udruženju Novosadskoj biciklističkoj inicijativi i kao volonter uključen je u sve njihove akcije, pa mu je i prvo volontiranje bilo na “Kritičnoj masi”. Pored ovoga Veselinović obavlja funkciju Predsednika Skupštine udruženja.

“Kako sam završio Saobraćajnu školu i nastavio da studiram isto, bezbednost dece u saobraćaju mi je na prvom mestu. Moja želja je i ranije bila da bezbednost dece podignemo na viši nivo, pa smo napravili poligon sa saobraćajnom signalizacijom u osnovnoj školi “Đura Daničić”. Cilj je bio da deca u praksi mogu da uče kako se ponašati u saobraćaju i to u školskom dvorištu, gde je bezbedno. Cela Srbija je prenela tu vest. Posle je, u dogovoru sa organizacijom EU info point, takav poligon urađen i u školi “Marija Trandafil” u Veterniku. Takođe, profesorica Anđelija Ivkov Džigurski me je jednom prilikom zvala da održim predavanje u školi “Žarko Zrenjanin”, u koju idu njena deca. Kada sam tom prilikom video reakcije četvrtaka, još više sam poželeo da se uključim u tu priču – opisuje Nikola,

Imao je i priliku da bude i u Gradskom parlamentu, kao član Koordinacionog tela za suzbijanje nasilja u školama, a pokazao je i svoju humanost na delu.

Bio je i aktivan član Prijatelja dece Srbije, koji organizuju Dečiju nedelju, pa je i tu dobio priliku da vodi sednicu Parlamenta u Beogradu i bude govornik u Palati Srbije.

Takođe, u septembru je odabran među šestoro mladih Novosađana koji su bili zaštitna lica događaja “Inspo expo” u Promenadi, gde je njegov slogan glasio “Mi mladi smo pokretači društva i pokretači promena”.
Veruje da će se uključiti i u Studentski parlament, ali, budući da je tek krenuo na fakultet, još uvek se navikava na novo okruženje.
Smatra da bi mogla da se uradi velika stvar kada bi se veći broj mladih pokrenuo na akciju, za opšti interes i dobrobit svih.

Nikola je četiri godine i fudbalski sudija u Fudbalskom saveza Grada Novog Sada, pa mu je svaki vikend rezervisan za utakmice i suđenje, za šta tvrdi da mu je puno pomoglo u sopstvenoj samokontroli.

Ne voli mnogo da izlazi u klubove, ali za sebe kaže da je veliki veseljak, pa je u takvim situacijama “glavni” na podijumu.

Facebook: https://facebook.com/nikola.veselinovic.581
Instagram: https://instagram.com/veselinovic_24